Залізничники, водії, спортсмени: чоловікам дозволили виїзд за кордон під час війни. Кому ще і на скільки?

Залізничники, водії, спортсмени: чоловікам дозволили виїзд за кордон під час війни. Кому ще і на скільки?
  • Кабінет Міністрів дозволив виїзд за кордон окремих категорій чоловіків віком від 18 до 60 років під час воєнного стану. 

Кабінет міністрів вніс зміни до правил перетинання державного кордону та до порядку бронювання військовозобов’язаних, повідомляє ТСН.

Зміни стосуються термінів перебування за кордоном заброньованих військовозобов’язаних. Згідно з постановою від 20 травня 2022 р. № 615, під час війни можуть виїжджати за кордон водії, залізничники та спортсмени.

Водії

Згідно з постановою, під час воєнного стану дозволений пропуск водіїв, що здійснюють перевезення медичних вантажів, вантажів гуманітарної допомоги автомобільними транспортними засобами для потреб Збройних сил, інших військових формувань, а також населення України. Рішення про виїзд за межі України, яке дає можливість перетину державного кордону водіям, приймається Мінінфраструктури України або обласними, Київською міською військовими адміністраціями за наявності відповідного обґрунтування.

Відео дня

Водії можуть безперервно перебувати за кордоном не більше 30 календарних днів від дня перетину державного кордону.

У разі перевищення термінів перебування осіб за кордоном та або зміни мети виїзду за кордон, Мінінфраструктури та військові адміністрації скасовують своє рішення про виїзд за межі України відповідних осіб протягом семи робочих днів з моменту встановлення фактів зазначених порушень.

Виїзд за кордон дозволений також водіям компаній, що мають ліцензії на право провадження господарської діяльності з міжнародних перевезень вантажів та пасажирів автомобільним транспортом. Перетин державного кордону в такому разі здійснюється лише на транспортному засобі, який є засобом провадження господарської діяльності ліцензіата, повна маса якого становить 3500 кілограмів та більше. На одному такому транспортному засобі державний кордон можуть одночасно перетинати 1 водій на вантажному транспортному засобі ліцензіата, 2 водії на пасажирському транспортному засобі (автобусі) ліцензіата.

В такому разі водії можуть безперервно перебувати за кордоном не більше 45 календарних днів від дня перетину державного кордону.

Залізничники

Рішення про виїзд за межі України працівників підприємств залізничного транспорту, які забезпечують функціонування та безперебійну роботу залізниці, приймається щодо працівників АТ “Українська залізниця” Мінінфраструктури, щодо працівників підприємств, для яких вантажний залізничний транспорт не є основним видом діяльності, — обласними, Київською міською військовими адміністраціями за місцезнаходженням таких підприємств.

Рішення про виїзд за межі України таких працівників приймається на термін не більше шести місяців на підставі листів підприємств залізничного транспорту.

Спортсмени та тренери, спортивні судді та інші фахівці

Під час воєнного стану дозволений пропуск за кордон спортсменів, які включені до складу національних збірних команд України з олімпійських, неолімпійських видів спорту та видів спорту осіб з інвалідністю; тренерів із складу національних збірних команд, спортивних суддів та інших фахівців, що забезпечують, зокрема, організаційне, науково-методичне, медичне супроводження, антидопінговий контроль тощо підготовки спортсменів, які включені до складу національних збірних команд України, за наявності підтверджувальних документів щодо участі в офіційних міжнародних спортивних змаганнях та навчально-тренувальних зборах, що проводяться за кордоном.

Усі вони можуть безперервно перебувати за кордоном не більше 30 днівале не менше строку проведення заходу, визначеного в Єдиному календарному плані фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів України на відповідний рік. Термін перебування за кордоном може бути збільшений у разі, якщо зазначені особи братимуть участь в іншому спортивному заході в іншій країні, визначеному Єдиним календарним планом фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів України на відповідний рік, який починається протягом 10 робочих днів від дня завершення попереднього спортивного заходу.

Нові особливості перетину державного кордону

Держприкордонслужба звертає увагу на особливості перетину державного кордону для різних категорій, повідомляє Кадровик.

Норма тривалості робочого часу з урахуванням продовження воєнного стану:

Чоловіків, які постійно проживають, працюють, мають договірні зобов’язання за кордоном Вищим військовим керівництвом дана категорія визначена виключенням і не була прописана у постанові КМУ № 57. Процедурою вибуття на постійне місце проживання за кордон передбачено надання відповідного дозволу Державною міграційною службою України. Цей дозвіл передбачає і погодження з військового комісаріату.

Таким чином, людина, яка вибула, втратила зв’язок, не стоїть на обліку в тому чи іншому військовому комісаріаті і не є військовозобов’язаною, тому вона може спокійно перетнути кордон.

Увага! Якщо людина фактично проживала за кордоном, але не оформила своє вибуття за офіційною процедурою й не знялася з обліку у військкоматі, вона не може вибути з України.

Відрядження за кордон заброньованих осіб

Перетнути державний кордон заброньовані особи можуть. Ця категорія зазначена як у статті 23 Закону України Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію, так і в пункті 26 Постанови КМУ № 57.

Для перетину кордону такі працівники повинні мати документи, які:

  • посвідчують те, що людина заброньована (як правило, або посвідчення особи, яка перебуває на спеціальному обліку, або витяг з Наказу Мінекономіки в порядку, визначеному Постановою КМУ № 194);
  • засвідчують службову мету перетину кордону.

Тобто документи про відрядження: витяг з наказу, посвідчення про відрядження, лист-звернення до Державної прикордонної служби, у якому керівник підприємства, установи чи організації зазначає, що відповідна посадова особа відряджається для виконання службових обов’язків за кордоном.

Виїзд за кордон чоловіків, які є непридатними або обмежено придатними до військової служби

Оцінити стан придатності може лише військово-лікарська комісія, яка діє при територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки. Зокрема, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, які визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії).

Відповідно на кордоні спеціально уповноважена особа буде вивчати, серед іншого, такі військово-облікові документи особи: тимчасове посвідчення військовозобов’язаного, військовий квиток. В цих документах перевіряється розділ, в якому зазначено висновок військово-лікарської комісії про виключення з обліку за станом здоров’я з посиланням на відповідний пункт наказу.

Якщо це стосується військовозобов’язаних, які стоять на обліках в територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, – наказ Міноборони № 402 14.08.2008 «Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України» передбачає перелік хвороб, з якими громадян визнають особами з інвалідністю або тимчасово непридатними до військової служби.

У воєнний час відстрочка від призову за станом здоров’я може надаватися призовникам на строк до 2 місяців і за медичними показаннями може бути продовжена. Для представників МВС, СБУ існують інші накази, які передбачають порядок визнання непридатними до військової служби. У таких осіб може бути довідка ВЛК, де теж зазначено про непридатність або тимчасову непридатність до військової служби за станом здоров’я.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up