Якщо тебе поранило — потрібно мати два свідки

Якщо тебе поранило —  потрібно мати два свідки
Списаним контрактникам заробітну плату врізали вдвічі

Боєць батальйону “Айдар” Василь Іванович Демченко (позивний “Чапай”) розповів газеті “RIA-Козятин” в інтерв’ю з Владом Лісовим шокуючу правду про долю солдатів української армії.

Чоловік розпочав службу в 2014 році в батальйоні “Айдар” в м. Щастя Луганської області. Разом з батальйоном  виконували завдання по охороні Луганської ТЕС.

— Ми там знаходилися рік. Потім перекинули на полігон. Перевчали на механіка-водія БМП, — розповідає він. — Відправили до Горлівки, там ми стояли до 12 лютого поточного року. Потім нас вивезли на полігон під м. Рівне. Хлопцям, які по півтора року не були вдома, надали 10 днів відпустки. Зараз заплановано  зробити штурмову бригаду із залишків “Донбасу”, “Айдару” та 10-ї Мотострілкової бригади.

Відео дня

Як виявилося, у Василя Івановича різко розпочало боліти серце. Його направили в Вінницю в госпіталь на обстеження. Виявилося, що серце здорове, а на нирці пухлина.Там оперувати його не стали, а хотіли відправити назад у частину. Головний уролог Вінницького військового госпіталю (до речі, також Василь Іванович) настояв, щоб послали до Києва на дообстеження. У столиці йому  назначили день операції. І  29 лютого прооперували. Після цього місяць був на реабілітації, потім ВЛК і, як каже, пішов “на списание”.

— Що ви можете сказати стосовно армії?

— Якщо військовий знаходиться в госпіталі більше місяця, то його виводять зі штату. Я числився механіком-водієм першої штурмової роти, другого відділення. Зараз мене вивели в розпорядження комбата. Звісно, зарплата зменшилася вдвічі, оскільки вже поза штатом. І сказали, що інвалідам, яких будуть списувати, платити в повному обсязі не будуть. Хлопці за це судилися, але нічого не добилися.

— Тобто вас фактично позбавили можливості лікуватися?

— Можна й так сказати. Єдине, за що вдячний Вітчизні — це те, що операція, уколи, лікування — все робили безкоштовно. Дуже вдячний вінницьким та київським волонтерам, за те що не полишають нас у госпіталях.

Дуже прикро, що люди провоювали по півтора року на передовій і, коли стали “негодні”, їм врізають зарплату вдвоє. У військового зберігся снайперський комбінезон. Зараз доводиться шукати покупця, щоб виручені кошти пустити на лікування.

“Чапай” розповів ще такий факт. Загинули хлопці молоді, 20 років. Матері повинні платити “гробові” гроші. Дають комбатам “негласне” завдання писати, що ці військові були п’яні або не виконали наказу. І вони пишуть такі “отписки”, щоб родини залишалися без цих коштів. Це дуже неприємно!

— То виходить, що солдати абсолютно не захищені?

— З юридичної точки зору, так.

— Вам після операції потрібна реабілітація. Скільки в день ви витрачаєте коштів?

— Реабілітація триватиме місяць. По-скромному 100 гривень в день на спеціальне харчування.

— Коли служили, яка була заробітна плата?

— Починали ми з 2200, потім платили 2300 гривень аж до грудня 2015-го року. Потім ми отримували трохи більше 7 тис. грн. У лютому мені зрізали зарплатню на половину. Я отримав 3500 гривень. Коли був в Рівному на полігоні, їздив у частину, бо потрібно було оформити післяопераційну відпустку, то сказали, що мене вивели зі штату. І я перебуваю в розпорядженні комбата. А там, звісно, зарплата навпіл.

— Як це можна зрозуміти?

— Я рахувався механіком-водієм БМП першої штурмової роти 24 батальйону “Айдар” (друге відділення). То тепер мене з цієї посади зняли, вивели поза штат. Хоча я рахуюсь військовим, контрактником. У мене є посвідчення ветерана війни учасника бойових дій. З цим посвідченням я оплачую лише 25% комунальних послуг і трохи дешевше за проїзд залізницею. Але і тут доходить до абсурду.

— Що саме?

— Приходиш у касу, показуєш посвідчення (за квиток потрібно платити копійки), то касири говорять, що от прийдуть люди, куплять квитки за гроші, а що залишиться, то буде вам. Не хочете так —  беріть повний квиток. Правда, проїзд міським транспортом безкоштовний.

