Чи працюють магазини та аптеки без світла

Чи працюють магазини та аптеки без світла
  • Через пошкодження енергетичної системи, які виникли внаслідок атак з боку рашистів, щодня ми годинами сидимо без світла по декілька разів на добу.
  • Як у цей час працюють наші магазини, аптеки та мережеві маркети в центрі міста?
  • Розповідаємо, хто взагалі зачинений для відвідувачів, поки немає світла, а де можна навіть розрахуватися карткою

Черговий раз нам доводиться пристосовуватися до життя в нових умовах: тепер ми ловимо світло, в буквальному сенсі цього слова. Після того, як рашисти декілька разів обстріляли об’єкти енергетичної сфери, у всіх областях України застосовують графіки планових та аварійних відключень, через що доводиться годинами сидіти без електроенергії. Не завжди виходить вийти за покупками, коли світло увімкнули, а чи працюють магазини та аптеки за відсутності світла? Ми обійшли дев’ять закладів у центрі міста і подивилися, чи працюють вони, коли немає електроенергії.

Магазин «Тріумф» міська рада подала у списку закладів, які обладнані генераторами і продовжують роботу за відсутності світла. Тут обслуговують покупців без електрики. Ваги на акумуляторах, тож поки нікого немає, їх вимикають, а коли треба щось зважити, вмикають. Коли за вікном починає сутеніти, щоб не було темно, у магазині вмикають світлодіодні лампочки на стелі, які працюють на акумуляторах. За відсутності світла можна навіть набрати питної води.

— Вода йде під напором, тому система працює, — пояснює продавчиня Світлана. — Це тільки коли в бочку заливають воду, то треба світло.

Відео дня

У цей час до магазину заходить покупець.

— Світла немає, карткою ми не розрахуємося? — запитує чоловік.

Продавчиня хитає головою, тож покупець виходить і зачиняє за собою двері. За відсутності світла тут можна розрахуватися тільки готівкою.

— Навіть якщо є світло, буває так, що коли вмикається термінал, у нас немає інтернету, — каже Світлана. — Пише, що немає зв’язку з банком. Люди вже знають і вони в основному всі розраховуються готівкою. Всі пристосовуються.

Хоч і темно, все одно працюють

Йдемо до аптеки біля Центру дитячої та юнацької творчості. Вона теж є в переліку міської ради як заклад, обладнаний генератором. І він тут справді є. Аптека без світла працює: у залі двоє чоловіків. Підходимо до вільної каси і запитуємо, чи можна без світла розрахуватися карткою.

— Якщо є інтернет, то ми обслуговуємо покупців із карткою, — відповідає фармацевт.

Далі прямуємо до магазину побутової хімії «Шик і блиск». Двері зачинені, на них табличка — «Світла немає, магазин не працює».

Наша наступна зупинка — аптека навпроти маленького базарчика. На перший погляд може здатися, що вона теж не працює: з вулиці зала темна, але двері не зачинені. Заходимо в середину — аптека працює.

— Ми постійно відчинені, але обслуговуємо тільки за готівку, — каже фармацевт. — Додайте нас, будь.ласка, до списку, бо ми бачили, що нас не додали. Генератора у нас поки що немає, але заявка на нього є.

Запитуємо фармацевта, як вони працюють, коли за вікном стає темно?

— Ціни у нас всі написані на упаковочках, — відповідає фармацевт. — У нас є ліхтарі, підсвічуємо собі ліхтариками.

Краще розраховувати на готівку

Магазин промислових товарів «Копійочка» без світла працює. Тут навіть є генератор, втім у списку, який публікувала міська рада, закладу чомусь немає. Запитуємо консультанта, чи можна розрахуватися карткою, коли немає світла?

— Якщо генератор тягне термінал, то можна розрахуватися карткою, — відповідає дівчина. — Але бажано мати готівку, бо генератор пів дня може тягнути термінал, а пів дня може не тягнути.

— Це залежить навіть не від світла, а від того, чи на офісі працює інтернет, — включається в розмову інша консультант. — Якщо працює інтернет, то і термінал працює.

Прямуємо до супермаркету «Фора». На момент, коли ми прийшли, світло там було. Запитуємо у жінки-охоронця, чи працює маркет за відсутності електроенергії?

— У нас без світла тільки одна каса працює на безперебійнику, — відповідає жінка. — Ми водимо покупців з ліхтариками по магазину. Сам магазин не закриваємо, але приймаємо тільки готівку.

Працюють, але без генератора

Наша наступна зупинка — м’ясний магазин навпроти суду. У залі темно, але двері відчинені. Без світла тут обслуговують покупців, але виключно за готівку.

— Коли світло є, у нас термінал працює, без світла термінал не працює, — каже продавчиня. — Ваги на акумуляторах, але не завжди їх вистачає. Коли на чотири години світло виключають і на дві включають, вони не встигають зарядитися. Без світла, комп’ютера вистачає на 10–15 хвилин, а вагів на скільки вистачає — настільки і торгуємо.

— А що ви робите, якщо ваги вимкнулися? — запитуємо продавчиню.

— У нас ще одні запасні є, нам прислали, — відповідає жінка.

Перепитуємо, чи в магазині є генератор? Продавці відповідають, що немає. Але міська рада внесла цей магазин до списку закладів, які працюють на генераторах.

— У нас ще проблема з ліхтариками, — додає продавчиня. — Такі ціни підняли на базарі, що були по триста, а стали по шістсот. Це жах просто!

Можна розрахуватися без готівки

Йдемо до ще одного мережевого маркету — АТБ. Але мусимо вас розчарувати — без світла він не працює. Це підтвердила і працівник магазину, яка вийшла з торговельного залу, розсунувши автоматичні двері руками. Натомість «ПанЕконом» без світла працює — людей обслуговують на двох касах. Запитали у касира, чи можна розрахуватися карткою, коли немає світла?

— Так, без світла термінал працює, — каже касир.

Тож можемо дати пораду — завжди майте при собі готівку про всяк випадок і заходьте до магазину чи аптеки, навіть якщо з вулиці бачите, що в залі темно — найімовірніше, заклад працює, просто там без електрики немає освітлення.

 

Читайте також:

Без світла від 6 до 12 годин. Новий графік відключень електроенергії

Заклади, які працюють у Козятині без світла: оновлений перелік

Зігрітися та зарядити гаджет. Працюють додаткові «Пункти незламності» від поліції

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up