У Козятині мінятимуть систему оповіщення

У Козятині мінятимуть систему оповіщення
  • Від початку повномасштабної війни багато козятинчан неодноразово скаржилися на те, що їм не чути сигналу повітряної тривоги. А на ПРБ сирена взагалі згоріла і не працює вже майже місяць.
  • Наша система оповіщення застаріла, тому її планують оновити. У якому мікрорайоні тестуватимуть нову систему і чим вона відрізнятиметься від тієї, яку ми використовуємо нині — дізнавалися наші журналісти

Останнім часом повітряну тривогу оголошують не так часто, та періодично ми все ще прокидаємося від гудіння сирен вночі, або ж чуємо сигнал тривоги вдень. Наша система оповіщення централізована і керується безпосередньо з Вінниці. Усі сирени, окрім двох, вмикаються з обласного центру. І, до речі, Козятин єдиний з усіх населених пунктів колишнього Козятинського району, де ця система є. Але вона застаріла — встановили її ще у 60–70-их роках минулого століття. Тож не дивно, що час від часу вона виходить з ладу.

Систему оповіщення населення будуть удосконалювати. Відповідне рішення прийняли у п’ятницю, 8 липня, під час позачергової сесії міської ради. У громаді хочуть впровадити сучасну IP-систему сповіщення, якою можна керувати дистанційно за допомогою інтернету. Вона складається із гучномовця і блоку. Їх встановлюють на стовпах, високих будівлях, водонапірних вежах тощо. Відповідно, чим вищий об’єкт, на який вмонтували систему, тим більший буде радіус звуку.

— Системою легко керувати, — розповідає Георгій Липовецький, начальник відділу з питань цивільного захисту та мобілізаційної роботи Козятинської міської ради. — Компанія-виробник дає гарантію на апаратуру рік. Якщо тим сиренам, які ми використовуємо зараз, потрібно для роботи 380 вольт і три фази, то тут достатньо побутової розетки на 220 вольт. І інтернет, бажано дротовий, хоча можна використовувати і мобільний. Компанія дає доступ до програмного забезпечення, скачується додаток на телефон чи на комп’ютер. Відповідальним особам, які мають право доступу, дається логін і пароль, за допомогою якого можна увійти у систему і ввімкнути оповіщення.

Відео дня

За допомогою IP-системи сповіщення можна не лише вмикати сигнал повітряної тривоги, а й транслювати оголошення як у записі, так і наживо. Тож її можна буде використовувати навіть у мирний час. І якщо звичайна сирена просто гуде і можна переплутати, коли початок, а коли відбій, то в IP-системі сигнал повітряної тривоги подається дещо інакше.

— Буде не просто сирена гудіти, а прогуділа сирена і далі йде голосове повідомлення, наприклад, «Просимо пройти в укриття», на відбій так само буде голосове повідомлення про те, що відбій повітряної тривоги, — каже Липовецький. — Ця система працює в багатьох громадах. Вони більш відомі на заході нашої країни і в Київській області. В Тернопільській області, у Байковецькій сільській територіальній громаді замовили 15 таких блоків. У центрі громади стоїть два блоки, в інших селах по одному і прекрасно система працює.

У Козятині поки планують встановити лише один блок. Тестуватимуть нову систему в районі училища.

— Ми плануємо її поставити в районі вулиць Катукова і Перемоги, — продовжує Георгій Липовецький. — Ту сирену, що була встановлена недалеко від пам’ятника воїнам-визволителям у Другій світовій війні і яка зараз не працює, й раніше було туди погано чути. Особливо в квартирах, які виходять на сторону училища, коли сильний вітер, особливо західний. 

Один блок коштує 48 тисяч 890 гривень. Якщо додати сюди ще витрати на встановлення, вийде приблизно 50–55 тисяч. І це не найдорожча система. Наразі триває процес перемовин.

— Зараз дуже важко з проплатами, казначейство постановою Кабміну обмежили, капітальні видатки заборонені взагалі, дозволено тільки поточні видатки, — додає Липовецький. — Зараз йде процес перемовин із казначейством і фірмою стосовно коштів, щоб оплатити цю систему. Далі ми її встановимо, подивимось, як вона буде працювати. Якщо вона себе виправдає і буде нормально зашумлювати той район, будемо поступово ставити інші блоки.

 

Читайте також:

Переплату «Вінницягаз Збут» поверне і просить набратися терпіння

Досліджували «Талу воду» та воду з водогону. Які результати?

Отримати та обміняти посвідчення водія козятинчани відтепер зможуть у нашому ЦНАПі

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (6)
  • Читач20

    Сирена аж гуде й так.

    Краще витратити на потреби ЗСУ.
  • Марія Олійнічук

    Бюрократи, що можна сказати, треба все робити чим скоріше, щоб зберегти життя людей, а вони не можуть вирішити проблему оплати, скільки це вже може тривати, кого треба в тюрму що затримує про плату грошей за оповіщення, мало ще смертей?
  • Читач78

    тобто нема інтернету - нема системи сповіщення?

    хароша система, недорога, а главне надійна!

    Читач30 reply Читач78

    Не  буде світла, не працюватимуть  і старі сирени, а до нових можна резервні джерела живлення підключити (мінігенератор), а мобільний інтернет також працює певний час після вимкнення світла на акумуляторах. А супернадійне нажаль не по карману (12-15 млн. грн)

    Читач78 reply Читач30

    вибачте, а що буде джерелом для мобільного інтернету, якщо в вашому прикладі немає світла? вишки мобільних операторів здихають без електрики дуже швидко, 2-3 години максимум

    Читач78 reply Читач78

    вважати шо русня взимку не битиме по об'єктах енергетики ну це дуже наївно

keyboard_arrow_up