10 речей, які не можна робити в Білорусі

10 речей, які не можна робити в Білорусі

Білорусь — країна з багатьма заборонами. Тут не можна ходити п'яним у метро і фотографувати вокзали, а невинний жарт про вибухівку може обернутися для вас арештом. 

Перебувати в країні без реєстрації понад 5 днів

Якщо ви живете в готелі більше 5 днів, співробітники закладу зроблять це за вас. Але, якщо оселилися на квартирі або в родичів, то потрібно пройти реєстрацію самим. Інакше при перетині кордону виникнуть проблеми і доведеться заплатити штраф.

Говорити «Білорусія» і «У вас дуже чисто»

Відео дня

Білорусія — це радянська назва країни, як, наприклад, Молдавія та Киргизія, або Прибалтика. Правильно говорити «Білорусь», так записано в документах ООН. І багатьом білорусам не подобається, коли країну називають Білорусією. В око за це ви не отримаєте, але ставитись до вас будуть краще, якщо називатимете країну правильно.

Чисті вулиці — єдине, що в Білорусі бачать туристи. І часто пов'язують це з владою, чим теж нервують багатьох білорусів. Вони вважають, що мають значно більше, ніж чисті вулиці. Тому краще не треба про це.

Розраховуватися російськими рублями та іншою валютою

Платити в Білорусі можна тільки білоруськими рублями або карткою в будь-якій валюті. Російські рублі, долари та іншу валюту ніде не приймають (крім як нелегально). Зате в Білорусі немає проблем з обміном валюти — можна сміливо міняти в будь-якому банку, не ризикуючи потрапити на занижений курс. Курс всюди майже однаковий, комісії немає і видають квитанцію.

Жартувати про бомбу в метро або аеропорту

За такі жарти в Білорусі можна легко потрапити до в'язниці. І таке вже бувало. Росіянка на контролі в аеропорту пожартувала про бомбу в сумці, але міліція жарт не оцінила. Довелося якийсь час провести в СІЗО, а потім кілька місяців під домашнім арештом. Найневинніший жарт про це стане для вас випробуванням.

Фотографувати КДБ і вокзали

Насправді можна, але ризик є. У Білорусі є список об'єктів, які не можна знімати. Причому цей список міліція нікому не показує, він для внутрішнього користування. Але були випадки, коли туристів затримували за спробу зняти будинок РАГСу і кінотеатру в Івьє. А фотографа газети «Комсомольська правда» — за знімок будівлі Академії наук. Але, як правило, туристів ніхто не чіпає.

Пити на вулиці алкоголь

У Білорусі не можна пити алкоголь на вулиці, навіть пиво. Навіть на балконі будинку (готелю) не можна. У громадських місцях можна тільки на спеціальних відкритих майданчиках при кафе.

Паркуватися на тротуарі

Особливо в центрі міста. Цим часто зловживають водії на авто з російськими номерами. У Мінську такі автомобілі можуть евакуювати на штрафмайданчик. Та й громадяни часто самі знімають на телефон порушення і відправляють на спеціальний канал столичної міліції «Перехоплення».

Їхати через Білорусь до Росії на машині

Іноземці можуть в'їжджати в Росію тільки через міжнародні пункти пропуску. А їх на кордоні Білорусі та Росії просто немає. Тому їхати на машині в Росію транзитом через Білорусь не можна. Самого кордону між країнами немає, але паспорти перевіряють. Українців і поляків повертають і відправляють на міжнародні пункти пропуску — найближчі в Україні, Латвії та Мінськом аеропорту.

Пройти повз Центральний універсам

Це місце унікальне. Сюди приходять випити пива або кави з тістечками. Тут можна зустріти безхатька і відомого письменника. І зверніть увагу на ліпнину на стінах і стелі.

Ходити в метро напідпитку

Або якщо ви дівчина і невпевнено тримаєтеся на підборах. Такий випадок у Мінську реально був. Блогерка Олена Стогова стверджувала, що випила трохи шампанського і була на каблуках. Але охорона метро вирішила, що дівчина п'яна, і не пустила її в метро. Так що, п'яних людей в мінське метро справді не пускають. У трубочку, звичайно, дихати не змушують, але на ходу дивляться.

Джерело: http://hromadske.ua

 

 

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up