Які аналізи та дослідження треба робити щороку? Склали для вас чек-лист

Ми вирішили нагадати вам, до яких саме фахівців потрібно навідуватися щороку навіть, якщо вас нічого не турбує. 

Для того, щоб у якийсь момент не потрапити у лікарню з ускладненнями, дорослі та діти мають регулярно відвідувати лікарів для планових перевірок стану здоров’я. 

Щороку достатньо пройти огляд лікарів і здати кілька аналізів, а у підсумки ви матимете повний звіт про своє здоров’я, а отже, зможете вчасно запобігти ймовірним недугам. На лікування яких, ймовірно, доведеться витратити більше коштів, ніж на профілактичні огляди. 

— Профілактична медицина є трендом у всьому сучасному світі. Адже значно легше запобігти хворобі, ніж потім лікувати, — розповідає лікарка-терапевтка Наталія Ляшенко. — Дуже важливо на ранніх стадіях виявити онкологічні захворювання, цукровий діабет, артеріальну гіпертензію. Допомогти у цьому мають лабораторні аналізи, а також знання про вашу спадковість. Якщо у роду були серцево-судинні захворювання, онкологія, цукровий діабет, людина у групі ризику і має ставитись до профілактичних оглядів особливо уважно.

Відео дня

Що обов’язково потрібно перевіряти дорослим? 

Ми разом з лікаркою Наталією Ляшенко склали для вас перелік базових та обов'язкових щорічних аналізів. Тож, всім дорослим рекомендується щороку проходити такі обстеження:

  1. Загальний аналіз крові. Як пояснює лікарка, це допомагає виявити анемію чи інший запальний процес. 
  2. Ліпідограма. За словами терапевтки, дисліпідемія вказує на ризик розвитку атеросклерозу, як наслідок, звуження судин. 
  3. ТТГ та УЗД щитоподібної залози. Ляшенко пояснює, що в Україні існує дефіцит йоду, тобто людина не отримує його достатньої кількості з їжею, як наслідок, може виникати гіпотиреоз та збільшення щитовидної залози.
  4. Глюкоза крові. Це, як пояснює фахівчиня, так званий скринінг на порушення вуглеводного обміну.
  5. Загальний аналіз сечі.
  6. Профілактичний огляд гінеколога для жінок та уролога для чоловіків.
  7. А жінкам, старшим за 40 років, необхідно робити мамографію. Це з метою ранньої діагностики раку грудей. 

 

Як каже лікарка, спочатку обов’язково треба звертатися до терапевта. Йому розказати, що вас турбує і лікар проведе детальний огляд. Після цього вже вирішить, чи потрібні  додаткові аналізи та обстеження.

Які обстеження та аналізи треба робити дітям?

— Ми в Україні працюємо згідно з певними наказами Міністерства, де передбачений той мінімум обстежень, який має дитинка отримувати, — розповідає лікар-педіатр Андрій Шиманський. — У дорослих є високий ризик хронічних захворювань, які повинні контролюватися. У дітей, зазвичай, таких проблем немає. Тому надмірна кількість аналізів у здорової дитини є зайва. Є певні обов'язкові аналізи. 

За словами Андрій Шиманського, найважливіше — це регулярно відвідувати педіатра, навіть, якщо нічого не турбує. 

— Щороку контролюється загальний аналіз крові й медиків насамперед цікавить показник гемоглобіну, тобто, робимо скринінг на анемію. Тож загальний аналіз крові здається у 9 місяців вперше, потім у три роки. Наступного разу у 6 років, коли йдемо у перший клас, — каже лікар-педіатр. — Потім, згідно з наказом в 11, 14 та 15 років. У цей час є зміст здавати аналіз крові. Все інше ми здаємо залежно від показів дитини. Наприклад, якщо дитинка має поганий набір ваги, то ми можемо контролювати рівень заліза. Якщо дитина абсолютно здорова, то здавати пакетні аналізи і шукати «поломку» в тому, що нормально функціонує непотрібно. 

Андрій Шиманський додає, що педіатр або сімейний лікар, враховуючи вашу історію, фактори ризику і спадковість, підкаже, які дослідження вам варто робити. 

Також малюки мінімум раз у рік мають відвідувати стоматолога та офтальмолога — навіть за відсутності скарг. Вакцинацію роблять згідно з календарем щеплень.

Дані із наказу МОЗ N 682

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up