Дитину без щеплень не мають права не взяти в дитсадок

Хочу нагадати, що в редакції "RIA-Козятин" щоп’ятниці проводяться безкоштовні консультації юриста. Записатися можна за телефоном гарячої лінії 068-308-01-25. Сьогодні я вам розповім про права батьків у випадку, коли їм відмовляють у прийнятті дитини в дитсадок, мотивуючи, що відсутні щеплення. Саме це питання цікавило наших читачів під час останньої консультації.

Усі щеплення дітям (як і інше мед. втручання, огляд) проводяться тільки за згодою (крім невідкладних випадків, при реальній загрозі здоров'ю, що до цих випадків не відноситься) законних представників — батьків (або осіб, які їх замінюють). - ст. 43 ЗУ "Основи законодавства України про охорону здоров'я".

При проведенні щеплень оформляється форма № 063-2 / о ("Інформована згода та оцінка стану здоров'я особи або дитини одним з батьків або іншім законним представником дитини на проведення щеплення або туберкулінодіагностики" - http://zakon2.rada.gov.ua / laws / show / z0594-10)

При цьому дається або згода на щеплення або відмова (п. 8 форми).

Тобто замість власне довідки про щеплення потрібно взяти завірену копію цієї форми з відмовою. Далі потрібно отримати довідку для дитячого садка від сімейного лікаря (про те, що дитина здорова, а не про щеплення).

Дитина і її батьки мають право на дитсадок. Це обгрунтовано в ст. 53 Конституції України, в рішенні Конституційного Суду України про офіційне Тлумачення цієї статті, в ст .12 ч. 6 ЗУ "Про захист населення від інфекційних хвороб" та ст. 28, 36 ЗУ "Про дошкільну освіту".

Адміністрація дитячого закладу відмовити в прийомі дитини (на підставі відсутності щеплень) не має права.

Якщо відмовляють, потрібно подати заяву про прийом і вимагати письмової відмови.

Ніякі інші розписки, зобов'язання і т. п. від батьків ніхто вимагати не вправі. Відмова може бути оскаржена в суді з вимогою відшкодування моральної та матеріальної шкоди.

І, з точки зору просто здорового глузду, якщо нещеплена дитина йде в колектив щеплених, то не представляє ніякої небезпеки. А за здоров'я своєї нещепленої дитини ризикують і відповідають самі батьки. Педіатри ж просять батьків вакцинувати дітей, адже це в першу чергу безпека дитини, яка може підхопити інфекцію.

 

Коментарі (0)

Хлопці горіли, рили, палили, пили чай з побратимом, якого ранком відправляли додому 200-тим грузом. У них є колеги по зброї,...

Якщо ти мешкаєш поряд з пожежною частиною, це не значить, що тобі не потрібен вогнегасник. Хто б сперечався. А от коли йдеться...

14 жовтня православні християни святкують День Покрови Пресвятої Богородиці. У народі говорять: «Покрова накриває...

Учора на Козятинщині відбулося урочисте закладання першої сваї фундаменту під будівництво елеватора. Місцем події стало село...

Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
10:28 Синоптики попереджають про грозу 09:35 Де купити сумку та взуття в Козятині? Огляд кращих магазинів (партнерський проєкт) 08:12 Сьогодні може бути гучно — підриватимуть кар'єр 06:17 У гімназії № 9 пам’ятають загиблих воїнів і дякують живим Від читача 13:44 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 21:19 «Маю знов проблеми. Гістологія показала передраковий стан гортані» 18:35 Звітні концерти у Козятинській дитячій музичній школі: поділилися фото виступів photo_camera 16:15 Куди йти навчатися Козятинчанам. Вступ 2024 (партнерський проєкт) 15:30 Жовтий дощ дістався Козятина. Фото-відео play_circle_filled photo_camera 14:12 Першими робитимуть вулиці з найбільшими ямами: у Козятині стартує сезонний ремонт доріг 13:04 Дефіцит в енергосистемі: на Вінниччині вводять графіки обмеження потужностей для підприємств
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up