Відлуння неоголошеної війни — виклик до дії

Мої співчуття всім рідним і близьким загиблих героїв и захисників України. Я, як і всі, в скорботі за полеглими солдатами. І як мати, і як бабуся, як жінка, як громадянка. Книга, “Білі лебеді у небесах” — доволі фахове, доволі гарно оформлене видання про полеглих земляків. Багатьох з них я знала особисто і з ними спілкувалась. Багатьом допомагала в процесі їхньої служби.

 

Війна забрала молодих хлопців. Смерть їх була вимушеною і жахливою. У мене навіть не вистачає фантазії, щоб зрозуміти, в якому пеклі і в нелюдських умовах служили, воювали, і загинули наші хлопці. Більшість з них - це добровольці, що не ухилились від удару долі, коли в державі був повний бардак. До речі, він існує і зараз. Але не з вини тих хлопців, що взяли в руки зброю.

 

На мій погляд, вказана книжка - не підведення підсумку, а виклик до дії. Ми повинні подолати навіть на рівні міста і району, області — внутрішніх окупантів. Побороти неймовірно велику за масштабами корупцію, що притаманна першим керівникам міста, району, області. Побороти зловживання в сфері використання природних ресурсів — земля, надра. До цього аж ніяк не причетні Збройні сили України.

 

Мені особисто приємно, що на свято вишиванки в місті та районі учні індифікували себе як українці, як нація. Це перемога вчителів і свідчення, що ми рухаємося в правильному напрямку. Вважаю за доцільне, як мінімум, щоб кожна дитина прочитала мартиролог “Білі лебеді у небесах”, потримала в руках. Важливо — започаткувати постійну акцію хоча би раз в тиждень під час навчання в школі проводити години пам’яті, де зачитувати імена загиблих земляків, розповідати про них.

 

На часі — створення меморіалу пам’яті, де мали б бути перезахоронені всі солдати Збройних сил України, що загинули в АТО. А якщо родичі проти, то я так думаю, можливо встановлення іменних стел тих військових з вказанням реального місця захоронення. Адже Україна має світовий досвід поваги до полеглих воїнів. Це Львівський меморіал-цвинтар, куди їдуть з усього світу дивитись, як потрібно вшановувати полеглих солдатів.

 

Це те елементарне, що ми маємо зробити. Можливо, хтось запропонує інші моделі чи підхід.

 

Поряд з цим ми повинні думати за живих ветеранів війни. Ініціювати перед Президентом, ВР, Міністерством оборони, щоб кожний солдат, що служить в зоні бойових дій, принципово отримував зарплатню, еквівалентну не менше 2,5 тисячі доларів. Виплатити різницю тим, що вже відслужив. Тому що, коли держава була в небезпеці, ну де ви ще знайдете в світі, щоб сива, соціально-незахищена мати продавала зібраний річний урожай і купляла берці, каску, бронежелет та відправляла свого сина захищати батьківщину? При тому, як хизуючі знахабнілі чиновники викручують руки цій матері і зневажливо ставляться до морально і психологічно хворих від війни ветеранів, які повернулися, не надаючи пільг, кредитів.

 

Ось за що має боротися громада. Не один, а ми всі разом маємо поставити на місце владу. Що не ми для них, а вони для нас. І якщо у нас це вдасться, лише тоді побудуємо суспільство набагато успішніше, що протистоїть агресору, який зазіхає на українську націю та цілісність держави за принципом “поцарюю, вкраду і втечу”.

 

Це буде найкращим пам’ятником полеглим воїнам на теренах війни.

 
 
Коментарі (0)

Хлопці горіли, рили, палили, пили чай з побратимом, якого ранком відправляли додому 200-тим грузом. У них є колеги по зброї,...

Якщо ти мешкаєш поряд з пожежною частиною, це не значить, що тобі не потрібен вогнегасник. Хто б сперечався. А от коли йдеться...

14 жовтня православні християни святкують День Покрови Пресвятої Богородиці. У народі говорять: «Покрова накриває...

Учора на Козятинщині відбулося урочисте закладання першої сваї фундаменту під будівництво елеватора. Місцем події стало село...

Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
08:45 Команда з міні-футболу училища брала участь в зональному етапі обласного чемпіонату 05:36 У Євгенія Пруса все мало бути попереду, якби не війна 18:12 Благодійники з США передали медичне обладнання та ліки до лікарень Козятина 17:12 Лісгосп передав 40 лип та 100 хвойних дерев для Козятина photo_camera Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 17:06 Пожежі в екосистемі: за добу вогонь опалив 13 гектар землі 16:40 На Вінниччині знову знайшли уламки ворожого дрона photo_camera 14:13 Цього місяця у нашому районі відкриють рекрутинговий центр play_circle_filled 12:00 Двометрова ростова мотанка прикрасила площу 11:09 На Козятинщину насувається гроза та шквальний вітер до 20 м/с 10:29 Відро пива і накрита «поляна»: разом з поліцією перевірили улюблені місця відпочинку молоді photo_camera 10:22 Сотні обстріляних населених пунктів та 54 бойових зіткнень на фронті: про 781 день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up