За рік на коронавірус захворіло більше 5 тисяч людей

За рік на коронавірус захворіло більше 5 тисяч людей
Фото ілюстративне
  • Пішов третій рік пандемії у Козятині.
  • Хоч війна і витіснила усі новини про пандемію, вона досі триває, про що свідчать нові випадки захворювань, які продовжують регулярно фіксувати.
  • Чим запам’ятався черговий коронавірусний рік — читайте у нашій публікації

Офіційно коронавірус прийшов у Козятин 8 квітня 2020 року — саме того дня перший випадок захворювання на COVID-19 підтвердили у 60-річного козятинчанина. Хоча пандемія зачепила наше місто значно раніше — 12 березня. Нагадаємо, тоді стала ширитися новина про те, що до районної лікарні госпіталізували чоловіка з підозрою на коронавірус, який приїхав із Німеччини. Пізніше головний лікар Козятинської ЦРЛ написав на своїй сторінці у Фейсбук, що діагноз коронавірус у пацієнта не підтвердився.

Хоч пандемія і триває, а кількість хворих за останній рік зросла на кілька тисяч, про що детальніше поговоримо трохи згодом, цей «коронавірусний рік» психологічно був легшим за попередній. Можливо, причина в тому, що ми пристосувалися до життя в нових умовах.

 

Відео дня

Повернули святкові лінійки

Школи почали навчальний рік у звичному режимі — 1 вересня 2021-го усі учні сіли за шкільні парти. Ба більше, якщо минулого навчального року святкових лінійок на День знань не було, то цьогоріч вони повернулися — свято Першого вересня проводили у навчальних закладах для першачків та старшокласників.

Попри те, що навчальний рік почався у звичному режимі, цього «ковідного року» школярі все одно неодноразово поверталися до онлайн-навчання, коли були спалахи захворюваності на COVID-19. До того ж, був навіть період, коли через пандемію на дистанційку відправили не лише учнів середньої та старшої, а й початкової школи.

Хворих не кладуть

Чим ще відзначився нинішній «коронавірусний рік», так це тим, що у нашої лікарні забрали «ковідний пакет». Ще від початку пандемії Козятинську ЦРЛ визначили як медичний заклад, де надаватимуть допомогу хворим на коронавірус. Більше року наші медичні працівники рятували життя ковідним хворим.

Після чергового спалаху коронавірусу, який був навесні минулого року, кількість лікарень, які госпіталізовують хворих із COVID-19, вирішили скоротити. І вже у червні до Козятинської ЦРЛ перестали класти нових хворих на коронавірус.

Щеплення, тисяча і конфлікти

Минулого року в Україні стартувала кампанія з вакцинації населення від COVID-19. Спершу щеплення робили лише окремим категоріям громадян, а з літа минулого року вакцинуватися від коронавірусу дозволили усім без винятку українцям, старшим 18 років. Запрацювали центри масової вакцинації.

Пізніше для працівників деяких професій вакцинацію зробили обов’язковою. Перших невакцинованих працівників почали відсторонювати 8 листопада. Тоді не допустили до роботи декількох освітян у різних навчальних закладах Козятинської громади. Через що розгорілися конфлікти. Подібна ситуація була і наприкінця січня та початку лютого, коли почали відсторонювати невакцинованих медичних працівників.

А тим, хто зробив повний курс щеплень проти коронавірусу, у грудні минулого року почали виплачувати 1000 гривень у рамках програми єПідтримка. «Ковідну тисячу» отримали декілька мільйонів українців, зокрема і мешканці колишнього Козятинського району.

Опитування

На що ви витратили "ковідну тисячу"?

 

Нові штами

Коронавірус почав мутувати і нові штами не оминули також і Козятинщину. Спершу до нас дісталася «Дельта». В останні дні серпня стало відомо, що цей штам виявили у 18-ьох мешканців колишнього Козятинського району. Він вирізнявся тим, що передавався значно швидше за звичайний варіант коронавірусу і мав складніший перебіг. Тож не дивно, що восени на Козятинщині знову почався новий спалах із великою кількістю хворих.

А на початку лютого 2022 року до нас дістався і штам «Омікрон». Цей варіант коронавірусу ще більш заразний, також швидко передається і маскується під звичайну застуду.

Трохи цифр

За останні 12 місяців на коронавірус захворіло 5,7 тисяч мешканців колишнього Козятинського району. Це майже в 4 рази більше, ніж за минулий «ковідний» рік. За цей час ми спостерігали декілька спалахів. Перший був у квітні 2021 року — тоді за місяць коронавірус підхопило трохи більше тисячі людей. Черговий стрибок захворюваності був у листопаді — тоді за місяць додалося 833 нових хворих. А зима 2022 року перевершила навіть квітневий спалах — у січні додалося 1040, а за лютий — 1262 нових хворих.

За останні 12 місяців коронавірус вбив 117 мешканців Козятинщини. Це в чотири рази більше, ніж за минулий «ковідний» рік. Найбільше смертей було у квітні минулого року — тоді із недугою не впоралося 30 мешканців колишнього Козятинського району. Багато летальних випадків було і в листопаді — тоді коронавірус забрав життя 22 людей.

 

Читайте також:

Щеплення від коронавірусу можна зробити і зараз

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (8)
  • Владислав Кірган

    Цей дурман закінчитись може громадянською війною.
  • Елена Стецюк

    Добре, що хоч перестали зверху кропити, то й барановірус пропав. Не нагнітайте те, що не нагнітається.

    Олександр Жуков reply Елена Стецюк

    Елена Стецюк Дякую, я знаю.

    Елена Стецюк reply Елена Стецюк

    Або ось такий законопроектик!!!

    Елена Стецюк reply Елена Стецюк

    Елена Стецюк reply Елена Стецюк

    Олександр Жуков Так, ми про це знаємо, навіть не знаю що страшніше: війна, чи те що нас чекає після...

    Олександр Жуков reply Елена Стецюк

    Ирина Хрищенюк reply Елена Стецюк

    Елена Стецюк ви знаєте і спраді

keyboard_arrow_up