Придбали машину для наших захисників

Придбали машину для наших захисників
  • Українці рухають перемогу. Нещодавно завдяки зусиллям наших козятинчан вдалося зібрати 63 тисячі гривень на закупівлю автомобіля для потреб ЗСУ.
  • Автівку, яку пригнали з-за кордону, трохи полагодять і відправлять на передову.
  • Ми поспілкувалися із військовим, який оголосив збір коштів

Усе почалося з допису на фейсбуці. Військовий Максим Вєтров 8 квітня розмістив на своїй сторінці інформацію про те, що бійцям на передову треба автомобіль. Автівку на той момент вже знайшли, вона була у Празі. Єдиний нюанс — потрібно було терміново зібрати кошти, аби якомога швидше її викупити. За машину треба було заплатити 42 тисячі чеських крон, або ж 62,5 тисячі у гривнях.

— Хлопці, з якими я раніше воював, опинилися у перші дні на півдні, — розповідає Максим Вєтров. — Вони там потрапили під роздачу, поки вийшли. І мій командир, з яким я служив, зателефонував і попросив: «Максим, мені треба машина». Він просто знає, що я машинами займався. Він мені сказав, що треба машина, бо та, яка у нас колись була, її віддали іншому батальйону. Тому що якраз поки вони тікали, не було змоги її забрати. На тій машині так само зараз воюють. А іншу машину, яка в них була, розбомбили. У них зараз 99, це жигуль. Самі розумієте, на жигулю по полях особливо не поїдеш.

Відео дня

Відтак чоловік звернувся через соцмережі до усіх, хто має змогу допомогти фінансово і закликав долучитися до збору коштів. Перший внесок зробив сам Максим, його рідні та друзі.

— Нам говорять, що ви отримуєте зарплати по 30 тисяч, але ніхто не говорить, що ми собі за цих 30 тисяч купляємо бронежилети і все інше, — каже Максим. — Дуже багато людей пишуть, що ви отримуєте шалені гроші. За ці шалені гроші ці машини і робляться, і заправляються, і для себе все купляється так само.

До збору одразу долучився і Сергій Сиваківський. Побачивши пост Максима, Сергій опублікував на своїй сторінці допис такого змісту:

«Мій друг, військовий Максим Вєтров, якого знаю десяток років, збирає кошти на викуп авто для бригади ЗСУ, яка воює на півдні. Він зібрав 20 000 гривень, потрібно ще 41 000 гривень, щоб повернути людям, які його викупили в Празі. Він сам прижене від кордону дане авто, наші хлопці безкоштовно відремонтують та разом, невідкладно передадуть на передову. Там їх потрібно сотні. Сподіваюсь ми не залишимо його самого на півдорозі. Він хоче допомогти армії. Тому прошу допомогти і Вас. Подаємо приклад. Склались родиною».

Долучилися до збору і люди, які прочитали дописи у соцмережах. Вони надсилали на рахунки, хто скільки міг — хто 100 гривень, хто 300, хто 500, хто тисячу. Спільними зусиллями за два тижні вдалося зібрати необхідну суму.

— Я вам можу сказати, що я, Сергій і мій командир — ми втрьох, грубо кажучи, потягнули максимальну суму, — розповідає Максим Вєтров. — Сергій продав свої глушникки, все що в нього було, все що він собі збирав, він продав, щоб нам допомогти. У мене було моїх 20 тисяч, я одразу з бойових віддав і Сергій одразу також близько 15 тисяч скинув. Потім я так само ще докинув те, що в мене було. Мій командир скинув ще 10 тисяч. А там уже потихеньку з людьми назбирали.

Загалом на банківські рахунки вдалося зібрати 63 тисячі гривень, втім довелося ще трохи докласти коштів, тому що машина в загальному обійшлася у 2100 доларів.

— Купляли її в кронах, — пояснює Максим. — Це чеська валюта і вийшов нюанс в тому, що якщо крони купляти з гривень, це виходить вигідніше. Якби на ті гроші мені треба було віддати за машину 41 тисячу крон, в гривнях це б вийшло 50 тисяч. Там курс 1,2 -1,3 — це середній по обмінниках.

Та мало було зібрати кошти, треба було ще машину пригнати з-за кордону до Козятина. Чоловіків призовного віку за межі України не випускають, тож Максим не міг самотужки забрати автівку. Допоміг із цим козятинчани Євгеній Чулаєвський. Чоловік на той момент перебував у Польщі. Він поїхав до Чехії, забрав машину, а потім пригнав до Козятина. Днями автівка прибула до нашого міста. Тепер її рихтують.

— Та ціна, за яку я її купив — це ціна жигуля в Україні, — пояснює Максим Вєтров. — Навіть за такі гроші ви його не купите в нормальному стані. Машина класна, питань немає по мотору, по ходовій, по всьому, що треба хлопцям, щоб вона була повноприводна, нюансів немає. Просто її треба обслужити. Треба поміняти масло, гальмівні колодки, подивитися до ходової, поміняти масла в роздатках, бо там в хлопців не буде на це часу. Ще просять дуже знайти гуму позашляхову, але ще поки не знаю, де її знайти, вона дуже дорога.

Щойно автомобіль полагодять, він відправиться на фронт. Ця автівка буде виключно для потреб армії.

— У мене є документи, що ця машина куплена як гуманітарна допомога, — додає Максим. — З нею вже навіть коли закінчиться війна ніхто нічого не зможе зробити, вона на облік український не поставиться, тому що в документах стоїть печатка, що вона йде суто на ЗСУ. Її тільки мають право поставити на військовий облік.

Тепер у планах Максима зібрати кошти на ще один автомобіль, цього разу для свого батальйону.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up