Місто крокує у минуле

  • Козятин післявиборний
  • Автор: Козятин післявиборний
  • Блог для розміщення всіх матеріалів надрукованих в газеті "RIA-Козятин" відносно роботи нової влади на чолі з новим міським головою Олександром Пузирем 

  • access_time

За останні роки Козятин помітно втратив у розвитку і все  більше стає схожим на зачухане село. У скорому майбутньому міський голова та депутати, вочевидь, будуть носити саме такий статус.

“Театр починається з вішалки”

Козятин починається з вокзалу. Він — красень! Але саме звідси починаються проблеми.для пасажирів і городян. Залізниця розрізає місто на декілька частин. Для виходу існують два пішохідні мости. Вони знаходяться на значній відстані від вокзалу і тим, хто приїхав, доводиться  тягнутися з вантажем по перону більше кілометра, а потім підніматися і спускатися з мосту. Літнім людям, особливо зимою, дуже важко. Чому досі не пустити по перону маленький “вагончик” для підвозу пасажирів до мостів? Пасажири б із задоволенням платили за цю невелику послугу. Адже бити ноги і їхати, це велика різниця. Для виходу у місто є ще невеликий перехід, дуже часто блокований потягами. Люди, які поспішають, змушені перелазити через тамбури або, і того гірше, під вагонами. Інша проблема, автобуси, які курсують тільки містом, припиняють свій рух після восьмої години. Пасажири, які прибувають пізніше, залишаються без транспорту. Що стосується таксі, яке чергує на вокзалі, коштує 50 гривень у центр. Чому б не пустити міський автобус з вокзалу до міста, як у всіх нормальних містечках? Узагалі залізницю перетинають декілька переходів, по яких люди добираються до інших частин міста. Але вони службові і дуже небезпечні. У той же час, якщо  залізниця з певних  причин закриє їх, то буде повний безлад.

У плані туризму місто повний нуль

Чим може здивувати своїх гостей Козятин? Тільки вокзалом! Місту ж немає що показувати, немає чим гордитися. Архітектури ніякої, історичного та  культурного центру немає. Дві центральні вулиці під магазинчиками і генделиками, маленький напівзнищений скверик і декілька базарчиків. От і  все місто. Отак потурбувалися про його розвиток два попередніх мери і нинішній голова. Єдина пам’ятка історичної архітектури — вокзал, який підрихтували декілька  років тому. Але через свої функції він не може бути туристичним об’єктом. Навіть найбільш приваблива  його частина —  колись знаменитий ресторан, зараз не працює...

Живемо, як свині

Зелених територій обмаль, зон для відпочинку дітей дуже мало. Нарешті підприємець Мудра відкрила дитяче кафе. Влада про малечу турбується лише язиком. З огляду на те, чого ще немає в Козятині, то це повний нонсенс. Тільки один пристойний туалет на все місто! І той працює, коли завкультури захоче.

Немає ані ливневої каналізації, ані звичайної. Відсутня пральня. Літній одинокій людині  немає де білизну випрати. А її місце у лазні. Деякі приміщення там орендує адвокат, склорізка, ремонт мобільних телефонів, але забули про пральню! У місті жодного кінотеатру, хоч би маленького, між тим порожніють три будинки культури! Районний в аварійному стані, міський  віддають під ярмарки та зоовиставки і ніяк не можуть відремонтувати, а той,  що належить залізничникам, порожніє.

Інша сторона медалі

Подивимось на можливості Козятина. Промисловості тут ніколи не було і не буде. Ніхто не інвестуватиме у таке занедбане місто. Про це нашим владникам треба було думати раніше.  

Для прикладу, маслозавод, на території якого зараз бетон колотять, не зберегли. Знищили “Орсовський” хлібзавод. Зараз наші магазини затоварені хлібом і маслом, морозивом, замороженою продукцією з Києва, Вінниці, Калинівки, Андрушівки,  Бердичева, Погребища. А де продукція Козятина? Декілька років тому один підприємець на базі їдальні №1 пропонував відкрити цехи замороженої продукції, але влада відразу встала “на роги”.

