Не допустимо, щоб підлітки були інертними, необізнаними та замкнутими на собі

Коли почалася війна, Козятин виглядав, як сіре аморфне болото. У співвідношенні до кількості людей, які долучились до Майдану, можна сказати, що це одиниці. Але ці одиниці вагомі і знакові. Для прикладу —  фельдшер Драмарецький, який  від першого до останнього дня рятував людей десятками, а то й сотнями на Майдані.

Події початку АТО показали патріотичних, націоналістичних, громадянських людей, не залежно від національного походження. Їх не одна сотня на сьогодні, кількість добігає до тисячі осіб, що влилися в Збройні сили України. Багато з них жертовно лягли на полі битви, навіть вмираючи, не випустили автомат з рук. У магазині їх автомата не було патрона, не було і жодної невикористаної гранати. Їхня мужність та військова честь є взірцем для підростаючого покоління, тобто учнів, студентів, досвідчених солдатів ЗСУ — для всіх.

Шляхом невеличкого не заангажованого опитування серед учнів шкіл міста та студентів залізничного училища, виявилось, що якась частина підростаючого покоління тільки приблизно називає кількість полеглих на війні з Козятинщини, а їх прізвища, звідки родом, де похований, назвати не можуть. Про обставини смерті в АТО наших краян, вони взагалі мало чого знають і не орієнтуються. За загиблого залізничника на пожежі під Києвом нічого не чули і не знають. А те, що молодий хлопець, солдат, контрактник підірвався на міні і отримав тяжкі каліцтва і зараз перебуває в госпіталі — також. Скорботно.

На питання, “Що б ви хотіли розповісти, або взнати?”, всі розповідали про якісь свої внутрішні, сімейні або особисті питання. І жодних емоцій і натяків на події в Калинівці. Жодного разу не проявили ініціативи: чи розповісти, чи запитати…

То кого ж ми виховуємо в школах? Інертних, необізнаних, замкнутих на собі підлітків?

Переконана, що великий відсоток дітей живе по іншому. Але який це відсоток? 10-20-30-40? Ми не знаємо, бо таких на опитуванні ми не зустріли.

Печально й інше. Учителі, щоб не створити собі конфлікт і дискомфорт на роботі, не хочуть коментувати і давати інтерв’ю. (Можливо, через боязнь подальшого переслідування дирекцією школи або управлінням освіти. Бо ж усім їм відомо, що наш юрист-мер міста в правовому відношенню до громади проявляє повний правовий нігілізм, що притаманний фашистській ідеології и ”единоначалию”.)

Отож, назріла необхідність проведення лекцій як вчителям, так і підростаючому поколінню на тему: “Що таке толерантність і як може вижити нація з непросвідченою молоддю?”


 

Коментарі (0)

Хлопці горіли, рили, палили, пили чай з побратимом, якого ранком відправляли додому 200-тим грузом. У них є колеги по зброї,...

Якщо ти мешкаєш поряд з пожежною частиною, це не значить, що тобі не потрібен вогнегасник. Хто б сперечався. А от коли йдеться...

14 жовтня православні християни святкують День Покрови Пресвятої Богородиці. У народі говорять: «Покрова накриває...

Учора на Козятинщині відбулося урочисте закладання першої сваї фундаменту під будівництво елеватора. Місцем події стало село...

Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up