Санкції, сексуальне насильство та вибачення путіна. Що пишуть світові газети про війну в Україні?

Санкції, сексуальне насильство та вибачення путіна. Що пишуть світові газети про війну в Україні?

Колеги і друзі нашої редакції  підготували добірку перших шпальт і короткий зміст матеріалів, які виходили 6 травня від британських, американських та інших журналістів.

Британія

Відео дня

Європа

На міжнародній донорській конференції у Варшаві у четвер з надання допомоги біженцям Україні було взяті обіцянки на загальну суму понад 6,5 мільярдів євро. За даними МЗС, Австрія вносить 42 млн євро. Комісія ЄС пообіцяла 200 млн.

Головний матеріал: «Заява Нехаммера спричиняє падіння цін на Віденській фондовій біржі».

Канцлер хоче зняти кризовий прибуток із державних енергетичних компаній

Різке зростання цін на енергоносії збирає великі гроші в скарбницю австрійських виробників електроенергії та таких компаній, як OMV, і це пробуджує жадібність у політиків. Якщо державні компанії приносять великий прибуток, у виграші мають бути власники, і врешті-решт це платники податків, сказав федеральний канцлер Карл Нехаммер (ÖVP), який розглядає можливість вилучення прибутку.

Не було добре сприйнято інституційними інвесторами, і акції енергетичних компаній сильно впали на фондовій біржі.

Екс-канцлер і екс-член правління Verbund Крістіан Керн висловлює розуміння: «Це серйозна криза, яка потребує надзвичайних заходів. Тепер справа не в красі ринкової організації, а у соціальній згуртованості. Астрономічні надприбутки, які енергетичні компанії отримали через путінську агресію, досягли неприйнятного рівня».

Але в інтерв'ю STANDARD Керн жорстко висловлюється про уряд у цілому: жодного конкретного плану боротьби з цим не визнаю. Загалом не вистачає антикризової компетенції, особливо в енергетичному секторі. Керн: "Політиці не вистачає відповідей"

Підпис на фото: «Російські солдати на Червоній площі під час святкування Дня Перемоги, 9 травня 2019 року».

 

Підпис під фото: «Поставляючи до Києва важке озброєння для ослаблення Росії західні держави наближаються до співучасті у війни ризикуючи бути втягнутим у розширення конфлікту

Анонс вкладки: «Унікальна настінна карта континенту, що змінюється сьогодні»

Стаття: «Росія закликає Україну віддати Маріуполь»

Кремль закликав Україну наказати здатися останнім захисникам Маріуполя.

Вимога з’явилася після того, як київські війська в спустошеному місті заявили, що вони все ще зберігають контроль над величезним металургійним заводом «Азовсталь», незважаючи на «важкі, криваві бої» та інтенсивні російські бомбардування.

Високопоставлений чиновник ООН повідомив, що колона автобусів прямувала до Маріуполя вночі в надії евакуювати приблизно 200 цивільних осіб, які залишилися з Азовсталі, де, як стверджує Росія, українські «націоналістичні» бійці використовують їх як живий щит.

У Варшаві низка країн і великих компаній пообіцяли 6,5 мільярдів доларів (6,2 мільярда) на підтримку та відбудову України. Міністр закордонних справ Саймон Ковені повідомив Dáil, що станом на 29 квітня Ірландія заморозила близько 1,25 мільярда євро російських активів.

Президент Росії Володимир Путін сказав прем’єр-міністру Ізраїлю Нафталі Беннету, що його війська забезпечать безпечний прохід мирним жителям з «Азовсталі», а також вибачився за заяви міністра закордонних справ Москви Сергія Лаврова про те, що Адольф Гітлер «мав єврейську кров».

«Російські військові залишаються готовими забезпечити безпечний від'їзд цивільного населення. Що стосується військових, які залишаються на «Азовсталі», то київська влада має наказати їм скласти зброю», – сказали в Кремлі, про що Путін сказав Беннету під час вчорашньої телефонної розмови.

