Дошку пам’яті оновили вдруге

Дошку пам’яті оновили вдруге
  • На дошці пам’яті тепер не 29, а 36 портретів Героїв.
  • Світлини семи військових, які були родом із сіл колишнього Козятинського району і загинули за перші вісім років війни, повернули на місце

Напередодні Дня Незалежності у Козятині взялися оновлювати дошку пам’яті, що біля міського скверу. Пофарбували бетонний постамент, на якому висить Державний Герб, що ліворуч від пам’ятного знаку загиблим в АТО, і замовили нові фотографії. На оновленій дошці пам’яті представили світлини 29 військових: дев’ять портретів бійців, які загинули впродовж восьми років війни, і двадцять фотографій захисників, яких ми втратили від 24 лютого до 24 серпня. Це — козятинчани і мешканці сіл, що увійшли до Козятинської ОТГ, мешканці інших сіл Козятинщини, яким присвоїли звання «Почесний громадянин міста Козятин», а також захисники, які не були родом із Козятинщини, але поховані на Алеї слави на міському цвинтарі.

Натомість портрети семи військових, які були на дошці пошани впродовж усіх восьми років війни, зняли. Мова йде про Юрія Осаулка та Шайдуллу Камзінова із Самгородоцької громади, Леоніда Леонтюка, Олександра Лобжина й Миколу Шевчука з Махнівської громади, Олександра Оцабери та Валерія Вітківського з Глуховецької громади.

Ось як це пояснили на офіційних ресурсах Козятинської міської ради:

Відео дня

«У 2020 році на рівні держави відбулася адміністративна реформа, внаслідок якої колишній Козятинський район, як адміністративна одиниця, перестав існувати. Натомість було утворено чотири нових об’єднаних територіальних громади: Козятинська міська, Глуховецька селищна, Самгородоцька та Махнівська сільські. У новостворених громадах і повинно відбуватися увіковічнення пам’яті загиблих Героїв-земляків, аналогічно до відповідної роботи у Козятині.
Наголошуємо, ні за якими принципами ніхто ніколи не розділяв і не збирається розділяти життєвий подвиг Героїв. Пам’ять про усіх захисників, що віддали задля збереження суверенітету нашої держави найцінніше – власне життя – житиме у наших серцях та у душах завжди».

Новина про те, що на дошці пам’яті тепер будуть портрети лише тих захисників, які або проживали у Козятинській громаді, або поховані на Алеї слави міського цвинтаря, чи яким було присвоєне звання «Почесний громадянин міста Козятин», викликала суспільний резонанс. Рідні Юрія Осаулка, Леоніда Леонтюка та Шайдулли Камзінова навіть ходили з цього приводу до міської ради, аби почути, з якої причини портрети воїнів зняли з дошки.

Своє обурення висловлювали також і люди в соцмережах. «А як пояснити дитині, що портрета твого дідуся вже немає, бо він не з Козятинської громади?» — писали у коментарях на нашому сайті. До того ж, місце на дошці пам’яті було. Після того, як її оновили, окрім портретів Героїв на дошці були ще фотографія зі свічкою та світлини патріотичного характеру.

Нещодавно дошку пам’яті оновили вдруге. Світлини Юрія Осаулка, Шайдулли Камзінова, Леоніда Леонтюка, Миколи Шевчука, Олександра Оцабери, Олександра Лобжина та Валерія Вітківського повернули на місце. Очевидно, це сталося напередодні Дня захисників та захисниць, оскільки під час церемонії покладання квітів на дошці пам’яті було не 29, а вже 36 портретів.

 

Читайте також:

Восьмий місяць війни: згадуємо наших Героїв, які загинули за останній час

У Самгородку відкрили Стіну пам’яті полеглим Героям російсько-української війни

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (5)
  • Богдана Сапаніязова

    Вічна пам'ять героям!!!
  • Богдана Сапаніязова

    Вічна пам'ять герою!!!
  • Александра Радь-Редько

    Оце правильно. Вічна і світла пам‘ять усім загиблим Героям!!!
  • Олег Петров

    Сумно спостерігати за тим що відбувається в Україні, Україна без українців ось і весь вінець слросят поросят

keyboard_arrow_up