Понад сто тисяч гривень зібрали на квадрокоптер для наших захисників

Понад сто тисяч гривень зібрали на квадрокоптер для наших захисників
  • Військовим з Козятина, які зараз на передовій, був потрібен дрон.
  • Волонтер Сергій Сиваківський оголосив через соцмережі збір коштів.
  • Менш ніж за два тижні завдяки небайдужим людям вдалося назбирати більше ста тисяч гривень на техніку, яка стане очима наших воїнів і допоможе побороти рашистів

Військових з Козятина відправили на передову. Для виконання бойових завдань захисникам був потрібен дрон. Ця техніка не передбачена штатним укомплектуванням, тож її доводиться купувати за власні кошти. Захисники звернулися за допомогою до волонтера Сергія Сиваківського. Від початку повномасштабної війни він вже не раз збирав кошти, завдяки чому вдалося придбати автомобіль, який відправили на передову, сушарки для виготовлення сухих борщів нашим військовим. Волонтер відгукнувся на прохання військових.

— Чесно кажучи, ми скептично це сприймали, — зізнається Сергій Сиваківський. — Тому що це велика сума: орієнтовно від 90 до ста з чимось тисяч гривень. Але вирішили все ж таки ризикнути. Із Олексієм, який звернувся до мене, і його керівництвом ми погодили, який це буде орієнтовно дрон, яка буде ціна. Була велика іморівність того, що ми не зберемо всю суму, тому ми домовилися, що у такому разі придбаємо запасні частини до інших дронів, можливо батареї.

На своїй сторінці у Фейсбук Сергій Сиваківський опублікував допис, у якому написав, що збирає кошти на квадрокоптер для наших земляків. Паралельно з ним кошти збирав також Андрій Харитонов, який раніше був волонтером, а нині військовий.

Відео дня

— Як правило у нас в Козятині активні люди, — каже Сиваківський. — Усі попередні збори коштів завершувалися менше, ніж за два тижні. Ми бачимо, що в останній момент вже здається, що у всіх фінансові можливості закінчуються, але підключаються люди, організації, структури, які допомагають назбирати потрібну суму.

Андрій Харитонов назбирав 36 674 тисяч гривень, на картку Сергія надійшло 34,4 тисячі гривень. Ще 10 тисяч зібрала Ольга Пирогова і перерахувала на рахунок Сергія. Та цих коштів все одно не вистачало. І тоді трапилося чудо.

— У неділю я назбирав 36 тисяч і воно вже мало збирається, — продовжує волонтер. — Я пішов до церкви, за своє попросив. Підійшов до Святого Миколая, поставив свічку, кажу: «Святий Миколай, допоможи мені назбирати кошти на цей квадрокоптер». Знаєте, коли просиш, ти ж сподіваєшся, але коли наступного дня тобі приходить на картку одразу декілька десятків тисяч і ти збираєш повну суму, ти думаєш, що ти чекав, що тобі допоможуть, але що так швидко — ні. Мені було дуже приємно. Я завжди пишу на Фейсбуці, що дякуючи Богу і людям нам вдається збирати кошти.

Долучилася до збору громадська організація «Козятинська нова громада», перерахувавши 30 тисяч. Загалом на рахунки наших волонтерів надійшло трохи більше 102 тисяч гривень.

— Дякуємо за велику допомогу, яку надає громада для військових, — каже військовий Олексій. — Бо дрон — це фактично очі військових. В умовах теперішньої війни це дуже важливо, бо противник застосовує різні технології, схованки, а дрон зверху бачить положення противника.

— Ми дуже вдячні нашим волонтерам, — включається в розмову військовий Артем. — Ми виходили і на державні фонди, такі як «Повернись живим», Фонд Притули, але оскільки це досить глобальні фонди, не локальні, отримати допомогу від них розтягнулося б в часі. А у нас часу було обмаль, буквально лічені тижні. Лише завдяки нашим волонтерам ми отримали круті засоби, які дозволять зберегти життя і максимально ефективно виконувати поставлені завдання вищого керівництва.

Тепер докладуть ще трохи коштів і придбають для наших захисників квадрокоптер DJI Mavic 3. Він має більше запасних частин і додаткову батарею, що полегшить використання техніки.

— На одній батареї дрон літає орієнтовно 40 хвилин, — пояснює Сергій. — За цей час він пролітає до 6 кілометрів. Це дрон для ближнього спостереження. Уявімо собі, що одна батарея в дроні, вона розрядилася. Поки її зарядили, коли це буде наступний зліт? А філософія підрозділу така — брати все однотипне, щоб до нього мати запасні частини і комплектуючі. Тому придбаємо цей мавік, у них уже є дрон такої моделі. Щоб була взаємозамінність запасних частин.

— Треба розуміти, що з цими апаратами рашистська сторона вміє боротися, — додає Артем. — У них є засоби радіоелектронної боротьби, так звані РЕБи, через що ми втрачаємо ці дрони. Звичайно, ми бережемо їх як зіницю ока, але це як і автомат, як і будь—який засіб — він ламається і може знищуватися противником. Тому потрібен певний запас. Якщо є тільки один дрон, він зламався і ти залишаєшся взагалі без очей — це біда. Тому треба, щоб залишився хоча б один дрон запасний, який може після втрати піднятися в повітря і продовжувати виконувати поставлені задачі.

Окрім квадрокоптера нашим військовим потрібен ще тепловізор. Тож волонтери планують оголосити ще один збір, аби придбати для захисників прилад нічного бачення.

— Не секрет, що у нічну пору дрг-підрозділи ворога починають щупати нашу оборону, — пояснює Артем. — Тому щоб вночі контролювати переміщення і взагалі фіксувати переміщення й знищувати ворога, нам потрібні такі засоби. Це необхідно в найкоротші терміни, тому що ми вже там. Ми оголошуємо збір і просимо допомогти небайдужих, тому що це наша громада. Це наші захисники, які не дають можливості просунутися цій нечисті сюди до нас і дозволяють нам жити спокійно, працювати і максимально пришвидшити той час, коли ми виженемо ворога повністю.

— Ми будемо дуже вдячні, якщо люди зможуть нам допомогти зібрати кошти на тепловізор, — додає Сергій Сиваківський. — Тому що найкраща допомога — це допомогти повернутися всім додому цілими. У них є сім’ї, діти. Оскільки ми поки тут, в Козятині на місці, в тилу, ми б хотіли допомогти тим, хто на передовій.

 

Читайте також:

Збір закрили, авто для наших військових придбали

За добу — понад 400 тис грн: козятинчанин Влад Сівак збирає кошти на ударний дрон аби помстися за Вінницю

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up