За тиждень у Вінницькій області грип поклав у лікарню 141 дитину. Що каже педіатр?

За тиждень у Вінницькій області грип поклав у лікарню 141 дитину. Що каже педіатр?

Впродовж тижня за медичною допомогою на Вінниччині з приводу  грипу та ГРВІ звернулось 7736 людей, серед захворілих  4979 дітей.  189 вінничан, серед яких - 141 дитина, поклали у лікарню на стаціонарне лікування. На щастя, летальних випадків не зареєстровано.

Про це повідомляє «Вінницький обласний лабораторний центр МОЗ України».

— Найвищі рівні захворюваності на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції реєструвались у місті Вінниця, Барському, Жмеринському та Козятинському районах, — розповідають у відомстві.

Як констатують експерти, з початку епідемічного сезону  у вірусологічній лабораторії методом люмінесцентної мікроскопії досліджено матеріал від 3 осіб. Отримано 1 позитивний результат на вірус парагрипу, 1 на аденовірус та 1 вірус грипу типу А H3N2.         

Відео дня

Для проведення специфічної  профілактики грипу  в цілому по області  відібрано 19008 осіб з групи ризику. З початку епідемічного сезону щеплено 13379 осіб.

Поради лікарів щодо профілактики грипу

Інна Дзема, лікар педіатр-неонатолог Кабінету катамнестичного спостереження, практичний досвід роботи - 16 років

Які пігулки можна давати малюкові для зміцнення імунітету і профілактики грипу/ГРВІ?

  1. Ніякі. Не існує чудо-пігулок/крапельок/ректальних свічок/мазей, які захищають малюка від грипу чи ГРВЗ. Якщо вам радять щось для "зміцнення імунітету" і "профілактики", то вас, швидше за все, спокушають препаратом комерційного характеру.
  2. Основним фактором, який впливає на вироблення імунітету малюка, є грудне вигодовування (виключно грудне вигодовування - мінімум до 6 місяців, надалі - до року і більше за бажанням малюка і можливістю матері згідно доказової медицини).
  3. Загартовування і формування імунітету дитини починаються з банального: слідкуйте за режимом перебування малюка вдома з раннього віку, забезпечте зволоження, провітрювання, підтримання оптимальної температури повітря в кімнаті на рівні 18-22 °С. Не перегрівайте дитину, надягаючи на неї "все найкраще й одразу" - це стосується як перебування малюка вдома, так і зборів на прогулянку.
  4. Ніхто не відміняв прогулянки на свіжому повітрі і повноцінне харчування, полівітамінний комплекс за порадою вашого педіатра (не перегодовуйте дитину лише тому, що сусідський Іллюша на 3 кг гладший і ваша мама/свекруха/бабуся/сусідка вважають, що ваше чадо недоїдає.

— Пам'ятайте: не все те золото, що називають "профілактикою" грипу та ГРВІ, — нагадує педіатр.

Що можна і потрібно робити при гарячці більше 38,5 градусів, а що категорично заборонено?

Педіатр Наталія Грузицька має практичний досвід роботи 16 років. Зараз працює у ВОДКЛ

Коли дитина "горить" і температура не знижується більше години, це не означає, що жарознижувальні не працюють. Найчастіше це означає, що щось неправильно роблять саме батьки.

Що можна і потрібно робити при гарячці більше 38,5 градусів?

  1. Жарознижувальні препарати у відповідній віковій дозі
  2. Обтирання теплою водою/теплий душ - так званий фізичний метод охолодження
  3.  багато й часто пити - до 1,5-2 л за добу: негазована вода, теплий чорний чай без домішок (при 38,5 бажано і БЕЗ малини), трав'яний чай, теплі компоти із сухофруктів
  4. Перевірити ніжки/ручки дитини - якщо холодні, ймовірний спазм судин і температура не буде знижуватися! Додати до жарознижувального спазмолітичний препарат у рекомендованій дозі. Розтирати ручки/ніжки, надягнути теплі шкарпетки.
  5. Слідкувати, чи не доєднається ацетономічний синдром на фоні високої температури - так часто трапляється при високій інтоксикації організму через гарячку
  6. Контролювати температуру дитини після прийому жарознижувального кожних 30 хвилин.
  7. Зниження температури з 39,5 до 38 - добре! Це ВЖЕ ознака того, що препарат діє, а організм бореться.

Що категорично заборонено?

  1. Порушення рекомендованого інтервалу у 4-6 годин між прийомами кожної дози жарознижувального (недопустимо "Годину тому дала йому одне жарознижувальне і температура не реагує, спробую дати паралельно інший жарознижувальний препарат!")
  2. Обтирання спиртовими розчинами, горілкою, настоянками і т. д. - коментувати не буду. Це зло і повернення до первіснообщинного ладу
  3. Не поїти дитину при температурі соками, газованою водою, молоком, кавою (!!!)
  4. Закутувати дитину у три ковдри, якщо їй жарко, і, навпаки, змушувати роздягнутись, якщо її "морозить"
  5. Дати дитині жарознижувальний препарат і йти спати до іншої кімнати
  6. Збивати температуру до 38 (стосується здорових дітей, які не страждають судомами, хворобами серця або нирок) - в цей час найактивніше виробляються антитіла і працює імунітет
  7. Очікувати зниження температури з 39,5 до 36,8

 

Опитування

А ви вже вакцинувалися від грипу?

Ольга Бобрусь

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
14:13 Дощі та сильний вітер: завтра Україну накриє активний циклон із півдня play_circle_filled 12:55 Козятинчанам безкоштовно обмінювали поліетиленові пакети на модні «екоторбинки» play_circle_filled 11:19 Дошку пам’яті загиблих Героїв будуть добудовувати 10:14 На Козятинщині зростає захворюваність на кашлюк. Вже захворіло сім дітей Від читача 13:44 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 10:05 Робота у Козятині: свіжі вакансії від козятинських компаній 09:44 Створили цех запаювання продуктових пакетів, копіюючи технології з інтернету. 09:20 Козятинська ЦРЛ отримала дві тонни допомоги. Це крупи, борошно, олія для харчоблоку 07:56 Вітер повалив дерева. В Козятинській громаді теж photo_camera 17:01 Вчитель Козятинського опорного ліцею Богдан Пічкур увійшов у дванадцятку кращих учителів України 16:28 Дружині загиблого Героя Віктора Кравчука вручили орден «За мужність» ІІІ ступеня 15:35 На регіональному фестивалі колотухи було на що подивитися, що показати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up