За два тижні вересня 244 випадки: коронавірус знову набирає обертів

За два тижні вересня 244 випадки: коронавірус знову набирає обертів
  • Пандемія не відступає.
  • Із початком осені хворих на COVID-19 стає дедалі більше.
  • Розповідаємо, яка ситуація із поширенням коронавірусу в громадах колишнього Козятинського району і які симптоми зустрічаються в інфікованих найчастіше

Пандемія коронавірусу вкотре повертається на порядок денний. Щодня фіксують все більше нових випадків недуги у різних регіонах України. Вінниччина — не виняток. Через це з 1 вересня в області повернули масковий режим у аптеках та лікарнях. Інформацію про це оприлюднили на фейсбук-сторінці Департаменту охорони здоров’я та реабілітації Вінницької обласної військово-цивільної адміністрації.

«Носити маски рекомендується у лікарнях, аптеках, амбулаторіях. Це стосується закладів усіх форм власності. Відповідний Наказ підписали у Департаменті охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОВА.

Кількість хворих на COVID-19 щодня зростає. Тому персонал медичних закладів зобов’язаний дотримуватися «маскового» режиму, аби запобігти розповсюдженню цієї хвороби в медичних закладах.

Відео дня

Також керівники закладів охорони здоров’я мають забезпечити незнижувальний запас засобів індивідуального захисту, дезінфікуючих засобів та виробів медичного призначення», — йшлося в повідомленні.

Це лише початок

Вже у перший тиждень вересня в області зросла кількість госпіталізацій пацієнтів із коронавірусом. Про це у сюжеті «Суспільне. Вінниця» повідомила заступниця директорки обласного департаменту охорони здоров’я та реабілітації Тетяна Бондаренко. В області визначили 15 лікарень, в які будуть госпіталізовувати хворих та пацієнтів із підозрою на коронавірус. До слова, Козятинська ЦРЛ до цього переліку не потрапила, тому хворих із колишнього Козятинського району везуть на лікування до медичних закладів Вінниці.

До речі, саме Вінницькі лікарні були завантажені найбільше у перший тиждень вересня. Втім експерти попереджають, що це лише початок. Всесвітня організація охорони здоров’я прогнозує, що пік осінньої хвилі в Україні може припасти на початок жовтня. І це може призвести до того, що медичні заклади будуть перенавантажені пацієнтами.

Хворіє багато дітей

Про те, що це лише початок спалаху, кажуть і в Козятинському міському центрі надання первинної медико-санітарної допомоги. Із симптомами коронавірусу до сімейних лікарів звертаються дедалі частіше і так триває вже два тижні.

— Останні два тижні кількість хворих стрімко наростає, — розповідає Юлія Радогощина, директорка Козятинського міського центру надання первинної медико-санітарної допомоги. — Втім потрібно враховувати, що є великий відсоток пацієнтів, які не звертаються за допомогою. Крім того, люди не дотримуються епідрежиму, не користуються масками і це тільки погіршує ситуацію.

Якщо під час попередніх хвиль на коронавірус хворіли здебільшого дорослі, то зараз недугу все частіше фіксують у дітей. Більшість інфікованих мають легкий перебіг хвороби, або ж середньої важкості. Важких випадків, які потребують госпіталізації, наразі не багато.

— Пацієнтів із важким перебігом не багато, тому що значний відсоток населення вже вакцинований, — продовжує Юлія Радогощина. — Що стосується симптомів, які спостерігаються у хворих, то це переважно підвищення температури до 38–39 градусів, першіння в горлі, ломота в тілі, головний біль та загальна слабкість.

Уникайте людних місць і носіть маски

Щоб вберегти себе та своїх близьких і не захворіти на коронавірус, лікарі радять уникати людних місць і користуватися засобами індивідуального захисту — масками та респіраторами.

— Важливо не забувати про масковий режим, — наголошує Юлія Радогощина. — Лише таким шляхом можна убезпечити себе. При появі респіраторних симптомів не зволікайте, одразу звертайтеся до сімейного лікаря. Ще один важливий момент — якщо у вас з’явилися симптоми, потрібно ізолюватися в окрему кімнату, щоб не наражати оточуючих на небезпеку, і часто провітрювати приміщення.

