Борщ за 10 хвилин, сітки та химери: про допомогу в тилу від глухівчан для захисників

Борщ за 10 хвилин, сітки та химери: про допомогу в тилу від глухівчан для захисників
  • 40 порцій "сухих" борщових наборів та понад 150 маскувальних сіток передали на передову мешканці Глуховецької громади на Козятинщині. Волонтерських цех облаштували у місцевій школі. Про це Суспільному розповіла директорка закладу Людмила Дрижук.

Нагадаємо, ми писали, що днями Глуховецька громада від Вінницького обласного гуманітарного штабу отримала засоби гігієни, матраци, одяг, взуття та продуктові набори для переселенців.

Рецепт приготування сухих борщів запозичили у коломийських кухарів. Відварені та подрібнені мʼясо, картоплю, моркву, буряк і цибулю сушать у сушарці. Далі —перебивають на блендері, важать по 200 грам, додають спеції та вакуумують. До кожної порції окремо кладуть томатну пасту та сухарі.

"50 пакунків. Один — на 4 порції, на 2,5 л кипʼятку, яким заливається вміст пакету. Ми передали поки 10 пакетів. 40 порцій. Це розраховано на тих людей, які перебувають в польових умовах. Ми відкинули варіанти, де потрібно було варити і залишили тільки ті, де треба було запарити", — розповідає Людмила Дрижук.

Відео дня

 

Шкільна їдальня працює на потреби військових та переселенців від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. За словами каже кухарка Валентина Костюк, наліпили та передали кілька тисяч вареників та "бендериків", закрутили сотні банок тушкованки. Наразі пакують сухі борщі.

"Усе пересушити, зблендерувати, відважити і запакувати. Цю всю суміш, яка запакована, в кипʼяток на хвилин 10-15 і все — борщ готовий", — каже Валентина Костюк.

" У перші дні були зайняті два поверхи, долучалися по 100 чоловік щодня"

У холі школи щодня плетуть маскувальні сітки на фронт.

 

Маскувальні сітки у Глуховецькій школі плетуть із 2014 року, каже заступниця директора з виховної роботи Оксана Гудзь. Від початку активних бойових дій передали 150 сіток. Найбільша з них розміром 10 на 12 метрів. Це спецзамовлення.

Також на базі школи плетуть химери. Це — сітка для маскування одягу військових. Над такою працює пенсіонер Володимир Сімчук. Востаннє, розповідає, плетінням займався, коли служив у морфлоті. Тоді плели для риболовлі. Руки, каже, памʼятають.

За словами директорки школи, борщові набори передали на Житомирщину. Маскувальні сітки та химери волонтери з ГО "Мольфар" повезуть захисникам на Схід та Південь України.

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up