Армія перетворюється на авантюру

Ми неодноразово зверталися до теми морального і фізичного та юридичного стану кожного солдата Збройних сил України, що перебували або перебувають в зоні бойових дій. Ми стверджували, що вони - від рядового солдата до офіцера - перебувають в зоні критичного фінансового забезпечення. Половину свого посадового окладу вони витрачають не за призначенням.

Щоб вижити і мати рухомий автопарк, розхідний матеріал (руберойд на бункер, лампочки, домкрати, слюсарний інструмент, гайки та болти) здійснювати вулканізацію — на фронті допомагають волонтерські кошти та контрактні оклади рядового та офіцерського складу. Це настільки безглуздо і принизливо! Тисячі солдатів мусять протягом усього контракту тільки тим і перейматися, як компенсувати свої витрати. Законного шляху їм ніхто не пропонує. Те, що в них вкрали своєю бездіяльністю тилове забезпечення армії України, ніхто вже не поверне. По простому: ти або потратиш власні гроші і виживеш у бою, або ти загинеш і не один.

Лише потом включається друга сторона медалі: “в бою вижив і друзі також, а син і дочка — без батька на випускний не йде, сесія за рік платного навчання не оплачена, яке там море і відпочинок? борг за комунальні послуги, кредит банку, лікування”. Хоч вішайся. І вішаються, стріляються. Цілий день фантазують, як вижити та забезпечити родину.

Страшно писати, офіцер-лейтенант з дружиною не можуть сто відсотків із ста забезпечити новонароджену дитину, якщо не мають підмоги від батьків, родичів тощо.

От і думають, як вилізти з халепи: втекти із ЗСУ за кордон на заробітки…

А тепер вже інша позиція. Вищий командирський склад ЗСУ в більшості, це сини, діти, внуки генералітету або мільйонерів при погонах. Їх не цікавить, як живе солдат-контрактник. Їх взагалі позбав окладів, вони, як ходили, так і ходитимуть на роботу. Будуть писати циркуляри. Будувати логістику, а армія на полі бою виживатиме за рахунок окладів рядового складу та офіцерів, що безпосередньо контактують з солдатами.

Вибору немає взагалі, бо такий бойовий генерал, не подолавши корупцію в ЗСУ, заборонив перебування волонтерів у бойових підрозділах.

І летять до нас звернення: “Допоможіть на проїзний дочці до університету!” “Привези руберойду!” “Осінь, дощ — плівка не спасає!” “Купіть бензопилу і хоча б 5 літрів нормального бензину!” Цвяхи, планки, сокири, дерев’яний брус — все це цілеспрямоване недопрацювання МО України і його керівника або злочинна бездіяльність. Чом би тут не продати “джевеліна”? Зціпити зуби, чути і як би не чути, як голодують твої діти, щоб вижив батько. А по-чоловічому ризикнути, як крайня необхідність, вчинити дії, щоб не тільки себе, а й родину врятувати. І ризикують — тисячі в тюрмі. Сотні безвісти зниклих. Розбої, грабежі, шахрайство — все це плід жебрацького забезпечення Армії України або ж  доведених до відчаю людей.

Ось чим знехтував командуючий ООС Сергій Наєв. Якщо долучити сюди примусове звільнення з передової добровольців боєпридатних абсолютно професійних підрозділів, то можна стверджувати, що армія перетворюється в авантюристичну ризиковану кампанію. Це більше личить окупанту, ніж державі Україна. Армія перетворюється в закрите товариство з обмеженою відповідальністю? Де вся логістика тилового забезпечення та живучість і боєздатність? Хто утримує армію? Раніше волонтери, а тепер ті, хто склав контракт зі ЗСУ.

Коментарі (0)

Хлопці горіли, рили, палили, пили чай з побратимом, якого ранком відправляли додому 200-тим грузом. У них є колеги по зброї,...

Якщо ти мешкаєш поряд з пожежною частиною, це не значить, що тобі не потрібен вогнегасник. Хто б сперечався. А от коли йдеться...

14 жовтня православні християни святкують День Покрови Пресвятої Богородиці. У народі говорять: «Покрова накриває...

Учора на Козятинщині відбулося урочисте закладання першої сваї фундаменту під будівництво елеватора. Місцем події стало село...

Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
20:50 Чи змінювалася радіоактивність повітря, коли йшов «жовтий» дощ? 19:25 Смертельна ДТП у Нападівці: під колесами ГАЗу загинув 58-річний чоловік 17:15 Козятинчан запрошують на турнір дружин юних рятувальників-пожежних 15:23 Що вирішив Верховний суд у справі з ремонтом на Куликівського Від читача 16:59 Проект з кібербезпеки BRAMA запустили в Україні 15:16 Козятинська ЦРЛ отримала від МОЗ нові генератори 14:28 У Козятині визначили переможців І етапу дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» photo_camera 13:09 Минає два роки, як ворожа ракета вбила козятинського залізничника В'ячеслава Франчука 10:28 Синоптики попереджають про грозу 09:35 Де купити сумку та взуття в Козятині? Огляд кращих магазинів (партнерський проєкт) 08:12 Сьогодні може бути гучно — підриватимуть кар'єр 06:17 У гімназії № 9 пам’ятають загиблих воїнів і дякують живим
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up