Як захищаються права учасника бойових дій

Як захищаються права учасника бойових дій

Учаснику бойових дій не виплатили в повному обсязі одноразову грошову допомогу до 5 травня. Він звернувся до центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.Начальнику відділу представництва Михайлу Кравчуку центр видав довіреність на представництво інтересів даного громадянина.

 

Після бесіди з клієнтом та ознайомлення з матеріалами справи, пан Михайло встановив, що той звернувся до Козятинського місцевого центру, у зв’язку з тим, що управління соцзахисту Козятинської РДА відмовило йому у перерахунку щорічної одноразової грошової допомоги до 5 травня, у розмірі, встановленому статтею 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» за 2016 рік. І це протиправно.

Представник у судовому засіданні звернув увагу на те, що його клієнт є ветераном війни – учасником бойових дій. А тому відповідно до положень ст. 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» до 5 травня учасникам війни виплачується разова грошова допомога у розмірі п’яти мінімальних пенсій за віком.

Заслухавши пояснення та доводи сторін по справі, суд прийшов до висновку про задоволення позовних вимог.

Відео дня

Уже через 6 днів після звернення учасника бойових дій у центр, суд визнав протиправною бездіяльність УСЗН Козятинської РДА щодо відмови учаснику АТО у перерахунку щорічної одноразової грошової допомоги до 5 травня.

Суд зобов’язав УСЗН Козятинської РДА виплатити гроші в сумі п’яти пенсій.

Важливо знати, що право на щорічну разову грошову допомогу до 5 травня мають учасники бойових дій (5  мінімальних пенсій  за віком) та інваліди війни 1-3 груп (від 7 до 10 мінімальних пенсій за віком, залежно від групи інвалідності).

З  2015 року в нашому місті працює Козятинський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який допомагає жителям нашої територіальної громади скористатися своїм конституційним правом на безоплатну правову допомогу.

Тут надають правові консультації, допомагають складати заяви, скарги та інші документи правового характеру. У центру є доступ до електронних сервісів Мін’юсту. Обслуговуються найбільш незахищені категорії громадян. Зокрема: малозабезпечені, люди з інвалідністю, ветерани війни та інші особи, на яких поширюється дія ЗУ «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального  захисту», внутрішньо переміщені особи, діти-сироти, діти, які опинилися в складних життєвих обставинах чи постраждали від збройних конфліктів. Тут такі люди також отримують послуги зі складення процесуальних документів та представництва інтересів громадян у судах та перед іншими особами. Усі правові послуги є безоплатними для громадян і надаються кваліфікованими юристами та адвокатами.

На сьогодні є чимало успішних справ.

Якщо ви маєте невирішені правові питання в галузі цивільного, сімейного, земельного права, соціального та пенсійного забезпечення чи захисту прав дітей, звертайтесь за адресою: м. Козятин, провулок Кондрацького, 1-А (тел.: 2-00-17, 2-02-07).

Вероніка ЛЮБІЧ

 

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up