Ідентифікаційний код та ксерокопія паспорта. Дізнались для чого беруть персональні дані при отриманні гумдопомоги?

Ідентифікаційний код та ксерокопія паспорта. Дізнались для чого беруть персональні дані при отриманні гумдопомоги?
Черга за гуманітаркою. Кожного дня громадська організація отримує більше тисячі заявок на отримання гуманітарної допомоги
  • Хочеться і колеться. На гарячу лінію газети «RIA-Козятин» стали звертатися мешканці Козятинської громади зі скаргами, що в громадському об’єднанні Ірини Колесник, роздаючи пакети гуманітарної допомоги, вимагають копії документів ще й фотографують

Біля складу гуманітарної допомоги громадського об’єднання Ірини Колесник ми побували 13 червня близько 15-ї години. Там зустріли соціального працівника, яка брала гуманітарну допомогу на трьох своїх підопічних. Вона підтвердила, що при отриманні трьох пакетів допомоги віддала три ксерокопії свого паспорта і три ксерокопії свого ідентифікаційних коду, а ще жінку соцпрацівника тричі сфотографували.

— У мене 16 підопічних, то що, 16 разів мають фотографувати? — каже вона.

Відео дня

Біля входу у офіс-склад гуманітарної допомоги представник громадського об’єднання роздавала заяви тим козятинчанам, які хотіли таку гуманітарну допомогу отримати. Таких заяв громадське об’єднання в середньому за добу приймає близько тисячі штук. Ми взяли один екземпляр. Там чорним по білому було написано: Голові міжнародної не комерційної гуманітарної організації Samaritan’s Purse («Сумка Самарянина»). Трохи нижче Голові громадського об’єднання Ірині Колесник. Далі від кого заява та контактні дані. Далі в заяві: «Я (прізвище, ім’я, по батькові) отримав (отримала) продукти харчування, засоби гігієни, дитяче харчування, памперси, одяг (необхідне підкреслити) на безоплатній основі».  В самому низу заяви така інформація: «відповідно до закону України «Про захист персональних даних» даю згоду на обробку моїх персональних даних».

Ми вже звикли, що підписуємо згоду на обробку персональних даних майже кругом: коли оформляємо субсидії, звертаємося до Пенсійного фонду, приводимо дитину до школи, а тут, виявляється, потрібна така згода і для отримання гуманітарної допомоги. Прочитавши, що написано в заяві, ми звернулися до фахівців в області права та представника громадського об’єднання, щоб пояснили, навіщо міжнародній не комерційній гуманітарній організації «Сумка Самарянина» персональні дані українців.

Фахові юристи нам пояснили, що згідно з вимогою Закону України «Про захист персональних даних» суб’єкт персональних даних перш ніж надавати згоду на обробку своїх персональних даних, має право знати, кому він надає згоду і з якою метою будуть оброблятися ці дані, а тримач персональних даних має забезпечити їх належний захист.

«Сумка Самарянина» – це організація, яка керує кількома медичними закладами в різних частинах України та надає продовольчі та непродовольчі товари через церковних партнерів як в Україні, так і в Молдові. На сайті організації зазначено, що вони працюють у тісному партнерстві з церквами в Україні, щоб доставити ці та інші критично важливі предмети до районів, які потребують невідкладної допомоги.

Багато людей хочуть отримати цю допомогу, але побоюються. 

— Ми Ірині як людині довіряємо. Знаємо, що вона чогось лихого й в голові не має, але ж наші персональні дані десь будуть у базі даних і не відомо, хто їх і як може використати, — каже пані Марія. — І суд мені не допоможе, тому що в заяві на отримання продуктів я дала згоду на обробку моїх персональних даних.

З головою громадського об’єднання Іриною Колесник ми поспілкувалися в телефонному режимі. Вона пояснила, що така процедура вимушена і ніякої загрози  для людей, які хочуть отримати гуманітарку, не несе. 

— Громадським організаціям ніхто не скасовував звітність перед податковою, — каже Ірина Колесник. — Я маю звітувати, яку я дала кількісну допомогу. Може бути перевірка податкової. Вони можуть взяти будь-яку заяву, набрати номер телефону чи заїхати за адресою і запитати, чи отримували допомогу від такої організації і на безоплатній основі. Тому в заяві, коли нам люди дають документи, там є пункт, що людина дає згоду на обробку своїх персональних даних.

— Люди цікавляться, де гарантії, що персональні дані не потраплять до чужих рук?

— Кожного робочого дня, коли завершується видача гуманітарної допомоги, заяви формуються по днях, кладуться у сейф під кодовий замок +ключ. До кінця року наше об’єднання має прозвітувати. Перевірки податкової можуть тривати до нового року плюс 30 днів. Для мене збір таких документів — це додатковий головний біль, бо окрім того, щоб допомагати людям, ми повинні ще забезпечити належні умови зберігання персональних даних і отримати згоду на їх обробку. Єдина категорія людей, яким ми можемо видати гуманітарку без ксерокопії паспорта і ідентифікаційного коду — це вимушено переміщені особи, які втратили документи і то ми до їхньої заяви прикладаємо ксерокопію довідки про втрату документів. Діяти якимось іншим чином я просто не можу, щоб не порушувати норми чинного законодавства.

— Значить люди можуть сміливо брати таку допомогу і не боятися, що, припустимо, через рік хтось прийде чи зателефонує і пред’явить на щось свої права?

— Можуть брати. Такі страшні речі, про які ви говорите, можна провести тільки з оригіналами документів, а не ксерокопіями. Ці копії, які дають нашому громадському об’єднанню люди, можуть бути використані лише для звітності. Якби такої законодавчої вимоги не існувало, то ми б виконали більше своєї безпосередньої роботи. Адже кожного дня ми отримуємо більше тисячі заявок на отримання гуманітарної допомоги.

Люди нехай ідуть до нашого громадського об’єднання і не бояться, що хтось у когось квартиру забере. Єдина загроза від збору персональних даних – це те, що ми дорогоцінний час наших волонтерів витрачаємо на збір і забезпечення зберігання персональних даних, замість того, щоб зібрати і видати ще кілька пакетів із гуманітарною допомогою людям, що такої допомоги потребують, — сказала на завершення нашої розмови Ірина Колесник.

Коли верстався номер стало відомо, що Ірина Колесник—голова громадського об’єднання мала зустріч з своїм другом-юристом і він їй порадив, щоб у людей не було сумніву, що їхні персональні дані можуть використати в інших цілях то на ксерокопії паспорта під фото власник заяви може ставити відмітку “Для гуманітарної допомоги” Редакцію газети “RIA Козятин голова громадського об’єднання Ірини Колесник Ірина Колесник повідомила, що з 15 червня збір документів на гуманітарну допомогу будуть відбиратися з поправкою спеціаліста права. Тобто відміткою на документах звітності” Гуманітарна допомога”

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (46)
  • Оксана Рукавчук

    поясніть людям навіщо фотографуються документи?

    Наташа Маслова-Стремедловская reply Оксана Рукавчук

    Oksana Makarova Документи наразі не фотографуються,люди приходять з ксерокопіями .
  • Игорь Ковалев

    А де вона бере кошти на гуманітарку?
  • Ксюшка Коляда

    Це нормально в Ужгороді так само роблять бо багато людей  найобують волонтерів
  • Юлія Шеремет

    І що тут такого?
    Дали копії тей все ..
    Фотографія це просто підтвердження що ви забрали свою допомогу 😐

keyboard_arrow_up