Громаду роблять рабами статистики

  • Козятин післявиборний
  • Автор: Козятин післявиборний
  • Блог для розміщення всіх матеріалів надрукованих в газеті "RIA-Козятин" відносно роботи нової влади на чолі з новим міським головою Олександром Пузирем 

  • access_time

Коли кнопки на калькуляторі западають...

Схоже, пузиреботи знайшли новий спосіб потішити непомірне владне его свого шефа. Цього разу за допомогою безсоромного маніпулювання статистикою. Стрічка новин на сайті міської ради, а вслід за нею підконтрольне меру друковане видання рясніє заголовками з вражаючими цифрами бюджетних коштів, виділених на ремонт доріг, оздоровлення дітей, матеріальну допомогу нужденним. За цими цифрами чітко проглядається бажання наших чиновників перетворити громаду на рабів статистики.
Розрахунок авторів переможних реляцій примітивний, але дієвий: промовистий заголовок впаде в око навіть тим, кому газета мера потрібна для загортання оселедця, а інформацію дрібним шрифтом ніхто не прочитає. А якщо й прочитає, то не проаналізує, а відтак не усвідомить, що для більшого ефекту чиновники збили докупи кошти за три останні роки.
Пузиреботів, до певної міри, можна зрозуміти. Завдяки змінам у формуванні бюджету, громади в Україні отримали значні кошти. Наприклад, у 2017 році доходи міського бюджету в Козятині склали більше 134 млн грн, а у 2018 році – 160 мільйонів, і це не рахуючи коштів, які держава залишає в бюджеті міста на виконання делегованих повноважень (освіта, медицина, соціальний захист). Володіючи цією інформацією, навіть людина з посередніми аналітичними здібностями здогадається, що при таких доходах відремонтованих доріг щорічно могло бути значно більше. Щоб запудрити мозок виборцям і виглядати переконливо, міська влада вдалася до маніпуляцій цифрами: народ дурний, ковтне, як риба опариша, трирічну суму коштів як поточну. Причому – гуляти, так гуляти! Цей номер використали і щодо оздоровлення, і щодо коштів на матеріальну допомогу.
Перевірка інформації, оприлюдненої міською радою, також виявила в її авторів проблеми з математикою. Якщо додати на калькуляторі суми коштів, виділених за три роки на оздоровлення дітей та матеріальну допомогу нужденним, виявиться, що в обох випадках інформатори помилилися десь так на сто тисяч гривень. Звісно, в більшу сторону.

Одразу згадалася радянська практика приписок. Але то, мабуть, домисли з боку автора. Хіба можна звинуватити підлеглих молодого прогресивного мера в совковому бажанні видати бажане за дійсне? Просто, коли вони підраховували, кнопочки в калькуляторі запали.
У Америці статистику порівнюють з купальником-бікіні. Те, що вона показує, дуже привабливо, але куди цікавіше те, що вона приховує. А було б цікаво дізнатися, в якому процентному відношенні і між ким розподіляються суми відкатів за ремонт доріг і тротуарів. Не менш цікавою може бути статистика, скільки з оздоровлених за кошти міського бюджету є дітьми з дійсно бідових сімей, а скільки є дітьми «потрібних» людей, для яких знайшлася підходяща «пільгова категорія». Невідомо також, скільки родичів, друзів та знайомих міського голови, депутатів та їх близького оточення отримали матеріальну допомогу за рахунок міського бюджету.
Ну що, слабо оприлюднити таку статистику? І теж бажано за три роки!

Віталій Мостовий

Коментарі (0)
Така собі стратегія «Стратегії» розвитку Козятина! Чому? Пояснюємо.

28 травня на сесії Козятинської міської ради, досить тихо, з мовчазної згоди більшості депутатів було припинено діяльність...

Міста у  розвинених країнах чисті й ошатні постійно, а до певних подій їх ще святково прикрашають. Жителі міст пострадянських...

Коли кнопки на калькуляторі западають... Схоже, пузиреботи знайшли новий спосіб потішити непомірне владне его свого...

День міста розпочався в Журбинцях

  Другий рік поспіль мешканці Козятинщини свято Купала відзначають в селі Журбинці. Цього року він припав на суботу,...

Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
18:35 Звітні концерти у Козятинській дитячій музичній школі: поділилися фото виступів photo_camera 16:15 Куди йти навчатися Козятинчанам. Вступ 2024 (партнерський проєкт) 15:30 Жовтий дощ дістався Козятина. Фото-відео play_circle_filled photo_camera 14:12 Першими робитимуть вулиці з найбільшими ямами: у Козятині стартує сезонний ремонт доріг Від читача 13:44 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 13:04 Дефіцит в енергосистемі: на Вінниччині вводять графіки обмеження потужностей для підприємств 12:18 «Не вистачає грошей, щоб покупцям решту давати» 11:33 Латки на Куликівського скоро доведеться латати 10:00 У Безіменному відкриють меморіальну дошку на честь Героя Вадима Янчука 09:09 Збирають підписи аби присвоїти звання Героя України (посмертно) солдату-навіднику Анатолію Федорцю 08:08 «Дикі кабани» вибороли «бронзу» у районному етапі зі спортивного орієнтування photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up