— Який зараз дух в армії на передовій?

— Дух в армії такий, що могли б за місяць Україну звільнити (Крим не рахую). Але чомусь командування ставить завдання, що по нас стріляють, а нам не можна. Професійно працюють снайпери, так що голову навіть не піднімеш. І його дістати не можливо. Ми стояли під Горлівкою, і по наших позиціях, як за розкладом, стріляли. І, не дай Бог, якщо хтось дасть вогонь у відповідь. Відразу приїжджає комбат і починає кричати, що “Я вас посаджу, ви в мене не відпишетесь. Чого ви стріляєте?”

— А як зараз з тим, щоб випрати одежу, помитися?

— Нас вивели під Рівне на полігон у палатках. Зараз, коли ми були, то підводили світло, вода там привозна, з харчами велика напруга. Волонтери привозять. Коли стояли під Горлівкою, то на тиждень на одну людину давали півтора (!) яйця. Доходило до абсурду. Олія та картопля є. Раз в тиждень привозили воду. Хто встиг набрати — добре. Закінчилася, то чекай тиждень. Було таке, що машина везе воду, а вороги обстрілюють і її. Не вистачало дров, бо жили в землянках. На “буржуйках” самі собі варили їсти. Наші тушонки, консерви їсти взагалі не можливо. Ми називали їх “комбіжир”. Польські та американські пайки, в порівнянні з нашими — небо і земля. Там одна людина може нормально три дні харчуватися...

На грудях військового висять медалі.

— Що це за нагороди?

— Одна медаль “За самопожертву”, а інша “За звільнення Батьківщини”. Вчора переглянув один сюжет, що придумали нову медаль для учасників АТО. Її через інтернет можна купити за 100 гривень, якщо у людини є посвідчення учасника АТО.

— Розкажіть про вашу форму.

— Цю форму шили німці. Ми отримували її ще в 2014 році. За своє розфарбування вона називається “піксель”. Вона вже стільки разів була випрана, а має чудовий вигляд. Навіть ниточка не вилізла. І от отримали вже нашу “піксельку”. Нас завірили, що там 100 відсотків бавовна. Правда, нашу форму тиждень поносиш і після першого прання  нитки вилазять, на колінах розтягується...

— І що в такому разі робити?

— А не знаю, бо якщо щось з формою станеться, то будеш повертати вартість в 10-кратному розмірі. Навіть, якщо ти отримав поранення, то повинно бути два свідки, які це бачили. Вони повинні це письмово зафіксувати, тоді це вважається “справжнє” поранення і нічого повертати не потрібно. Я отримував танковий шолом. Його вартість 2500 гривень, мене попередили, що в разі його втрати буду відшкодовувати вже 25000 гривень. І так на все обмундирування. Ще є один момент. Якщо ти в бою без каски та бронежилета, то тобі поранення взагалі можуть не зарахувати. Тобто, ти порушив техніку безпеки — винен сам. Але відомий один нюанс бою— каска ніколи не застібається, бо якщо дотична куля чи осколок проходить, то ламаються шийні хребці. Це перевірили “старики” на собі, тому молодим бійцям таке радили.

— Що б ви хотіли побажати своїм побратимам?

— Щоб усі-усі повернулися додому. Без тяжких поранень. Щоб звільнити Україну. І щоб оце все скоріше закінчилося. Щоб нормально можна було жити, будувати. Головне, щоб живі-здорові повернулися.

Слава Україні! Героям Слава!

 

Анна Бойко

 

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
15:14 У Козятинській громаді закінчується опалювальний сезон 14:00 Через бойові дії є знеструмлення у Вінницькій області 13:39 Перехід на літній час 2024: коли і куди переводять годинники в Україні 13:00 Презентували нову пісню і збирали гроші в гранатомет photo_camera Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 12:00 Масований удар 29 березня: ППО знищила 84 ракети і дрони з 99, якими атакувала рф photo_camera 11:13 Як відбувається відкликання міського голови за народною ініціативою 10:10 Найкращий сонцезахисний крем для обличчя з SPF 50: як правильно вибрати (Новини компаній) 09:49 Цей день в історії, 29 березня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони 08:37 Ворог вночі атакував Вінниччину. Є влучання в приватний будинок 19:34 Загинув при виконанні бойового завдання. Минає річниця, як ми втратили Героя Богдана Жмуцького 18:05 У Залізничному біля трансформатора знайшли гранату. Вона виявилася іграшковою
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up