Що зробили в районі вулиці Довженка: бойня на бойні, спалення кісток вночі, без дотримання будь-яких санітарних і екологічних норм.

Можна припусти, що біля Козятина утвориться кілька потужних економічних центрів. Питання транспортних перевезень не буде проблемою. До речі, частка залізниці у економіці міста, вочевидь, буде падати — вона вже впала.

Поступово деградуємо

Навіть помітно для ока, що Козятин умирає. Місто обласного значення виглядає дуже занедбаним. Вулиці брудні, неохайні, освітлення жалюгідне. Про водогін, який одвічно обіцяють брехливі кандидати, вже набридло слухати. Кошти з міського бюджету транжирить мер і його свита. Житлового фонду немає. Смертність дуже велика. Молодь тікає з міста, адже шукає кращого життя.  Частка працюючого населення поповнюється з сіл, які теж занепадають, але це доти, доки  район не підніметься.

До речі, цікавий факт, на залізниці не вистачає робочих рук, кваліфікованих працівників, але щоб влізти на роботу, потрібно “дати”. Картина дуже сумна. Підприємці, які крім “лавочок” та генделиків особливого нічого не створили. Влада не чинила супротиву і тому з-під Козятина вивели  прокуратуру, міліцію, податкову. Київ “підім’яв”  залізницю  Це серйозний свисток.

Городяни почуваються некомфортно.

Ми дорого заплатили за безкоштовний сир у безкоштовній мишоловці, який пропонували народні депутати.

Куди не кинься у Козятині, всюди незручно. Про транспорт вже набридло говорити. Хоч кілка на голові теши, не виправиш. Дороги такі, що коні ноги зламають. Як сказала одна моя знайома: “Така селяві, шо просто жуть!”

Могло бути по іншому

Цікавою виглядає ідея одного з колишніх кандидатів стилізувати місто, зробити його

у  “залізничному” форматі. Міські автобуси, сірі і непривабливі можна замінити на транспорт у вигляді залізничних вагончиків, а зупинки побудувати, у вигляді старовинних пристанційних будиночків. Діти невимовно зраділи б дитячій  залізниці, а для дорослих приємним подарунком було б відкриття приміської електрички. От вам привабливість і туризм. Центральна площа досі пустує.То давайте дійсно для гумору поставимо пам’ятник козі, козятинській “мамі”. Що тут поганого? У влади все одно, як кажуть в народі: “Ні ума, ні фантазії”.

Василь ПЕРЧИК

Коментарі (0)
Така собі стратегія «Стратегії» розвитку Козятина! Чому? Пояснюємо.

28 травня на сесії Козятинської міської ради, досить тихо, з мовчазної згоди більшості депутатів було припинено діяльність...

Міста у  розвинених країнах чисті й ошатні постійно, а до певних подій їх ще святково прикрашають. Жителі міст пострадянських...

Коли кнопки на калькуляторі западають... Схоже, пузиреботи знайшли новий спосіб потішити непомірне владне его свого...

День міста розпочався в Журбинцях

  Другий рік поспіль мешканці Козятинщини свято Купала відзначають в селі Журбинці. Цього року він припав на суботу,...

Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
14:00 Через бойові дії є знеструмлення у Вінницькій області 13:39 Перехід на літній час 2024: коли і куди переводять годинники в Україні 13:00 Презентували нову пісню і збирали гроші в гранатомет photo_camera 12:00 Масований удар 29 березня: ППО знищила 84 ракети і дрони з 99, якими атакувала рф photo_camera Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 11:13 Як відбувається відкликання міського голови за народною ініціативою 10:10 Найкращий сонцезахисний крем для обличчя з SPF 50: як правильно вибрати (Новини компаній) 09:49 Цей день в історії, 29 березня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони 08:37 Ворог вночі атакував Вінниччину. Є влучання в приватний будинок 19:34 Загинув при виконанні бойового завдання. Минає річниця, як ми втратили Героя Богдана Жмуцького 18:05 У Залізничному біля трансформатора знайшли гранату. Вона виявилася іграшковою 16:00 «За що сваритися, що селянина нагнули?» 15:40 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:16 Сорок хвилин розглядали одне питання, а тоді зі скандалом розійшлися
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up