Як вибрати кавун без шкоди для здоров’я

Як вибрати кавун без шкоди для здоров’я

Перевірити кавуни на вміст нітратів можна не тільки в лабораторії. Існують ознаки, за якими навіть в домашніх умовах можна легко дізнатися, чи можна їх вживати.

Важливо навчитися вибирати кавун правильно, адже його якість можна визначити ще до купівлі. Звертати увагу потрібно як на сам плід, так і на обладнання торгового місця (найчастіше навіть хороший кавун може зіпсуватися, якщо його зберігати в неналежних умовах).

Щоб не купити шкідливий кавун

Відео дня

Кавуни не повинні контактувати з землею, вони мають лежати на підлозі, щоб уникнути попадання бруду в мікротріщини. Усі плоди мають зберігатися на спеціальних товарних полицях, в чистих контейнерах.

Краще уникати покупки розрізаного, тріснутого, пом’ятого або битого кавуна, оскільки в солодкій м’якоті ягоди мікроби поширюються особливо швидко (в тому числі і під закритими плівкою половинками). З цієї ж причини краще відмовитися від пропозицій покуштувати нарізаний кавун на ринку.

Стиглий і вирощений в природних умовах (без зайвої підгодівлі) кавун дзвенить при постукуванні, а кінчик його буде сухим.

Якщо піде на дно, то з нітратами

Цілий кавун можна опустити в ємність з водою (наприклад у ванну). Якщо він спливе, значить якісний, а якщо піде на дно, то з нітратами.

Зріз чистого кавуна буде нерівним, з крупинками. Гладкий яскравий зріз свідчить про високий вміст нітратів.

У «нітратного» кавуна м’якоть інтенсивно червоного кольору з легким фіолетовим відтінком, а волокна, які йдуть від серцевини до скоринки, не білі, як у хороших кавунів, а жовтуваті.

Шматочок м’якоті кавуна можна опустити в чисту воду і залишити на 15 хвилин. Якщо вода лише помутніє — кавун хороший, а якщо забарвиться в яскравий рожевий або червоний колір, значить, з нітратами.

Коли його їсти

Кавун — окрема страва. Його потрібно вживати за дві години до або через дві години після основного прийому їжі (поєднання кавуна з іншими продуктами може перевантажити шлунок). Вимийте його чистою проточною водою.

Найбільше нітратів зберігається в шкірці плодів, тому не варто виїдати кавун до самої шкірки.

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up