Забрехались і вирішили, що краще мовчати

  • Козятин післявиборний
  • Автор: Козятин післявиборний
  • Блог для розміщення всіх матеріалів надрукованих в газеті "RIA-Козятин" відносно роботи нової влади на чолі з новим міським головою Олександром Пузирем 

  • access_time

Закон України про доступ до публічної інформації гарантує кожному громадянину максимальне спрощення процедури подання запиту та безперешкодне отримання публічної інформації.

Але, як говориться,  Пузирю закон не писаний.

Наш міський голова, схоже, доклав максимум зусиль, аби ускладнити цей процес, а краще взагалі унеможливити.

Здавалось би, звичайна процедура: ви формулюєте питання – вам надають відповідь. Але ж ні… У нас все по-іншому. Коротко розкажу про свій діалог з місцевою владою.

Усе почалось зі звичайного запиту на публічну інформацію, в якому я попросила надати відеозаписи сесій міської ради. Ніби ж елементарна річ. Прозорість – це те, чого вимагав Майдан, і те, що дуже палко обіцяв Пузир.

Отримую відповідь: відеозйомка сесій не ведеться.

І, здавалося б, усе, розмову закінчено. Але від депутата Радіної дізнаюся, що міська рада платила за здійснення зйомки. Виходить, що Пузир дав мені неправдиву відповідь, за що законом передбачена відповідальність.

На жаль, практика показала, що звертатися до поліції і прокуратури – справа марна. Тому я прийняла рішення звернутись зі скаргою до Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради з прав людини: моє право на доступ до публічної інформації порушено, влада мені бреше, прошу зобов’язати міську раду надати мені відеозаписи.

Через кілька днів Пузир отримує лист з Секретаріату з вимогою: надати інформацію по запиту і з’явитись у Київ для складення протоколу про адміністративне правопорушення.

І тут неочікуваний поворот подій! Я отримую лист з міської ради приблизно такого змісту: відеозаписи ВСІХ сесій тепер  опубліковані на сайті, просимо надати електронний носій для запису відео об’ємом 210 Гб.

То виявляється, що знімались ВСІ сесії!

Заходжу на сайт і… еврика… справді є всі сесії, але увага… кожної по 20 хвилин! Причому вибрано найкраще: початок сесії (перекличка) і іноді ще кінець (типу, як Пузир ввічливо прощається з депутатами). Дуже «корисна»  інформація. Де все інше? І чому це боятися публікувати? Можливо, там є щось, що може послугувати доказами для правоохоронних органів? Чи щось, що покаже чиюсь недолугість?

Приношу електронний носій в міську раду і перше, що чую: «Підпишіть, будь ласка, документ, що ви отримали всі відеозаписи».

Але ж я їх ще не отримала!  Я навіть не бачила, скільки їх і який об’єм вони становлять.

«Мені зараз це не важливо» - говорить працівник міської ради.

Але це було важливо мені і я все ж наполягла перевірити об’єм записаних сесій.

І тут нова несподіванка: їх 160 Гб, замість 210 Гб. Де ще 50 Гб? Це десятки годин відео! Чим вирішили не ділитись? Що приховують ці фільми?

Не бачу іншого виходу, як повторно звертатись до Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

Паралельно написала запит на публічну інформацію з проханням надати договори на зйомку сесій. У відповідь – ТИША. Терміни, передбачені законом минути. Інформації я не отримала. Пузир знову порушує права і закони.

Руслана ЮХИМЕЦЬ

Р. S. Секретаріат уповноваженого Верховної Ради з прав людини, 01008, м. Київ-08, вул. Інституцька 21/8

 

 

Коментарі (0)
Така собі стратегія «Стратегії» розвитку Козятина! Чому? Пояснюємо.

28 травня на сесії Козятинської міської ради, досить тихо, з мовчазної згоди більшості депутатів було припинено діяльність...

Міста у  розвинених країнах чисті й ошатні постійно, а до певних подій їх ще святково прикрашають. Жителі міст пострадянських...

Коли кнопки на калькуляторі западають... Схоже, пузиреботи знайшли новий спосіб потішити непомірне владне его свого...

День міста розпочався в Журбинцях

  Другий рік поспіль мешканці Козятинщини свято Купала відзначають в селі Журбинці. Цього року він припав на суботу,...

Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
08:08 «Дикі кабани» вибороли «бронзу» у районному етапі зі спортивного орієнтування проекту «Пліч-о-пліч» photo_camera 19:16 Військові, які розстріляли поліцейських на Вінниччині, перевозили 100 гранат та 25 тисяч патронів play_circle_filled 17:25 Під час бою отримав поранення несумісне з життям: минає рік, як загинув Герой Владислав Сохинчук 15:35 «Нехай наші «пташки» допоможуть ефективніше нищити ворога на Донецькому напрямку» Від читача 13:44 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 14:13 Знову дощі та сильний вітер: Україну накриє активний циклон із півдня play_circle_filled 13:14 На Козятинщині зростає захворюваність на кашлюк. Вже захворіло сім дітей 12:55 Козятинчанам безкоштовно обмінювали поліетиленові пакети на модні «екоторбинки» play_circle_filled 11:19 Дошку пам’яті загиблих Героїв будуть добудовувати 10:05 Робота у Козятині: свіжі вакансії від козятинських компаній 09:44 Створили цех запаювання продуктових пакетів, копіюючи технології з інтернету 09:20 Козятинська ЦРЛ отримала дві тонни допомоги. Це крупи, борошно, олія для харчоблоку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up