Заголовки:

 

«Розвідка США допомагає українцям знаходити та вбивати ворожих генералів. Це план Байдена щодо ослаблення Москви». 

 

Державна Гельсінська комісія піддала різкій критиці швейцарський фінансовий центр та кримінальне переслідування. Швейцарія є "провідним помічником" президента Росії Володимира Путіна. Федеральна рада відреагувала на подив нервово

Комісія різко висловилася щодо Швейцарії. Місцева судова система корумпована росіянами, пише орган, де домінують американські парламентарії від обох основних партій. Швейцарія є «провідним помічником» президента Росії Володимира Путіна та його поплічників. На публічному брифінгу комісія, яка називає себе одночасно державною та незалежною, обґрунтувала свої твердження. Оголошення про захід у Вашингтоні вже викликало знервованість у Федеральному палаці в Берні. Федеральний президент Іньяціо Кассіс поскаржився на це держсекретарю США Ентоні Блінкену. Федеральна рада рішуче відкидає звинувачення, заявив представник. Прямих наслідків звинувачень для Швейцарії не передбачається. 

Однак федеральна прокуратура може опинитися під більш пильною увагою. Перед вторгненням Росії в Україну вона оголосила, що видасть росіянам велику суму заморожених грошей від кримінальної справи, що не відбулася.

Західна влада також все більше уваги приділяє адвокатам та довіреним особам, підозрюваним у приховуванні грошей для впливових росіян. ЄС та Великобританія оголосили про заборону консультаційних послуг. Експерт з корупції, який брав участь як експерт на брифінгу в США, пропонує ввести санкції проти помічників зі Швейцарії.

 

Мільярди євро, які європейські компанії заплатили за російський газ останніми місяцями, схоже, не приносять прямої користі російській економіці і, отже, війні в Україні. Нинішній режим санкцій заморозив ці гроші для президента Путіна. Доходи від газу знову стануть доступними, якщо відтепер буде задоволено його вимогу платити у рублях. Ця умова викликає замішання серед країн-членів ЄС: що тепер робити?

Неясно, чи є навмисним чи ненавмисним наслідком пакету санкцій те, що Росія не отримує євро. Адже коли оголошувалися ці санкції, завжди йшлося, що платежі за російський газ мають бути продовжені. Це тому, що Європа просто не може обійтись без російського газу.

Але публікація брюссельського економічного аналітичного центру Bruegel показує, що хоч газ і оплачено, Росія нічого з ним зробити не може. Це підтверджує джерело у Європейському центральному банку (ЄЦБ). На думку авторів Брейгеля (зокрема колишнього високопосадовця ЄЦБ), це головна причина, через яку Путін з кінця березня вимагає оплати російського газу в рублях. Росія може використовувати заморожені євро як забезпечення кредитів, але це дорого і складно.

Те, що євро зараз не тече в російську скарбницю, пов'язане з тим, що всі закордонні активи російської держави, зокрема й євро, заморожені. "Газпром" не може обміняти євро на рублі, а потім перевести їх до Росії, тому що центральний банк Росії також знаходиться під санкціями. Як тільки «Газпром» намагається перевести євро до Росії або центрального банку, цей платіж стикається з блокуванням платіжної системи в євро «Target2». На думку амстердамського професора економіки Сведера ван Вейнбергена, це не означає, що Путін нічого не може зробити із замороженими євро. 

«Він може віддати їх як заставу країнам, які не беруть участь у санкціях, наприклад, Китаю; але це складно, і тоді йому також доводиться погоджуватися на суттєву знижку. Ця блокада через Target2 справді кидає пісок у колеса».

Заморожування євро за газ було проігноровано у спекотних суперечках між країнами ЄС про те, чи мають вони погоджуватися з указом Путіна про те, що його газ оплачуватиметься в рублях. У середині квітня Росія відключила газ Польщі та Болгарії, бо вони відмовилися виконати вимогу. Угорщина та кілька німецьких енергетичних компаній заявили минулого тижня, що мають намір виконати платіжну вимогу Путіна.

