ЯК ВБЕРЕГТИ СЕБЕ ВІД РАКУ

ЯК ВБЕРЕГТИ СЕБЕ ВІД РАКУ
4 лютого - Всесвітній день боротьби проти раку

Щорічно, починаючи з 2005 року, під егідою Міжнародного Союзу проти раку (UICC) у світі відзначається Всесвітній День боротьби проти раку.

Проблема раку хвилює представників усіх верств населення. Адже попередження виникнення пухлин, рання їх діагностика і успішне лікування більшою мірою залежать від кожного громадянина, його уваги до свого здоров'я, активної боротьби з шкідливими звичками, достатньої санітарної грамотності.

Цифри варіюють, але можна сміливо сказати, що від 40 до 50% випадків раку можна запобігти.

Відео дня

Тютюн залишається основним вбивцею, на його долю доводиться близько 20% випадків раку у світі, а хронічні інфекції відповідальні за ще 15%. Дисбаланс в споживанні і витратах калорій є доповненням до цього тягаря, з надлишковою масою тіла пов’язано близько 4% випадків раку у всьому світі. Алкоголь, перевищення сонячного ультрафіолетового опромінення, нездорове харчування, забруднення довкілля і професійні чинники дії вносять свій вклад. Подальші важливі дії для успішної боротьби проти раку - це виявлення передракових станів або раку на ранній стадії та ефективне їх лікування.

Основні факти:

  • Онкологічні захворювання є однією з головних причин захворюваності і смертності у всьому світі - в 2012 році сталося близько 14 мільйонів нових випадків захворювання і 8,2 мільйона випадків смерті, пов'язаних з раком.
  • Очікується, що в найближчі 20 років кількість нових випадків захворювання зросте приблизно на 70%.
  • У 2012 році у чоловіків найчастіше діагностували рак легенів, простати, прямої кишки, шлунку і печінки.
  • У жінок найчастіше діагностували рак молочної залози, прямої кишки, легенів, шийки матки і шлунку.
  • Біля однієї третини випадків смерті від раку викликані 5 основними чинниками ризику, які пов'язані з поведінкою і харчуванням, такими як високий індекс маси тіла, недостатнє споживання фруктів і овочів, відсутність фізичної активності, вживання тютюну і вживання алкоголю.
  • Вживання тютюну є найзначнішим чинником ризику розвитку раку, який призводить майже до 20% випадків смерті від раку і приблизно 70% випадків смерті від раку легенів.
  • За прогнозами, кількість випадків захворювання від раку продовжуватиме рости від 14 мільйонів в 2012 році до 22 мільйонів в наступні десятиліття.

Рак - це загальне позначення великої групи хвороб, які можуть вражати будь-яку частину тіла. Використовуються також такі терміни, як злоякісні пухлини і новоутворення. Характерною ознакою раку є швидке утворення аномальних клітин, що проростають за межі своїх звичайних границь і здатні проникати в прилеглі частини тіла і поширюватися в інші органи (метастази). Метастази є головною причиною смерті від раку.

Рак розвивається з однієї єдиної клітини. Перетворення нормальної клітини на пухлинну відбувається в ході багатоетапного процесу, що зазвичай представляє розвиток передракового стану в злоякісні пухлини. Ці зміни відбуваються в результаті взаємодії між генетичними чинниками людини і трьома категоріями зовнішніх чинників, що включають :

  • фізичні канцерогени, такі як ультрафіолетове і іонізуюче випромінювання;
  • хімічні канцерогени, такі як азбест, компоненти тютюнового диму, афлатоксини (забрудники харчових продуктів) і миш'як (забрудник питної води);
  • біологічні канцерогени, такі як інфекції, що викликаються деякими вірусами, бактеріями або паразитами.

З віком захворюваність раком зростає, найімовірніше, через накопичення ризиків розвитку раку.

Слід ще раз нагадати, що  від 40 до 50% випадків раку можна запобігти. Здоровий спосіб життя, що включає фізичну активність, правильне харчування і відмова від шкідливих звичок - основа первинної профілактики.

