Лунає сирена — на вихід

Лунає сирена — на вихід
  • Відтепер на час повітряної тривоги працівників та відвідувачів установ, підприємств та організацій повинні евакуйовувати.
  • Відповідний наказ підписав очільник Вінницької обласної військово-цивільної адміністрації.
  • Пояснюємо, кого це правило стосується

Минулого тижня до Верховної Ради внесли законопроект, який вносить зміни до Кримінального кодексу України щодо порушень законодавства у сфері цивільного захисту, вчинених в умовах воєнного стану. Автори пропонують запровадити відповідальність для власників бізнесу та службових осіб підприємств, установ і організацій за ігнорування сигналів повітряної тривоги: штраф від 17 до 51 тисячі гривень, виправні роботи до двох років, обмеження чи позбавлення волі на строк до трьох років, якщо внаслідок ігнорування тривоги буде заподіяно шкоду здоров’ю людей.

Законопроект поки не розглядали, тим часом у деяких областях вже видали накази щодо необхідності евакуації відвідувачів під час повітряної тривоги. Зокрема, ще 11 липня такий наказ підписав очільник Хмельницької обласної військово-цивільної адміністрації. А після трагічних подій у Вінниці, коли рашистська ракета поцілила мало не в середмістя обласного центру, наказ про проведення евакуації видав і очільник Вінницької ОВА Сергій Борзов.

У разі оголошення повітряної тривоги керівники підприємств, установ та організацій незалежно від форм власності повинні повідомити своїх працівників та відвідувачів про повітряну тривогу та евакуювати їх до визначеного безпечного місця (в найпростіше укриття) або повідомити адресу найближчого укриття. Це стосується об’єктів, на яких перебуває одночасно 100 і більше осіб, об’єктів, які мають окреме приміщення, де одночасно перебуває 50 і більше осіб, будинків та споруд (окрім житлових) на два і більше поверхи, якщо на одному поверсі одночасно перебуває більше 25 осіб, а для одноповерхових будівель — більше 50 осіб на одному поверсі.

Відео дня

Скільки укриттів є у нашій громаді?

Ще до початку повномасштабного вторгнення міська рада створила фонд споруд цивільного захисту. До нього входять 8 сховищ, 24 протирадіаційних укриття, 20 найпростіших укриттів, а також 90 підвальних приміщень.

Списки усіх наявних укриттів можна знайти на сайті Козятинської міської ради у спеціальному розділі «Захист населення у воєнний період». Для зручності створили інтерактивну мапу, де нанесені усі адреси укриттів.

«Сховища та протирадіаційні укриття знаходяться на балансі підприємств та установ для укриття їх працівників, найпростіші укриття створені на базі підвальних приміщень закладів комунальної форми власності (навчальні заклади, заклади охорони здоров’я, соціального захисту, культури, адміністративні споруди). Керівники підприємств, установ, навчальних закладів, закладів охорони здоров’я, голови ОСББ, старости старостинських округів (власники вищезгаданих споруд) отримали доручення від Козятинського міського голови Тетяни Єрмолаєвої забезпечити захисні споруди спеціальним обладнанням, майном, інвентарем, інструментами, лікарськими засобами та медичними виробами, резервом води, продовольства та іншими засобами, необхідними для безпечного укриття, засобами зв'язку (по можливості доступність мобільного зв'язку та Інтернету)», - йдеться у повідомленні міської ради.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up