«У нас немає сирен, у нас — вибухи»: як живе козятинчанка у Херсоні

«У нас немає сирен, у нас — вибухи»: як живе козятинчанка у Херсоні
Фото з однієї із Херсонських груп в телеграмі
  • Місто-Герой Херсон окупанти почали бомбити і обстрілювати ще у перший День повномасштабного вторгнення росії в Україну. Важка і напружена ситуація там залишається і досі.
  • Продуктів не вистачає, аптеки — напівпорожні, біля банкоматів кілька тисячні черги, а рашисти на танках під'їжджають до магазинів та гребуть, все що хочуть.
  • Як живуть люди у Херсоні — розповідає наша землячка, яка уже місяць живе з родиною у стресі, під постійні звуки вибухів

Вже більше місяця наша ненька-Україна бореться за свою незалежність та волю. Наші славі захисники мужньо та професійно боронять країну від рашистського ворога, орка, який вдерся на нашу територію та нещадно руйнує наші міста, вулиці, домівки. Не маючи на це жодного морально права. В перший день війни, яку розпочала росія, під обстрілами бомб та ракет опинилося багато населених пунктів, серед яких і Херсон. Щодня, вмикаючи єдині українські новини, чуєш і бачиш, як російські окупанти намагаються оточити місто. Та їм це не вдається! Мирні люди виходять на мирні мітинги, аби втолкувати чужинцям, що їх тут не чекали, їх не будуть зустрічати з квітами і їх не треба ні від чого рятувати. Але до «другої армії світу» це не доходить. Вони обстрілюють цивільних мешканців, нищать інфраструктуру, створюють справжній геноцид проти українського люду, не даючи можливості виїхати з «гарячих точок». 

Так сталося із нашою землячкою, козятинчанкою Ольгою (ім’я змінене), яка не встигла з родиною виїхати з Херсону у перші дні війни. Зараз, це також неможливо та вкрай небезпечно, адже ворог не дає зелених коридорів.

Ми поспілкувались з Ольгою в телефонному режимі, аби дізнатися про ситуацію у Херсоні з перших уст. Перше, що вона сказала — тут все розгромлене і розбомблене.

Відео дня

— Величезний торговий центр, там де я працювала, вщент згорів, бомбу кинули, — каже Ольга. — Місто все розтрощене, багато мародерства. Ворог обстрілює все, і хати, і магазини, і кіоски. Ми проживаємо на окраїні, недалеко від славнозвісної Чорнобаївки, де наші військові вже вдесяте розгромили росіян. Тож вибухи чути постійно. Вони дуже потужні. Хвилюється, спимо одягнуті. Сирени про повітряну тривогу чули лише у перший день. Зараз їх немає, є  вибухи, від яких холоне кров і завмирає серце. Дуже важко все це пережити. Під вибухи біжимо в укриття, його чоловік викопав ще вісім років тому, коли почалася війна на Сході України. Останнім часо, хочу сказати, що страшно не від того, бомблять, а від того чого не бомблять. Думаєш, чого тиша, що вже задумали. Бо до вибухів, якщо чесно і якби це не звучало страшно, звикли.Дуже хочу приїхати, мама постійно на зв’язку, 24/7.

За словами Ольги, людей в Херсоні багато, виїхали не всі. У Херсоні — великий дефіцит продуктів.

— Їмо крупи, картоплю, трохи було запасів, — продовжує Ольга. — Все дуже дороге. Наприклад, півтора кілограма муки коштує 76 грн, яблука «Голден» — 50 грн за кілограм, картопля — по 40 грн. Днями купили маленьку сіточку за 500 грн. Того, що в магазинах немає зовсім, то це молочки, ковбас, м'яса. Буває, що його привозять, але воно морожене і вистояти треба в черзі кілька годин. Хліб возять, по дорозі їздить машина, по 20 грн буханку продають. Так само і молоко. Його возить у бочках і розливають зі шланга —по 40 грн літр. Домашній сир — по 180 грн за кілограм. Отак. В супермаркета нічого немає, окрім цукерок, чаїв, кави та іграшок. Посеред дороги кури живі продають, бо нема чим годувати. В аптеках все повигрібали, боїшся захворіти. 

Непроста ситуація наразі в Херсоні і з овочами. Два-три тижні люди не знали, що таке морква. За словами Ольги, фури з овочами стояли під Херсоном, їх не пускали. Днями все ж пропустили.

Рашисти ведуть себе не по-людськи, агресивно. В місті їх багато, вони то ходять, то роз'їжджать на бронетехніці.

— Вони припарковують танк біля магазина, заходять, люди для них це ніщо, — розповідає Ольга. — Незважають на черги, беруть, що хочуть, грузять в танк і їдуть. А кілька днів тому у нас був мітинг, мирних жителів обстріляли, багато поранених. Посеред площі бабусю стареньку підстрелили. А днями серед мешканців шириться інформація, що з 1 квітня планують вводити російські рублі. Кажуть, що в магазинах будуть забороняти гривні брати.

Окрім того дефіциту продуктових товарів, у Херсоні фіксують проблеми з роботою банків та банкоматів. Як розповіла нам Ольга, працював «Ощадбанк», його закрили. Натомість відкрили «Укрсиб». Ще є «Райффайзен банк Аваль». У « Приваті» за добу можна зняти тільки тисячу гривень. Біля банкоматів величезні черги. Готівка завершується, а картки приймають не скрізь.

— Хочу сказати, що ситуація в місті напружена, складна, важко морально, постійно ведуться бої, — додає на останок нашої розмови Ольга. — Але дуже хочеться вірити, що все це скоро скінчиться. Все буде Україна і Херсон — це теж Україна!

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up