Всесвітній день боротьби проти раку: що варто знати

Всесвітній день боротьби проти раку: що варто знати

 

  • Щорічно 4 лютого відзначається Всесвітній день боротьби проти раку, який був проголошений у 2005 році Міжнародним союзом по боротьбі з онкологічними захворюваннями.
  • Що таке рак та як спосіб життя та щоденні звички впливають на здоров'я? Про це у матеріалі.

Що ж таке «онкологія» та «рак»? 

В сучасному — інформаційному суспільстві варто знати та усвідомлювати основні поняття з багатьох питань, особливо якщо це стосується нашого здоров’я. Ми часто оперуємо певними термінами, до кінця не вникаючи у їх значення. Саме тому певні міфи щодо онкологічних проблем ще більше погіршують розуміння людьми цієї проблеми, пояснює лікар-онколог Володимир Шамрай.

Терміном «рак»  історично та в простонародді прийнято називати будь-які злоякісні новоутворення незалежно від їх тканинного походження та будови. Зазвичай це твердження не є точним або взагалі не є вірним.

Тому краще маніпулювати таким поняттям як «злоякісний процес», «злоякісне новоутворення» або «злоякісна пухлина» — це неконтрольоване розмноження змінених (атипових) клітин з проникненням в інші тканини (інвазія), їх руйнуванням (деструкція)  та зазвичай метастазуванням. В залежності від типу тканин, клітини якої перетворилися на злоякісні розрізняють найбільш поширені: рак, саркому, лімфому, меланому та інші.

Відео дня

Розділом медицини, що вивчає доброякісні та злоякісні новоутворення (пухлини), механізми та закономірності їх виникнення та розвитку, діагностику та їх лікування називають онкологією.

Як уже зазначалося, поняття «рак», що часто використовуються людьми, є досить загальним. Прийнято також розрізняти  «передрак» або передракові захворювання — умовний термін, який характеризує процес, стан або захворювання організму, що передують злоякісному процесу та зазвичай переходять в нього.

Причини, що викликають рак

Медики виділяють основні фактори ризику у виникненні злоякісних новоутворень:

Алкоголь

Зловживання алкоголем збільшує ризик розвитку пухлини ротової порожнини, гортані, стравоходу, печінки, молочної залози і товстої кишки.

Тютюн

Куріння може викликати рак легенів або рак ротової порожнини. При вдиханні диму хімікати проникають у кров і транспортуються по всьому тілу. 

Ожиріння

Надлишковий рівень інсуліну, властивий людям з ожирінням, стимулює розвиток ракових пухлин у кишечнику або підшлунковій залозі.

Умови праці

Робочі обов’язки деяких людей зобов’язують їх контактувати з небезпечними канцерогенними речовинами. Наприклад, у працівників фарбувальної промисловості рак сечового міхура знаходять частіше, ніж у інших людей.

Ультрафіолет

Ультрафіолетове сонячне випромінювання є основною причиною виникнення раку шкіри. Не позбавлене небезпеки й ультрафіолетове світло в солярії.

Понад 30% випадків смерті від раку можна запобігти, головним чином завдяки утриманню від вживання тютюну, здоровому харчуванню, фізичній активності і помірного вживання алкоголю.

Такі види раку, як рак молочної залози, рак шийки матки та рак товстої і прямої кишки є виліковними у разі їх раннього виявлення та належного лікування.

Україна вирізняється високим рівнем захворюваності на цю недугу. Рак посідає друге місце в структурі смертності населення України і разом із серцево-судинними захворюваннями визначає рівень здоров’я нації.

Профілактика онкологічних захворювань

Висока смертність від онкологічних захворювань в першу чергу пов’язана з пізнім зверненням хворого до лікаря, коли хвороба вже складно піддається лікуванню.

Досягнення сучасної медицини дозволяють діагностувати і повністю лікувати рак на ранніх стадіях, а також усувати безліч передпухлинних станів. У боротьбі з раком в розвинених країнах величезна роль відводиться первинній та вторинній профілактиці онкологічних захворювань.

З кожним роком число онкологічних хворих постійно зростає.

Цю тенденцію фахівці пов’язують з різними обставинами: забрудненням навколишнього середовища, шкідливими звичками, гіподинамією, спадковістю та іншими причинами.

Спеціалісти найбільшої некомерційної організації, що проводить дослідження медичних питань, Мейо радять:

  1. Якнайшвидше кинути палити;
  2. Якомога більше рухатися. Це може бути ходьба, біг, танці чи будь-яка інша активність, яка приносить задоволення;
  3. Змінити раціон, додавши більше овочів, фруктів, злаків, бобових та риби. Звести до мінімуму вживання червоного м’яса та ковбас;
  4. Знизити вагу відповідно до зросту і намагатися більше не набирати;
  5. Відмовитись або мінімізувати вживання алкоголю;
  6. Перед виходом на вулицю завжди наносити сонцезахисний крем на відкриті ділянки тіла;
  7. Вакцинуватися від вірусу папіломи людини і гепатиту В;
  8. Практикувати лише захищений секс;
  9. Регулярно відвідувати лікаря задля профілактичних оглядів, адже рання діагностика раку підвищує шанс побороти захворювання.

 

Читайте також:

Кого і коли вітати з днем ангела: календар іменин на лютий 2023

Що будемо відзначати та чи будуть додаткові вихідні у лютому

Свята та пости: церковний календар на лютий 2023 року

Магнітні бурі у лютому 2023: небезпечні дати та як вберегти здоров'я

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up