  • Роль паління в розвитку захворювань відома давно, але зазвичай мають на увазі тільки самого курця. Тепер з'явилося розуміння, що люди, що оточують його, мимоволі стають жертвами тютюнокуріння. При палінні утворюються два потоки диму : основний і побічний. Основний утворюється в конусі сигарети і в гарячих зонах при затягуваннях. Цей потік проходить увесь стержень і потрапляє в дихальні шляхи курця. Побічний потік утворюється між затягуваннями і виділяється з обвугленого кінця сигарети в навколишнє повітря. Між потоками є  кількісна і якісна різниця.
  • У побічному потоці, що характеризує пасивне паління, деякі компоненти містяться в меншій концентрації, але, в порівнянні з основним, окислу вуглецю міститься більше в 4-5 разів, нікотину і смол - більше в 50 разів, аміаку - більше в 45 разів. Встановлено, що вдихання людьми, що не палять  складових тютюнового диму впливає на склад крові, сечі і стан нервової системи пасивного курця. Доведено, що під час пасивного паління людина отримує шкоду, яку б вона отримала, викурюючи 1 сигарету кожні 5 годин! Якщо людина, яка не палить, впродовж 8 годин знаходиться в прокуреному приміщенні, вона отримує шкоду, рівносильну дії від викурювання більше 5 сигарет. Медики, що дослідили пасивне паління і його вплив на здоров'ї, довели, що воно може призвести до розвитку раку легенів, оскільки в побічному потоці диму канцероген диметилнитрозамін міститься у більш високій концентрації, ніж в основному.
  • Зловживання алкоголем є чинником ризику розвитку багатьох типів раку, включаючи рак порожнини рота, глотки, гортані, стравоходу, печінки, ободової і прямої кишки і молочної залози. Ризик розвитку раку безпосередньо залежить від кількості вживаного алкоголю. Ризик розвитку деяких типів раку (наприклад, раку порожнини рота, глотки, гортані і стравоходу) у людей, що вживають алкоголь у великих об'ємах, значно зростає, якщо при цьому вони є завзятими курцями. Частки конкретних типів раку, обумовлених алкоголем, варіюють між чоловіками і жінками, що, в основному, пов'язано з відмінностями в середніх рівнях споживання. Так, наприклад, тягар ракових захворювань порожнини рота і ротової частини глотки, обумовлених алкоголем, складає у чоловіків 22%, а у жінок – 9%. Така ж різниця між чоловіками і жінками існує і відносно ракових захворювань стравоходу і печінки.
  • Існує зв'язок між зайвою вагою і ожирінням і багатьма типами раку, такими як рак стравоходу, ободової і прямої кишки, молочної залози, слизової оболонки матки і нирок. Збалансоване споживання здорової їжі, що включає : зменшення споживання жиру (при звичайній руховій активності не більше 50-70 г жиру в день з усіма продуктами); обов'язкове включення в щоденний раціон не менше 400-500 г овочів і фруктів, що забезпечують організм рослинною клітковиною, вітамінами і речовинами, що мають антиканцерогенну дію (до них відносяться: жовті і червоні овочі, що містять каротин (морква, помідори, редька та ін.), фрукти, що містять велику кількість вітаміну С (цитрусові, ківі та ін.), капуста (особлива брокколі, кольорова і брюссельська), часник і цибуля); регулярне вживання продуктів з цільних зернових злаків; обмеження споживання копченої і нітритвмісткої їжі.
  • Регулярна фізична активність (не менше 30 хв. на день) і підтримка здорової ваги тіла разом із здоровим харчуванням значно знижують ризик розвитку раку.
  • Утримання від тривалого перебування на сонці. Ультрафіолетове (УФВ) випромінювання і, зокрема, сонячне випромінювання є канцерогенним для людини, викликаючи усі основні типи раку шкіри, такі як базальноклітинна карцинома, плоскоклітинна карцинома і меланома. Використання сонцезахисних засобів і захисного одягу, дозволяє уникнути надмірної дії УФВ і є ефективним профілактичним заходом. Пристрої УФВ для штучного загару нині також розглядаються як чинник ризику.    Невеликі кількості УФ випромінювання потрібні для вироблення в організмі людини вітаміну D, але дія великих доз може мати короткострокові і тривалі несприятливі наслідки для шкіри, очей і імунної системи.
  • Захист проти деяких вірусів, що викликають рак. Інфекційні агенти призводять майже до 22% випадків смерті від раку у країнах, що розвиваються, і до 6% в промислово-розвинених країнах. Вірусний гепатит В і С призводить до розвитку раку печінки; вірус папіломи людини - до розвитку раку шийки матки; бактерія Helicobacter pylori підвищує ризик розвитку раку шлунку. Профілактичні заходи включають вакцинацію і профілактику інфекційних і паразитарних захворювань.

