Чому гуманітарної допомоги від ОНН вистачило не всім?

Чому гуманітарної допомоги від ОНН вистачило не всім?
  • Минулого тижня до Козятина надійшов гуманітарний вантаж від місії ООН — постільна білизна, матраци та посуд для переселенців.
  • Втім деякі наші читачі стали скаржитися на те, що так і не змогли отримати допомогу.
  • Чому так, яка загалом ситуація із гуманітарною допомогою і хто може її отримати окрім переселенців — з’ясували наші журналісти

У середу, 18 травня до міста приїхав гуманітарний вантаж від ООН для внутрішньо переміщених осіб, які знайшли прихисток у Козятинській громаді. Постільну білизну, подушки, матраци, ковдри та набори для кухні розвантажили у Міському будинку культури і повідомили про це на офіційних сторінках Міської ради.

Наступного дня під дописом про гумдопомогу від ООН, який ми опублікували на нашому Телеграм-каналі, стали надходити коментарі від людей стосовно того, що допомоги на всіх не вистачило.

«Прийшли, було десь 30 людей в черзі, вистояли 2 години, залишилися тільки ложки, виделки та металеві кухлі, і ось виявилось, що там взагалі було 10 кастрюль, мабуть по-стільки ж матрасів, подушок та ковдр. А головне, не всі ВПО в черзі могли отримати цю допомогу, давали тільки окремим областям і навіть громадам. А ще, на ваші питання принизливо відповідають: «А як ви раніше жили?«Взагалі, тільки гучні гасла, що допомогу привезли…» — написала наша читачка.

Відео дня

«Отримали, як завжди, тільки своє оточення і для прикриття може деякі переселенці, головне, що було повідомлення, якого неможливо було приховати», — висловила свою думку ще одна читачка.

Ми звернулися до міського голови Тетяни Єрмолаєвої, аби з’ясувати, чому склалася така ситуація. За словами очільниці громади, наразі у Козятинській ТГ офіційно зареєстровано 3 616 внутрішньо переміщених осіб. А допомога від ООН надійшла у невеликій кількості. Тому її фізично не могло вистачити на стількох людей.

— Нам привезли п’ять матраців, декілька постільних наборів і 12 коробок з каструлями, — каже Тетяна Єрмолаєва. — Як цього може вистачити на всіх? На фото видно все, що привезли. Ми пишемо у різні організації, телефонуємо, спілкуємося і беремо все, ні від чого не відмовляємося. Волонтери заправляють свої машини, привозять вантажі. Але скільки нам від ОНН привезли, стільки ми і взяли. Каструлі розділяли, давали окремо маленьку, окремо велику, так само миски. Все розділяли, бо прийшло більше 200 людей. Але речей більше не було.

До Козятинської громади надходить допомога від різних організацій, в тому числі і релігійних. Нам передавали гуманітарні вантажі зі Львова, Міжнародного комітету порятунку, від греко-католицької та протестантської церков, організації «Сумка самарянина».

Наразі у Козятині працює чотири гуманітарних штаби:

  • міський будинок культури;
  • школа № 2;
  • дитячий садочок № 4;
  • амбулаторія Міської сімейної медицини.

Допомогу у цих штабах можуть отримати не лише переселенці, а й мешканці Козятинської територіальної громади, які входять до соціально незахищених категорій. Дорослим, які мають І групу інвалідності, а також дітям з інвалідністю вже почали видавати продуктові набори. Надалі планують надавати допомогу також дорослим із ІІ та ІІІ групою інвалідності, а також тим, хто отримує маленьку пенсію. Але допомогу зможуть отримати лише ті, хто не працює.

— Також ми охопимо багатодітні родини, — додає Тетяна Єрмолаєва. — Є міжнародна організація, яка виявила бажання цим займатися. Далі підемо по інших категоріях. Є фонди, які працюють виключно з певними категоріями. Ми запрошуємо всіх. Зараз є вісім міжнародних фондів, із п’ятьма ми вже співпрацюємо.

 

Читайте також:

Кому даватимуть гуманітарку та де поділася кукурудзяна крупа з пакету?

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up