Правовий лікбез. Шукають крайнього

Нещодавно в Козятинському міськрайонному суді слухалась справа про хабар лікаря ЛКК. На шпальтах газети ми розповідали про це в публікації “Хабар отримала. Вину визнала. У тюрму не посадили. Що прокурор попросив - суд втулив. За хабар — штраф 17 тис. грн!”. Минулого тижня, після висвітлення теми і на сайті козятин.ком, редакція отримала запит від голови суду Валерія Сєчко, в якому він вимагає назвати, хто з журналістів вів зйомку “без дозволу суду”.  Виявляється, цим ми нанесли шкоду судовому розгляду?

У офіційній відповіді пану голові суду я дізналася, що журналісти, які були присутні на судовому засіданні та здійснювали відеозапис, у своїх діях керувалися нормою ч.1 ст. 25 Закону України "Про інформацію", згідно з якою під час виконання професійних обов'язків журналіст має право здійснювати письмові, аудіо- та відеозаписи із застосуванням необхідних технічних засобів (за винятком випадків, передбачених законом та аналогічною нормою підпункту 3 частини другої статті 26 Закону України "Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні", згідно з якою журналіст має право відкрито здійснювати записи, в тому числі із застосуванням будь-яких технічних засобів, за винятком випадків, передбачених законом).

При здійсненні журналістами відеозапису жодних заперечень ні від головуючого на судовому засіданні, ні від учасників процесу на надходило. Таким чином журналісти, які не є фахівцями в сфері процесуального законодавства, мали всі підстави вважати, що діють законним шляхом.

Щодо питання про те, хто з журналістів здійснював відеозйомку, редакція зазначила, що запитувана інформація є інформацією про фізичну особу. А відповідно до частини 1 статті 11 Закону України "Про інформацію" - інформація про фізичну особу (персональні дані) - відомості чи сукупність відомостей про фізичну особу, яка ідентифікована або може бути конкретно ідентифікована.

Відповідно до частини 2 зазначеної статті не допускаються збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та захисту прав людини.

Важливо знати всім, що відповідно до статті 43 Закону України "Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні" професійний журналіст редакції при виконанні службових обов'язків перебуває під її правовим і соціальним захистом.

Журналісти “RIA-Козятиy” сотні разів долучались до судових засідань. Сімейного, майнового, кримінального характеру. Ми чули сотні оправдувальних висновків. Але це рішення суду прийняте по букві закону та оприлюднення викликає ступор в усіх без винятку, хто його чує або читає. Навіть у судді, який його обгрунтував, дотримуючись сто-відсотково букви закону, сміх викликає та негативні емоції балагану. Тому і запити.

Коментарі (0)

Хлопці горіли, рили, палили, пили чай з побратимом, якого ранком відправляли додому 200-тим грузом. У них є колеги по зброї,...

Якщо ти мешкаєш поряд з пожежною частиною, це не значить, що тобі не потрібен вогнегасник. Хто б сперечався. А от коли йдеться...

14 жовтня православні християни святкують День Покрови Пресвятої Богородиці. У народі говорять: «Покрова накриває...

Учора на Козятинщині відбулося урочисте закладання першої сваї фундаменту під будівництво елеватора. Місцем події стало село...

Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up