Слід пам'ятати, що нині проводиться вакцинація проти вірусу гепатиту В, який викликає рак печінки; проти вірусу папіломи людини (HPV), який викликає рак шийки матки

  • Забруднення довкілля. Забруднення повітря, води і ґрунту канцерогенними хімічними речовинами призводить до 1-4% всіх ракових захворювань. Канцерогенні хімічні речовини в довкіллі можуть впливати через питну воду або забруднене повітря всередині приміщень і атмосферне повітря. Канцерогенні речовини впливають також і через харчові продукти, забруднені такими хімічними речовинами, як афлатоксини або діоксин. Забруднення повітря всередині приміщень в результаті спалювання в печах вугілля подвоює ризик розвитку раку легенів, особливо серед жінок, що не палять.
  • Канцерогени, пов'язані з професійною діяльністю. Більше 40 речовин і сумішей на виробництві є канцерогенними по відношенню до людей і входять в категорію канцерогенів, пов'язаних з професійною діяльністю. Той факт, що ці канцерогени мають причинний зв'язок з раком легенів, сечового міхура, гортані і шкіри, а також з лейкемією і раком носоглотки, переконливим чином підтверджений документально. Мезотеліома (рак плеври або грудної порожнини) значною мірою обумовлена дією азбесту, пов'язаною з професійною діяльністю. Професійні ракові захворювання сконцентровані серед конкретних груп працюючого населення, для яких ризик розвитку певної форми раку може бути значно вищий, ніж для загального населення. Біля 20-30% чоловічого і 5-20% жіночого населення в працездатному віці (люди у віці 15-64 років) можуть піддаватися дії легеневих канцерогенів упродовж свого робочого життя, що призводить приблизно до 10% усіх ракових захворювань легенів у світі.

Здоровий спосіб життя і грамотна профілактика раку, допоможуть значно знизити ризик захворіти на рак.

В останньому, 4-му виданні Європейського кодексу проти раку наведені 12 способів зменшити ризик захворювання на рак.

  1. Не палити. Не використовувати будь-яку форму тютюну.
  2. Зробіть ваш будинок вільним від тютюнового диму. Підтримуйте БЕЗДИМНУ політику на вашому робочому місці.
  3. Вжити заходи, для підтримки  здорової маси тіла.
  4. Будьте фізично активні в повсякденному житті. Обмежте час, що витрачається на сидячий спосіб життя.
  5. Дотримуйтесь правил здорового харчування: їжте більше продуктів з цільного зерна, бобові, овочі і фрукти; значно зменшить вживання висококалорійних продуктів (з високим вмістом цукру або жиру) і солодких напоїв; обмежте вживання червоного м'яса і продуктів з високим вмістом солі.
  6. Якщо ви вживаєте алкоголь будь-якого типу, обмежте його споживання. Для профілактики раку краще взагалі не вживати алкоголь.
  7. Уникайте надто довгого перебування на сонці, особливо діти. Використовуйте засоби захисту від сонячного випромінювання.
  8. Захистіть себе на робочому місці від речовин, що викликають рак, використовуючи інструкції для збереження здоров'я і безпеки.
  9. Якщо у вашому домі підвищений природній рівень радону, необхідно вжити заходи, для  зменшення його впливу.
  10. Для жінок: грудне вигодовування знижує ризик розвитку раку грудей. Якщо ви можете, годуйте дитину грудьми. Замісна гормональна терапія (ЗГТ) збільшує ризик деяких видів раку. Обмежте використання ЗГТ.
  11. Не відмовляйтесь від вакцинації проти вірусу гепатиту В, який викликає рак печінки та проти вірусу папіломи людини (HPV), який викликає рак шийки матки.
  12. Взяти участь в організованих програмах скринінгу раку, якщо такі впроваджуються (Рак молочної залози, рак шийки матки тощо).

Однією з проблем онкологічної допомоги є значний рівень занедбаності випадків раку. Часто це зумовлено відсутністю настороженості населення до онкозахворювань та прийомів самообстеження, нехтуванням профілактичними оглядами, запізнілим виявленням хвороби, а також недостатньою обізнаністю про можливості профілактики та ведення здорового способу життя.

Пам’ятайте! Рак – це не вирок. Від 40% до 50% захворювань на онкологічну патологію можна попередити. Запорукою цього є активний та здоровий спосіб життя, правильне харчування, відмова від тютюнокуріння та надмірного вживання алкоголю, своєчасне проходження медичних обстежень.

Інформаційно-аналітичний відділ КП «Козятинська ЦРЛ

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up