Аби мінімізувати ризик інфікування, лікарі рекомендують також робити щеплення.

— Ми продовжуємо кампанію з вакцинації, — додає Радогощина. — Поки що з вакцин у нас залишився лише CoronaVac, чекаємо на Pfizer. Щеплення можна зробити як у нашому пункті вакцинації, який працює на базі амбулаторії Центру первинної медико-санітарної допомоги, так і вдома, якщо пацієнт за станом здоров’я не може з’явитися до пункту вакцинації самостійно.

Козятинська громада б’є рекорди

За останній тиждень приріст хворих на коронавірус на теренах колишнього Козятинського району склав майже півсотні випадків.

— Протягом 29 серпня — 4 вересня на коронавірус захворіло 107 осіб, а за попередній тиждень — 154, — розповідають у Козятинському відділі Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб. — Захворюваність зростає. І так щотижня, відколи почався вересень. Надалі буде спостерігатися зростання. Зараз серед хворих багато дітей до 17 років, раніше діти хворіли на коронавірус не так часто.

Від початку вересня у чотирьох громадах колишнього Козятинського району підтвердили 244 випадки інфікування коронавірусом. Найбільше хворих виявили у Козятинській ОТГ. На другому місці у цьому антирейтингу Глухівецька громада. Третя сходинка — за Самгородоцькою. А найменше інфікованих виявили у Махнівській ОТГ.

Також маємо за перші тижні вересня два летальні випадки. Це пацієнти віком старше 70 років, які мали супутні захворювання. Детальну інформацію про поширення коронавірусу читайте нижче.

Динаміка поширення коронавірусу (дані станом на 13 вересня 2022 року)

Із початку пандемії на Козятинщині

  • захворіло 7839 осіб
  • із них 776 — діти
  • летальних випадків 150

Від початку 2022 року на Козятинщині

  • захворіло 2961 особа
  • із них 411 — діти
  • летальних випадків 15

Від початку вересня 2022 року на Козятинщині

  • захворіло 244 особи
  • із них 75 — діти
  • летальних випадків 2

Кількість хворих у вересні відповідно до громад (дані станом на 13 вересня)

Козятинська громада

  • захворіло 169 осіб
  • із них 51 дитина

Махнівська громада

  • захворіло 18 осіб
  • із них 6 дітей

Глуховецька громада

  • захворіло 33 особи
  • із них 6 дітей

Самгодороцька громада

  • захворіло 24 особи
  • із них 12 дітей

 

Читайте також:

Медичний одяг, захисні маски: наша область отримала черговий медичний гумвантаж від МОЗ

У Білопіллі найнижчий: повідомили ситуацію з радіаційним фоном у області

Захворюваність на грип у Вінницькій області на 55,6% нижча за норму

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (4)
  • Читач11

    Дякую за інформацію.
  • Олег Чернодуб

    Ті під.ри що розкручують знову обман щоб брати кредити під шумок боротьби з неіснуючою пандемією і відмивати кошти із держбюджету наші кошти ,так так ті самі,що ми платимо державі у вигляді податків які повинні були йти на розвиток економіки України!!
    А наші лікарі та чиновники і поліцаї щей підігрують бо там є непогані доплати до зарплати !
    Так знайте,що  дійде і до Вас черга як і до російського військового корабля!
  • Валерий Бенаш

    Не крутіть ,,дзьобом", вживайте : КУРКУМА+имбірь+перець+гвоздика+проста вода, тощо...Не жеріть цукор і тікайте від аптек. Слава Україні!!!
  • Олег Чернодуб

    Вооз до стіни та розстріляти ,а наші керівники в залежності від кредитів які дають нам із за кордону як на те дивитесь,що ще в травні цього року наш КМУ взяв кредит в Недержавному банку кредит в 600 мільйонів доларів і штати дали 500 тис доз вакцини,що вже пропадає по строку зберігання,а наші вовчі цьому підігрують бо мають непогані надбавки до зарплати !

    Люди вже зрозуміли ,що це обман!!!!!

    і відмивання коштів бюджету тобто розкрадання

keyboard_arrow_up