Зросла враженість населення завшивленістю

Зросла враженість населення завшивленістю

У останні роки переважно виявляється головний педикульоз (завшивленість), але нерідко буває враженість платтяною чи лобковою вошею.

Епідеміологічне значення мають головні та платтяні воші, які являються носіями збудників висипного тифу, Волинської лихоманки та зворотного тифу. Воші, напившись крові хворого на такі хвороби, через 4-7 днів можуть передавати збудників від хворої людини здоровій.

Головні воші заводяться за неохайного утримання голови. Вони живуть та розмножуються у волосяній частині голови переважно на потилиці та скронях, за розмірами менші за платтяну.

Платтяна (або білизняна) воша живе переважно в складках одежі, особливо в швах білизни, де відкладає яйця.

Відео дня

Харчується 2-3 рази на добу кров’ю, насичується за 3-10 хвилин. Самка щоденно відкладає 10 яєць, протягом життя 200-300. Через 7-14 днів із яєць утворюються личинки. Живе воша в середньому 34-46 днів. Сухий жар (47-500С) воші переносять 10 хвилин, а тоді гинуть. У воді воша живе до 2-х діб, добре плаває.

При високій температурі воші покидають хворих і переповзають на здорових людей. При мінусовій -130С температурі воші живуть до 7 днів.

Щоб уникнути зараження педикульозом, навчіть дитину правильно вішати свій одяг. Його слід вивернути, сховавши рукави, капюшон, комір усередину і так вішати на гачок. Підкладка у верхнього одягу, як правило гладка і слизька, тож паразитам  буде важко нею пересуватися.

Щодня перевіряйте дитині голову. І поясніть їй, що не можна користуватися чужими гребінцями, шапками, загальним одягом. Якщо дитина принесла додому паразитів, її білизну та одяг слід покип’ятити в 2% розчині кальцинованої соди – 15 хв., а потім випрасувати з двох боків.

У аптеках є спреї, шампуні для лікування педикульозу. Але деякі препарати вбивають тільки дорослих комах і не впливають на гнид. Тому обов’язково повторіть обробку через 7-10 днів, щоб позбутися гнид. Їх не так просто зняти, вони щільно прикріплюються до волосся, тож перед тим треба змастити волосся олією, оцтом або кондиціонером. Можна вичісувати, змочуючи гребінь у цих речовинах і дуже ретельно перебираючи кожне пасмо.

Народні методи лікування

Мазь: взяти порошок анісу звичайного – 15 г, порошок коренів чемериці – 15 г, топлене свиняче сало – 60 г підігріти до 900С, постійно перемішуючи. Після охолодження мазь втирати в шкіру голови на ніч. Процедуру повторюють щодня протягом 6 днів.

Один-два рази на тиждень рекомендують обробляти уражені ділянки сумішшю гасу та соняшникової олії (1:1). Суміш наносять на волосся закривають компресною пов’язкою на 4-6 год. Маленькій дитині можна надягти на голову шапочку з марлі просоченої цією сумішшю. Потім волосся миють з милом, ретельно полощуть водою 40-450С, додавши 5% розчин оцтової кислоти (розчиняє хітинову оболонку, якою гниди прикріплюються до волосся). Гниди можна вичісувати густим гребінцем із ватою, яку періодично змочують 5% розчином оцтової кислоти.

Товчене насіння петрушки, змішане з оливковою олією у співвідношенні 1:1, втирають у шкіру голови при педикульозі.

З цією метою використовують свіжий сік часнику, а також мазь (товчений часник змішати навпіл з розтопленим смальцем).

Леонід ЯЩУК, завідувач ВСП Козятинський МВЛД

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
14:13 Дощі та сильний вітер: завтра Україну накриє активний циклон із півдня play_circle_filled 12:55 Козятинчанам безкоштовно обмінювали поліетиленові пакети на модні «екоторбинки» play_circle_filled 11:19 Дошку пам’яті загиблих Героїв будуть добудовувати 10:14 На Козятинщині зростає захворюваність на кашлюк. Вже захворіло сім дітей Від читача 13:44 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 10:05 Робота у Козятині: свіжі вакансії від козятинських компаній 09:44 Створили цех запаювання продуктових пакетів, копіюючи технології з інтернету 09:20 Козятинська ЦРЛ отримала дві тонни допомоги. Це крупи, борошно, олія для харчоблоку 07:56 Вітер повалив дерева. В Козятинській громаді теж photo_camera 17:01 Вчитель Козятинського опорного ліцею Богдан Пічкур увійшов у дванадцятку кращих учителів України 16:28 Дружині загиблого Героя Віктора Кравчука вручили орден «За мужність» ІІІ ступеня 15:35 На регіональному фестивалі колотухи було на що подивитися, що показати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up