У більшості коментарів указ Путіна інтерпретувався переважно як досить ефективна спроба шантажем розірвати ЄС на частини. Це, безумовно, теж могло бути мотивом, визнає економіст Марія Демерцис, один із авторів статті про Брейгеля. "Але нездатність Путіна перевести газові євро в Росію і конвертувати їх у рублі надає вагу його загрозі відрізати будь-кого, хто не виконає його вимог".

Єврокомісія не відповіла у четвер на запитання, чи газові євро були навмисно заморожені. Урсула фон дер Ляйєн, президент Єврокомісії, заявила минулого тижня, що указ Путіна суперечить санкціям і що платежі не повинні проводитися в рублях. Вона пообіцяла прояснити це питання цього тижня. Зрештою, держави-члени стежать за правильним застосуванням санкцій.

Німеччина. Газета «FAZ». — Підпис під фото: Бій за металургійний завод: За українською інформацією, на майданчику «Азовсталі» зараз перебувають російські солдати.

Колонка праворуч: «Київ не планує контрнаступ до червня»

За оцінкою радника президента України Олексія Арестовича, Україні слід почекати до середини червня, перш ніж розпочати контрнаступ проти настання Росії на півдні та сході країни. Сподіваємось, що на той час Україна отримає більше зброї з-за кордону, сказав Арестович у четвер. Раніше дата малоймовірна. Далі радник президента повідомив, що бої точаться навколо металургійного заводу "Азовсталь" у південно-східному українському порту Маріуполь. 

Незважаючи на оголошене Росією припинення вогню, у четвер на металургійному заводі сталися запеклі збройні зіткнення. Очевидно, завод зазнав артилерійського обстрілу ВМФ Росії. За словами захисників, нападники перебували у приміщенні другий день поспіль. Повідомляється, що у Калінінграді, російському анклаві на Балтійському морі, російські збройні сили відпрацьовували атаки ракетами, здатними нести ядерні боєголовки. У ході навчань близько сотні військовослужбовців імітували "електронний пуск" мобільних комплексів балістичних ракет типу "Іскандер", повідомило ввечері Міноборони Росії.

 

Головний матеріал: "Зеленський запрошує Штайнмайєра, Шольца та весь федеральний уряд"

Після більш ніж тритижневого дипломатичного конфлікту між Берліном та Києвом у четвер усе налагодилося. Федеральний президент Франк-Вальтер Штайнмаєр три чверті години розмовляв телефоном із президентом України Володимиром Зеленським. Тоді в Офісі федерального президента заявили, що Селенський запросив не лише Штайнмайєра, а й федерального канцлера Олафа Шольца (СДПН) та весь федеральний уряд відвідати Київ. Інтерв'ю було охарактеризовано як «дуже важливе та дуже хороше».

Нині Штайнмайєр не має конкретних планів поїздок. А ось у річницю закінчення Другої світової війни у ​​неділю у Києві чекають на голову Бундестагу Бербеля Баса (СДПН). Бундестаг заявив, що «правильно, що президент на запрошення свого українського колеги побажав відвідати Україну, аби вшанувати пам'ять усіх жертв Другої світової війни та провести з ним політичні переговори». Планування цього тривало кілька тижнів. Згідно з протоколом, Бас є другим за величиною представником у Німеччині після Штайнмайєра. Шольц також оголосив у четвер увечері, що міністр закордонних справ Анналена Бербок (зелені) також незабаром прибуде до Києва.

Роздратування між Німеччиною та Україною виникло через те, що Штайнмаєр планував візит до Києва у квітні разом із президентами Польщі та країн Балтії, але в останній момент був визнаний там небажаним. Інші чотири президенти подорожували без нього. Потім Шольц все частіше висловлював своє роздратування і виключав свій візит, поки питання не було вирішено.

