Шевченка у Вінниці відстояли

Шевченка у Вінниці відстояли

У Козятині поки що за нього збирають підписи (на заміну Пушкіну)

Нещодавно у Вінниці влада спробувала зняти бюст Тараса Шевченка, що знаходився на площі Героїв Небесної Сотні. Гіпсове погруддя забрали і перенесли у 22-гу  школу. Невідомо, чим влада керувалися у таких діях, начебто хотіли встановити загиблим майданівцям  “Дерево свободи”, а  бюст українського генія мали перенести в інше місце. Це викликало невдоволення у людей. Уже минулої неділі, а саме 4 лютого, на площі сталися заворушення і  група ентузіастів повернула бюст Кобзаря на постамент.

Серед активістів було четверо козятинчан. Юрій Ярун, прихильник того, щоб у нашому місті теж стояв бюст Т. Г. Шевченка, коротко розповів про подію:

— Вразила свідомість вінничан. Людей на  цьому, так званому віче, було небагато, але настроєні всі були рішуче. Великого протистояння  не було, поліція не перешкоджала активістам. Після виступів  мітингарів, бюст Тараса швидко встановили на старе місце. На віче приїхав позафракційний депутат Павло Кишкар. Це він привіз бюст, зроблений з пластика, а натовп встановив його на постамент з фанери. На цьому все скінчилося.

Відео дня

Знаючи про  ініціативу Яруна замінити у козятинському скверику погруддя Олександра Пушкіна бюстом  Кобзаря, запитали про те, як рухаються справи.

  • Збираємо підписи,- відповів пан Ярун. - Далі  будемо виходити з  цією пропозицією на міську раду. Будемо наполягати, адже у нас  достатньо своїх геніїв, які заслуговують на  пам’ять нащадків. Сподіваємось, що козятинці в більшості згодні з нами і підтримають такі дії.

Важко сказати, як відреагує міська рада. З огляду на те, що при перейменуванні вулиць міста не знайшлося місця багатьом  видатним землякам, то є великий сумнів, що вона зробить крок на зустріч. Взагалі-то Тарас Григорович заслуговує більш гарного місця, ніж у маленькому скверику. Порожніє Центральна площа, саме на ній можна встановити бюст нашому генію. Чи може хтось чекає, що зміняться часи і знову можна буде “забабахати” пам’ятник Леніну?

Дуже хочеться, щоб нарешті прокинулася козятинська громада і нарешті взялася за міську раду, яка вже три роки стоїть осторонь проблем міста і не переймається його життям.

Олександр Фронзак

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
17:25 Під час бою отримав поранення несумісне з життям: минає рік, як загинув Герой Владислав Сохинчук 15:35 «Нехай наші «пташки» допоможуть ефективніше нищити ворога на Донецькому напрямку» 14:13 Дощі та сильний вітер: завтра Україну накриє активний циклон із півдня play_circle_filled 12:55 Козятинчанам безкоштовно обмінювали поліетиленові пакети на модні «екоторбинки» play_circle_filled Від читача 13:44 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 11:19 Дошку пам’яті загиблих Героїв будуть добудовувати 10:14 На Козятинщині зростає захворюваність на кашлюк. Вже захворіло сім дітей 10:05 Робота у Козятині: свіжі вакансії від козятинських компаній 09:44 Створили цех запаювання продуктових пакетів, копіюючи технології з інтернету 09:20 Козятинська ЦРЛ отримала дві тонни допомоги. Це крупи, борошно, олія для харчоблоку 07:56 Вітер повалив дерева. В Козятинській громаді теж photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up