Не будьте байдужими, коли чуєте плач за стіною

Про насильство в сім ‘ї не можна говорити жартома. Кримінальна хроніка Козятинщини, як і країни, реєструє більше випадків різного виду насилля. Хочу звернутися до всіх з проханням, не бути осторонь цієї проблеми. Не будьте байдужими, коли чуєте плач за стіною. Кожен може допомогти жертві. Не будьте черствими, бийте на сполох, якщо бачите людину, яка потерпає від насилля. Вона часто звинувачує себе, вважає себе винною у всіх нещастях. Вона боїться осудження з боку інших, соромиться говорити про насильство. Жертва не вірить у допомогу, підтримку, зміни та налагодження ситуації, настільки емоційно скута, залякана, що «виносити сміття з хати» боїться.

Хочу звернутися і до жертв – перестаньте звинувачувати себе, думати, що це норма. Головне — зверніться по допомогу. Не дозволяйте здійснювати над вами психологічне насильство (погрози, образи, приниження вдома і на публіці, насміхання над релігійними переконаннями, особистими поглядами), заборона (користуватись телефоном, виходити на роботу, спілкуватися з родичами). Не мовчіть на прояви економічного насильства (позбавленням житла, одягу, майна, коштів).

Звертайтесь по допомогу, якщо вас примушують до сексу (навіть якщо ви чоловік та дружина), до сексу з жорстокістю, садистськими нахилами з іншими партнерами, до спостерігання за сексуальними зносинами інших людей.

Звернутися можна за номером 102, якщо по мобільному - це безкоштовний номер і ви потрапляєте в обласне управління поліції, які передають на Козятин ваше звернення. Звертаю увагу на публікацію на стр. 4 про відкритий притулок жертв насилля з усіма реквізитами.

Можна звернутися до нас в редакцію газети “RIA-Козятин”, за адресою: вул. Незалежності, 39 у приміщенні пошти, вхід з двору, 2 поверх або на гарячу лінію видання 068-308-01-25. Ми візьмемо на контроль вашу подальшу безпеку, конфіденційність гарантована.

Якщо вам було завдано тілесних ушкоджень, потрібно негайно звернутися до правоохоронних органів та медичних установ. Поліція надає направлення на медичне обстеження, а медичні висновки про тілесні ушкодження стають вагомим доказом у справі про насильство в сім’ї.

Що має робити поліція

За Законом України «Про попередження насильства в сім’ї», дільничні інспектори після прийнятої заяви виносять офіційне попередження кривднику. У триденний термін беруть на профілактичний облік.Спеціальну картку обліку про скоєння злочину відправляють до управління в справах сім’ї та молоді, а також до служби справ неповнолітніх (якщо від насильства постраждав неповнолітній). Якщо кривдник (-ця) уже знаходиться на обліку, виноситься захисний припис: буде заборонено ряд дій на термін до 90 діб.

Коментарі (0)

Хлопці горіли, рили, палили, пили чай з побратимом, якого ранком відправляли додому 200-тим грузом. У них є колеги по зброї,...

Якщо ти мешкаєш поряд з пожежною частиною, це не значить, що тобі не потрібен вогнегасник. Хто б сперечався. А от коли йдеться...

14 жовтня православні християни святкують День Покрови Пресвятої Богородиці. У народі говорять: «Покрова накриває...

Учора на Козятинщині відбулося урочисте закладання першої сваї фундаменту під будівництво елеватора. Місцем події стало село...

Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up