Дошка пам’яті знову пустує

Дошка пам’яті знову пустує
  • Війна забрала стільки життів, що дошку пам’яті довелося оновлювати втретє за останні кілька місяців. Портрети усіх загиблих воїнів поки що зняли.
  • Чи будуть міняти формат увіковічнення наших полеглих Героїв чи просто оновлять вже існуючу дошку — дізнавалися наші журналісти

Лампадки, квіти, маленька прикрашена ялинка — це усе, що зараз можна побачити на дошці пам’яті біля пам’ятника загиблим в зоні АТО/ООС. Портретів наших воїнів, яких ми втратили на війні, тут поки немає. Те, що з дошки пам’яті зняли фотографії загиблих Героїв, ми помітили випадково у суботу, 14 січня, коли проходили повз міський сквер. Тож у понеділок, 16 січня звернулися до відділу культури, аби дізнатися, що планують робити із дошкою пам’яті.

— Її будуть оновлювати, тому що, на жаль, список загиблих воїнів у нас збільшився, — пояснює Світлана Рибінська, начальниця відділу культури Козятинської міської ради. — Війна триває, ми отримали дуже багато сумних звісток протягом останнього часу. Здавалося, що може таких звісток вже не буде, були такі надії, але у нас дуже великий список загиблих.

Це вже третій раз за останні півроку дошку пам’яті оновлюють. Вперше це зробили у 2022 році напередодні Дня незалежності. Тоді до портретів бійців, які загинули ще до повномасштабного вторгнення і були родом чи поховані на території Козятинської територіальної громади, додали світлини 20 військових, яких ми втратили від 24 лютого до 24 серпня минулого року. Натомість портрети ще семи захисників, які загинули впродовж восьми років війни і весь цей час були на дошці пам'яті, зняли, оскільки вони були мешканцями інших територіальних громад колишнього Козятинського району.

Відео дня

Така новина викликала обурення в суспільстві. Рідні загиблих військових навіть ходили з цього приводу на прийом до міського голови. Тож дошку пам'яті довелося оновлювати знову — портрети семи бійців із Козятинщини повернули на місце. Було це у жовтні, напередодні Дня захисників і захисниць.

Проте клята війна, яку розв’язали рашисти, продовжує забирати життя наших земляків. За одинадцять місяців від початку повномасштабного вторгнення на полі бою загинуло більше сорока захисників із Козятинщини. Із них більше тридцяти — це мешканці саме Козятинської територіальної громади. Тож минуло всього три місяці, а дошку пам’яті довелося вкотре оновити.

— Формат самої дошки не зміниться, зміниться формат фотографій, — розповідає Світлана Рибінська. — Ми мусимо розмістити всіх, тому що всі воїни для нас Герої і всі мають бути розміщені на цій дошці. Взагалі наші Герої гідні великого, красивого, монументального пам’ятника, знаку, композиції, меморіалу, але це буде з часом. Ми не знаємо, коли закінчиться війна, ми не знаємо, скільки ми будемо мати імен, на жаль. Тому періодично нам, напевно, доведеться оновлювати дошку. Дуже хотілося б, щоб кожне оновлення було останнім. Ми так кажемо собі кожного разу, але життя нам диктує свої умови.

Роботи з оновлення тривають, завершити планують буквально за лічені дні. Поки що формат дошки пам’яті не зміниться. Запитали ми у відділі культури, чи не планували у Козятині брати приклад з Вінниці. Там спосіб увіковічнення полеглих зихисників дещо інакший. Замість дошки пам’яті у нашому обласному центрі електронне табло, на якому транслюються світлини Героїв і коротка інформація про них.

— Ми теж думали над тим, щоб зробити табло із фотографіями, але формат увіковічнення ще остаточно не визначений — чи це має бути стіна пам’яті, чи інформаційне табло, — каже начальниця відділу культури. — І, до речі, у Вінниці не поновлюють інформацію. Останні загиблі не внесені, там світлини та інформація лише про тих, хто загинув раніше. Сам формат ми розглядали, але його треба визначити в контексті рішення просторового.

 

Читайте також:

У Самгородку відкрили Стіну пам’яті полеглим Героям російсько-української війни

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (5)
  • Геннадий Ткачук

    Цікаво ,а скільки часу  треба для того щоб оновити дошку пам’яті ?Могли б фото ще повісити,для рідних загиблих це значуще місце .Враховуючи досвід «швидкого «реагування на різноманітні ситуації в ТГ ,раніше весни вони не почнуть ,вони з снігом вчасно справитися не можуть ,а тут реконструкція і знову зимою .Як там парк вже реконструювали ?Поруч є вільне місце ,могли там нову дошку пошани побудувати а цю поки не трогати.Скажіть от чому про новорічну .ялинку типу обговорення провели ,а по  такому сакральному місцю ні.Бо не цікавить їх думка громади,знову зроблять все тап-ляп ,як з розмітками під зиму на дорогах ,як літком з цієї ж дошкою .місцева владо Прямо як рідних вас прошу ,зробіть все швидко і так щоб більшості громадян сподобалося ,а якщо до весни не зробити цю дошку то негайно поверніть ці фото на місце .

    Микола Тітарчук reply Геннадий Ткачук

    ставити пробіл перед розділовим знаком, а після - не ставити, це принципова позиція чи психічне порушення?

    Bew Qurnix reply Микола Тітарчук

    ахаха,мосьпан Тедір,вас здеанонено!
  • Сергій Сиваківський

    На жаль я думаю  що просто вже не вистачає місця на дошці на всіх загиблих.
    Потрібно якесь інше місце або можливо зменшують  розміри фото.
    Війні ще не кінець.

    Clarissa Kuprienko reply Сергій Сиваківський

    Сергей Сиваковский це найкраще  на сьогоднішній день місце для вшанування загиблих, мабуть, поки що зменшувати фото, як це роблять в Києві на Михайлівський площі, а вже після війни думати, як  і де краще вшановувати загиблих Героїв. Серце карається, що їх так  багато, а війна
    ж  ще не закінчилась

keyboard_arrow_up