...Голова ХДС Фрідріх Мерц заявив, що його поїздка в Україну у вівторок підготувала ґрунт для особистих зустрічей між федеральним президентом та федеральним канцлером та президентом Селенським у Києві. "Я дуже вдячний президенту Селенському за те, що він прийняв моє прохання про запрошення від федерального президента", - сказав Мерц у п'ятницю.

Матеріал: «Заява Союзу до спеціального фонду»

Підпис на фото: «У дні вшанування перемоги Росії над нацистською Німеччиною 8 і 9 травня загрожують пропагандистські кампанії – не лише в Берліні. Чого боїться влада?»

 

Головний матеріал: «Зеленський запрошує Штайнмаєра і Шольца до Києва

Стаття: «Нафтове ембарго може призвести до проблем з бензином у Берліні 

Газета «Augsburger Allgemeine». Заголовок: «Зеленський ламає лід».

Телефонна розмова зі Штайнмаєром відкриває новий діалог із Києвом.

 

Газета: «Neue Westfälische» — «Зеленський запрошує Штайнмаєра і Шольца до Києва»

Тижнями між Німеччиною та Україною триває своєрідний льодовиковий період. Телефонний дзвінок – це перший крок.

Президент України Зеленський звернувся до ООН з проханням допомогти врятувати життя постраждалим, які залишилися в пастці на металургійному заводі «Азовсталь», останньому стрибку опору в Маріуполі, оскільки Москва намагається зірвати доставку західної зброї, бомбардуючи залізничні станції та лінії постачання. 

Президент Росії Володимир Путін вибачився перед прем'єр-міністром Нафталі Беннетом за слова міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова про те, що у Гітлері була єврейська кров, повідомила у четвер канцелярія прем'єр-міністра.

Під час телефонної розмови на честь 74-ї річниці незалежності Ізраїлю «прем'єр-міністр вибачився перед президентом Путіном за висловлювання Лаврова і подякував йому за роз'яснення свого ставлення до єврейського народу та пам'яті про Голокост», повідомляє PMO.

У російському повідомленні не згадувалося про вибачення Путіна, але йшлося, що два лідери обговорили роль Червоної Армії у розгромі нацистів напередодні Дня Перемоги 9 травня. Путін також надіслав добрі побажання ветеранам Червоної Армії в Ізраїлі.

Через чотири дні після того, як його міністр закордонних справ зробив образливі висловлювання про зв’язки між євреями та нацизмом, президент Росії Володимир Путін у четвер приніс вибачення прем’єр-міністру Нафталі Беннету, йдеться в заяві офісу Беннета. Під час телефонної розмови, яку Путін зробив, щоб привітати Беннета з Днем незалежності Ізраїлю, Беннетт прийняв вибачення російського лідера за слова міністра закордонних справ Сергія Лаврова і подякував йому за «роз’яснення його поваги до єврейського народу та пам’яті про Голокост».

Вибачення Путіна прийшли після висловлювань італійському ЗМІ, оприлюднених минулої неділі Лавров, у якому він стверджував, що Адольф Гітлер має єврейське коріння і що єврейство президента України Володимира Зеленського не означає, що Україна вільна від неонацистських тенденцій. Лавров прокоментував це, коли його запитали, чому Росія сказала, що їй потрібна «денацифікація» України.

Прем'єр-міністр Нарендра Моді та президент Франції Еммануель Макрон розглянули всю гаму стратегічних та оборонних зв'язків між Індією та Францією та ситуацію в Україні. Обидва лідери закликали до «негайного припинення бойових дій».

На зустрічі ввечері в середу Моді і Макрон також обговорили ситуацію в стратегічно важливому Індо-Тихоокеанському регіоні та наслідки пандемії коронавірусу та продовольчої кризи, що виникли через конфлікт, що триває в Україні. Після відвідування Німеччини та Данії прем'єр-міністр зупинився у Парижі, щоб зустрітися з Макроном, який минулого тижня був переобраний президентом Франції.

