Мазепа започаткував український рух в Європу

У школі та інших подальших навчальних закладах нас раніше по історії навчали одне: Мазепа зрадник російського царя. Обмеження в доступі інформації спотворили його власну історію. Мешкаючи в західній Україні, ми все-таки вночі намагалися слухати Голос Америки через радіолу. Що я запам’ятав з тих часів, так це те, що Мазепа в молодості був ласий на жіночу ласку. Через це часто ризикував своїм життям, потрапляв у різні пікантні ситуації. Мав освіту.

А особливо я запам’ятав, що, доживши до похилого віку, маючи достатки в домі та родині, коли більшість гріли свої кості на печі і не хотіли виходити за межі подвір’я, він згуртував козаків та пішов війною зі шведами проти московського царя. Майже всі без винятку загинули на полі битви під Полтавою.

Була і інша сторона медалі. Більшість козацького війська стала на сторону московського царя. Приклали максимум зусиль, щоб вирізати козаків, які стали горою з Мазепою в строю на полі брані. Печально, але їм це вдалося. Мало хто з істориків акцентує увагу на тому, що всі козацькі полки з битви під Полтавою були відправлені в Санкт-Петербург, де всі загинули як раби, на ритті каналів. Саме тому кажуть, що Пітер побудований на кістках українців, що довірилися москалям. Через інтернет-ресурси я намагався знайти хоча б одне захоронення козаків у Пітері. На жаль, не знайшов.

 
Коментарі (0)

За кермування у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння тепер накладуть штраф у розмірі від 17 тис. грн...

Я пережив шок навіть в тих місцях, в яких не сподівався. Перебуваючи у відрядженнях в різних країнах шенген-зони, дякуючи...

Сьогодні є всі підстави вважати Марківці Козятинського району селом, де страждають діти. Ще не завершилась судовим вироком...

У спецпідрозділу «морські котики» американських ВМС є одна спеціальна вправа – потрібно 5 хвилин протриматися...

Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:34 Загинув при виконанні бойового завдання. Минає річниця, як ми втратили Героя Богдана Жмуцького 18:05 У Залізничному біля трансформатора знайшли гранату. Вона виявилася іграшковою 16:00 «За що сваритися, що селянина нагнули?» 15:40 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 15:16 Сорок хвилин розглядали одне питання, а тоді зі скандалом розійшлися 14:53 «Поки у дітей весняні канікули і вони кайфують, вчителі дружно працюють по благоустрою селища» play_circle_filled 14:00 Як сортувати пластик правильно — розповідає експертка 13:08 З Меморіального комплексу у Козятині викрали поминальну лампадку. Злодія впіймали 12:00 Постраждали всі блоки на Ладижинській ТЕС: повідомили наслідки ракетної атаки 22 березня 11:10 Сьогодні в області через сильний вітер підвищений рівень небезпеки. Буде сухо та сонячно 10:15 Не вистачає кілька тисяч гривень на комплекти одягу-трансформера для поранених photo_camera 09:08 Глуховецький ліс повертають у власність Вінницької обласної Ради 08:37 «Тарифи в дію ще не ввели. Та розрахунок поданий на затвердження в ЖКГ»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up