Московські попи і гібридна війна

У редакцію газети “RIA-Козятин” звернулися з колективною скаргою жителі с. Перемоги з єдиним проханням: рятуйте, попи хочуть у громади забрати і приватизувати церкву та землю.

Газета провела власне журналістське дослідження. Дійсно, в селі є незавершене будівництво церкви з прикріпленим до неї земельним наділом. “Приход” належить селу у вигляді неприбуткової організації зі статутом, адресою та майном (церква та земля). Розпорядником є голова громади та збори. У даний момент церква за обрядом асоціює себе з Московським патріархатом, що базується у Вінниці.

Загальні тенденції в Україні, а особливо в україномовних селах Поділля, спричинили масовий відхід прихожан під юрисдикцію Київського патріархату. Саме про це було оголошено в селі Перемога. Розуміючи, що в цьому населеному пункті є всі ризики, що “церковний приход” відійде і “московським” не буде на кого опертися, попи МП на молитву надії не покладають, а вирішили діяти. Їх маркетинговий хід звівся до обгрунтування та необхідності внести зміни в устав товариства, що змінює ситуацію докорінно.

Головою релігійної громади запланували поставити свого попа — він і тільки він може зібрати збори релігійної громади. Тобто ставиться абсолютний контроль попом.

Іншим пунктом в уставі вносяться зміни, що в разі банкрутства церкви Московського патріархату і переходу села до Київського, московські попи оголошують себе банкрутами. Але тут “зарита основна свиня”: церква і земля відходить на правах власності в управління МП в Вінниці. Тобто, попи церкви не будували, а саме так було в с. Перемога, але за фактом церкву і майно громади приватизовують, надалі заборонивши на правах власника здійснювати службу Київському патріархату.

Виходить, громада переходить, але будуйте знову церкву? Це перше. Село розколять на дві громади, які будуть ненавидіти одна одну, бо таке рішення МП з церквою і майном гарантує для громади подібні подальші дії. Продумана схема рейдерського захоплення майна, до якого МП не доклав аж нічого, але в село приведе московську війну?

Що треба зробити

Щоб уникнути війни та протистояння в селі, потрібно ні за яких обставин не вносити зміни в управлінні церквою та праві спадкування майна. Церква і земля може належати тільки громаді! Інше рішення — це війна, придумана і продумана московськими попами.

Коментарі (0)

Хлопці горіли, рили, палили, пили чай з побратимом, якого ранком відправляли додому 200-тим грузом. У них є колеги по зброї,...

Якщо ти мешкаєш поряд з пожежною частиною, це не значить, що тобі не потрібен вогнегасник. Хто б сперечався. А от коли йдеться...

14 жовтня православні християни святкують День Покрови Пресвятої Богородиці. У народі говорять: «Покрова накриває...

Учора на Козятинщині відбулося урочисте закладання першої сваї фундаменту під будівництво елеватора. Місцем події стало село...

Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up