Разом із дітьми роблять окопні свічки для ЗСУ

Разом із дітьми роблять окопні свічки для ЗСУ
  • У центрі дитячої та юнацької творчості виготовили партію в майже півтисячі окопних свічок, які стануть у нагоді нашим захисникам.
  • До роботи долучилися керівники гуртків разом зі своїми вихованцями. «Спочатку планували залити декілька десятків баночок, а вже обробили до 50 кілограмів парафіну», — кажуть у ЦДЮТ.
  • Зовсім скоро свічки передадуть військовим волонтери

На два тижні Центр дитячої та юнацької творчості перетворився на справжній цех із виготовлення окопних свічок. Усе почалося з того, що викладачі розробляли план заходів до Дня Захисника України. Вирішили спробувати виготовити окопні свічки. Ініціативу підхопили гурток «Сувенір», «Колектив естрадної пісні», «Школа лідерів», «Барви» та «Чарівна лоза» і спільно з вихованцями всі разом стали працювати.
— Спочатку ми не знали, де взяти парафін, — розповідає Ольга Ткачук, методист Центру дитячої та юнацької творчості, керівник гуртка «Школа лідерів». — Тому планували зробити тільки декілька десятків свічок. Але я поділилася цією ідеєю зі своєю подругою, волонтеркою з Києва, Наталією Рождественською-Гонтар і вона організувала збір коштів. Вже за годину люди задонатили 8000 гривень на парафін.

За ці гроші закупили через інтернет 66 кілограмів парафіну. Його розділили між керівниками гуртків, які вирішили долучитися до виготовлення свічок. Потрібні були ще жерстяні баночки. Написали оголошення в інтернеті. Козятинчани відгукнулися і принесли велику кількість баночок різного розміру. А найбільше зібрали працівники місцевої піцерії.
— Це другий тиждень ми працюємо, — продовжує Ольга. — Вже десь 50 кілограмів обробили парафіну.

Відео дня

Гуртківці «Колективу естрадної пісні» разом із керівником Тетяною Вікторівною Фабіцькою крутили свічки і співали. Анжела Іванцова, керівник гуртка «Барви» й Світлана Гуменюк, керівник гуртка «Сувенір» разом зі своїми вихованцями не лише свічки крутили, а й творили. Вихованці «Школи лідерів» виготовляли окопні свічки під гаслом «П’ємо смачну каву — робимо корисну справу». Гуртківці «Чарівної лози» навіть самі заливали баночки парафіном, під пильним керівництвом викладача Тетяни Іванівни Фабіцької. Під час повітряної тривоги всі разом спускалися в сховище і крутили свічки в укритті. Тоді до роботи активно долучалися і батьки, і вихованці інших гуртків.


«Це те, що допомагає людям»


Як зробити окопну свічку, нам показали керівники гуртків. Спочатку з картонної коробки треба вирізати гніт. Він має бути приблизно на два сантиметри довший за висоту баночки. Тоді нарізаються смужки з картону. Вони, навпаки, мають бути коротшими за висоту баночки, приблизно на пів сантиметра. Із одного боку смужки кладемо гніт і починаємо щільно скручувати смужку в спіраль. Періодично міряємо, чи заповнює спіраль повністю об’єм баночки. Якщо смужка закінчилася, беремо наступну, накладаємо зверху і скручуємо далі. Зайвий картон обрізаємо, але не викидаємо — він знадобиться для іншої свічки. Спіраль закладаємо в баночку.
Перший етап готовий. Залишилося залити свічку парафіном. Це керівники гуртків роблять тільки разом із старшокласниками, адже треба дотримуватися правил техніки безпеки. А ось до першого етапу залюбки долучаються навіть наймолодші вихованці.
— У дітей все виходить, — каже Світлана Гуменюк, керівник гуртка «Сувенір». — Головне їм все правильно пояснити і правильного розміру смужки нарізати, щоб вони були трохи вужчими за висоту баночки, тому що коли заливається парафін, картон трохи розширюється і піднімається.
У кожного викладача по декілька груп — від початкової школи до старших класів.
— Це дуже класно, незвичайно, — ділиться враженнями Настя. — Це щось нове і це те, що допомагає людям.
— Наша душа буде спокійна, коли ми дізнаємося, що кудись у гарячу точку потрапить наша свічечка, яку ми крутили, і збереже чиєсь життя, нагріє когось і нагодує, — включається в розмову Аліна.
— І процес класний, — продовжує Настя. — Ми говоримо, крутимо.
— Всі один одному допомагають, — додає Аліна. — Це робиться швидко, тому що всі на різних процесах: хтось вирізає, хтось крутить, хтось гнітики нарізає. Усі працюють.
 

Випробували самі


Менше, ніж за два тижні п’ять гуртків спільними зусиллями виготовили партію в чотири сотні свічок. Вже домовилися з волонтерами і за тиждень-другий свічки передадуть нашим воїнам, разом із листами дітей.
— Поки що ми призупиняємо виробництво, оскільки вже немає парафіну, — каже Ольга Ткачук. — Можливо, у майбутньому знову займемося окопними свічками. Діти роблять їх із задоволенням.
Тож зовсім скоро наші воїни вже зможуть користуватися окопними свічками, які власноруч зробили юні козятинчани разом із дорослими. До речі, такі свічки можуть давати не лише світло, а й тепло, тому стануть у нагоді нашим воїнам.


— Перед тим, як почати їх робити, ми самі тестували різні види банок і перевіряли, як свічки горять, — додає Світлана Гуменюк. — Взагалі у банці висота має відповідати ширині, тоді свічка згорає повністю. Баночка з-під кукурудзи горить 3-4 години. Якщо з одним гнітом — горить довше, якщо два гніта — горить менше, але полум’я буде більше. Маленька баночка горить до двох годин, а середня — 2,5 години. Все залежить від висоти і ширини банки та кількості парафіну.

 

Читайте також:

Сергій Сиваківський: «Відправили ще 20 спортивних костюмів в Одесу»

На фронт відправили десяток сіток. Одна з них особлива — сплетена руками ветерана ЗСУ з Махнівки

Військовий Олександр Автухов організував збір коштів на комплект нічного бачення для водіння авто

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up