У спільній заяві, опублікованій після переговорів Моді та Макрона, Франція знову заявила про своє «рішуче засудження незаконної та неспровокованої агресії російських військ проти України».

Індія і Франція висловили серйозне занепокоєння конфліктом і гуманітарною кризою в Україні. Вони беззастережно засудили загибель цивільних осіб в Україні та закликали до негайного припинення бойових дій, щоб об'єднати сторони для розвитку діалогу та дипломатії, спрямованих на негайне припинення страждань людей. 

Китай. «CNINA DAILY» — «Москва спростовує чутки про те, що 9 травня оголосить війну».

Росія відкинула припущення про те, що президент Володимир Путін планує офіційно оголосити війну Україні 9 травня, коли в країні пройде Парад Перемоги, але також оголосила, що у середу успішно провела імітацію ракетно-ядерних ударів поблизу свого кордону з Україною.

Російський уряд досі називав свій конфлікт з Україною «спеціальною військовою операцією», але деякі західні ЗМІ припускають, що Путін може готуватися до важливої ​​заяви у понеділок під час щорічного святкування у Росії перемоги колишнього Радянського Союзу та його союзників у Другій світовій війні проти нацистської Німеччини.

Деякі західні експерти заявили, що прогнозоване ними оголошення може включати цілу низку можливих сценаріїв, починаючи від прямого оголошення війни і закінчуючи оголошенням перемоги. «На це немає жодних шансів. Це нонсенс», - заявив прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков у відповідь на повідомлення. Він додав, що люди не повинні слухати чутки про те, що може бути прийняте рішення щодо національної мобілізації.

День Перемоги 9 травня – одна з найважливіших національних подій у Росії – пам'ять про величезні жертви, принесені Радянським Союзом для перемоги над нацистською Німеччиною у війні, відомій у Росії як Велика Вітчизняна війна. Генеральна репетиція військового параду на Червоній площі пройде у суботу, як було заплановано.

Міністр оборони Росії Сергій Шойгу повідомив, що крім Москви паради пройдуть у 28 містах Росії, у них візьмуть участь близько 65 тисяч осіб особового складу та понад 460 літаків.

Російські сили також провели у середу імітацію ракетно-ядерних ударів по західному анклаву Калінінградської області, який перебуває на кордоні з членами ЄС Литвою та Польщею. У ході військових навчань у середу Росія відпрацювала "електронні пуски" мобільних балістичних ракетних комплексів "Іскандер" з ядерними боєголовками поблизу цих кордонів, йдеться у заяві Міноборони.

У повідомленні йдеться, що російські війська відпрацювали поодинокі та множинні удари по цілям, що імітують ракетні комплекси, аеродроми, об'єкти інфраструктури, бойову техніку та пункти управління. Залучені підрозділи також відпрацьовували «дії в умовах радіаційного та хімічного зараження». Росія привела свої ядерні сили в стан підвищеної бойової готовності незабаром після початку операції, а Путін попередив про «блискавичну» відплату, якщо Захід безпосередньо втрутиться в український конфлікт.

У середу виповнилося 70 днів з початку російської «спеціальної військової операції», і західні країни, а також Японія та Південна Корея ввели ряд санкцій проти російського уряду та його високопосадовців. У середу МЗС Росії оголосило про санкції проти 63 японських чиновників, журналістів та професорів за те, що вони назвали «неприйнятною риторикою» на адресу Москви.

Санкції забороняють в'їзд до Росії на невизначений термін, йдеться в повідомленні міністерства.

Головнокомандувачі оборонних відомств Японії та США в середу домовилися погодити стратегії безпеки двох країн і зміцнити співпрацю, щоб запобігти будь-яким спробам силою змінити статус-кво в Індо-Тихоокеанському регіоні на тлі наполегливості Китаю.

Зустріч у Пентагоні відбулася, коли Японія планує оновити свою Стратегію національної безпеки до кінця цього року, оскільки війна Росії проти України викликала в Токіо новий імпульс до посилення своїх можливостей оборони та стримування. На початку переговорів міністр оборони Нобуо Кіші заявив, що напад Росії на свого сусіда є "серйозним викликом міжнародному порядку" і що "така одностороння силова зміна статус-кво викликає занепокоєння в Індії". Тихоокеанський регіон також».

Міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що російська агресія має наслідки далеко за межами Європи через те, що вона є викликом, заснованим на правилах порядку. Тим часом поведінка Китаю загрожує підірвати «загальні норми, цінності та інститути, що лежать в основі цього порядку», сказав він, можливо, застерігаючи від його наполегливих територіальних претензій у сусідніх водах та тиску на Тайвань.

Остін також підтвердив прихильність США до захисту Японії, включаючи розширене стримування, підкріплене «повним спектром» ядерного та звичайного оборонного потенціалу США, мабуть, маючи на увазі нарощування військової могутності Китаю та брязкання ядерною зброєю Росії після її вторгнення в Україну.

За даними міністерства оборони, Кіші висловив «тверду рішучість» Японії докорінно підвищити свій оборонний потенціал, і Остін привітав цей крок.

Правляча Ліберально-демократична партія нещодавно запропонувала суттєво збільшити витрати на оборону, можливо, до суми, що дорівнює 2% валового внутрішнього продукту, порівняно з нинішнім 1%, і розвинути здатність атакувати місця запуску ракет. на ворожій території.

Стаття: «Росія заборонила в'їзд Кишиді та ще 62 людям на невизначений термін»

Росія заявила в середу, що заборонить в'їзд прем'єр-міністру Фуміо Кісіде та багатьом високопосадовцям на невизначений термін у рамках нового раунду санкцій проти Японії на тлі зростання напруженості між двома країнами через кризу в Україні.

Заборона на в'їзд, оголошений МЗС Росії, стосується 63 громадян Японії, зокрема міністра закордонних справ Йосімаса Хаясі, міністра оборони Нобуо Кіші та головного секретаря кабінету міністрів Хірокадзу Мацуно.

Міністерство звинуватило Токіо у розв'язанні «безпрецедентної антиросійської кампанії з неприйнятною риторикою» і завдаючи шкоди його економіці та міжнародному престижу.

Колонка: «Чи зможе Європа вижити без російської нафти?»

Після 20-річної політичної боротьби Бельгія збиралася закрити свої атомні електростанції у 2025 році, але війна в Україні та зростання цін на енергоносії змусили розвернутися та знову розпалили дебати по всій Європі про найкращий шлях до безпечного, низьковуглецевого енергетичного майбутнього.

Крістоф Колліньон, мер Юї, у горизонті та історії якого домінує атомна електростанція Тіанж, сказав, що більшість жителів середньовічного міста на сході Бельгії вітали рішення продовжити термін служби старіючого реактора до 2035 року.

«Іноді потрібно бути прагматичним і менш ідеологізованим», — сказав Коліньйон, який пам'ятає відкриття першого заводу в 1975 році, додавши, що кожен у Ві знає когось, хто там працює.

«Питання у тому, чи можемо ми слідувати графіку закриття? Прямо зараз відповідь — ні», — сказав він, назвавши крайній термін 2025 року надто жорсткою для забезпечення енергетичної безпеки Бельгії.

Головний матеріал: «Як українці відвойовують землю на Сході, в Росії»

Колонка: «Розвідка США допомогла Україні в її ударі по російському флагману».

Підпис під фото: Український військовослужбовець у четвер йде поруч із зруйнованим внаслідок обстрілу багатоквартирним будинком у Краматорську на сході України. Росія посилила удари по інфраструктурі, зокрема на заході України, звідки до країни надходить зброя.

Заголовок історії: "Для маріупольців дні пролетіли як у тумані"

 

Читайте також:

На Козятинщині хочуть припинити діяльність російських церков (Опитування)

Open-air виставку унікальних ікон представили у Козятині

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up