Багатодітна родина ютиться в одній кімнаті

Багатодітна родина ютиться в одній кімнаті

У селі Михайлин Козятинського району живе багатодітна родина Канцевих. Глава сімейства Сергій Анатолійович, його дружина Інга та п’ятеро їхніх діток. Сини Юрій (9 років), чотирирічний Назар та дворічний Денис. А ще доля подарувала цій сім’ї двох доньок близнят Віку і Вероніку. Зараз дівчаткам виповнилось по  4 місяці.

Багатодітних сімей є багато. І держава таким сім’ям виділяє допомогу на дітей і по безробіттю. Та зростання цін як на продукти харчування, так і на предмети побуту, не відповідають пільгам, що виділяються законом. Та якось такі сім’ї пристосовуються до складних умов “життя” і живуть.

Та в цій родині пристосовуватись складніше. Їхній глава сімейства — інвалід. Журналісти газети “RIA-Козятин” відвідали місце проживання багатодітної родини.

Коли ми були в Михайлині, дорослих Канцевих вдома не було. Вони поїхали в село Кашперівку купувати корову. А спілкування зі старшим сином сім’ї Юрієм не зовсім вийшло. Який вік дитини — такі й відповіді. Пішли за допомогою до сусідів і односельців сім’ї інваліда.

Відео дня

Відповіді були різні. Критичні винесемо за дужки. У кожного нашого співрозмовника була окрема думка. Та все зводилося до одного — це не п’яниці і не дебошири. Люди, як люди, кажуть односельчани, а жити не вміють.

У минулому році, розповідає пані Марія, вони купили козу. А восени скотину зарізали. Поки було тепло, коза паслася. Не стало трави — нічим було годувати.

На Марій у Михайлині пощастило — їх виявилось аж чотири. Ще були Галина, Сергій, Анатолій і ті, хто не назвався.

У сільраді зустрілися із секретарем Валентиною Кушніренко, лікарем Марією Прадун і головою села Миколою Поліщуком. Секретар Валентина Василівна відзначила, що умови, в яких проживає сім’я, дійсно жахливі.

— Ми пропонували інше житло з багатьма кімнатами. Та родина не погоджується на перехід. У тій оселі, що ми пропонуємо, господарюють гризуни. А як видворити непроханих гостей, пані Інга не знає, чи не хоче. А на облік для житла сім’я не стає.

Лікар Марія Володимирівна Інгу вважає ідеальною мамою. Живуть у злиднях, а діти доглянуті. З точки зору догляду за дітьми претензій нема. Діти набирають вагу.

Сільський голова Микола Анатолійович каже:

— Є багато питань, коли сільська рада може допомогти цій сім’ї та вони за допомогою звертаються через когось. А якщо приходить сам, то давай йому все і відразу. Ми можемо допомогти їм з деякими матеріалами. Та білити їм хату ніхто не буде.

То що потрібно, щоб ця сім’я жила в кращих умовах? — запитав журналіст у очільника села.

— Інструктора, щоб навчив їх правильно жити, — відповів сам.

І навів приклад з колодою дерева. На дорозі спилювали аварійні дерева. Одне таке дерево приглянулось Сергію. Дай йому дерево на дрова, каже. Дав — сім’я бідна. Через пару днів знов приходить. Дай ще дерево. Ти ж взяв, кажу йому. Я те дерево віддав тещі. Ось так і живуть вони. Люди нормальні, а жити не вміють.

— У них були кращі умови в побуті, — розповідає сусідка Галина. — Та хату вони продали своїй сестрі, а жити пішли до матері Інги. Щось не заладилось і вони купили хату, яка тепер їм не підходить.

Перебуваючи в Михайлині ми почули тільки розповіді не підтверджені ніякими документальними даними. Та позиція сільського керівництва збігається з думкою односельців.

Тільки якось дивно. Не злодії, не п’яниці чи дебошири, а жити не вміють.

Як повідомили в Козятинському районному центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, ця сім’я отримує три види допомоги від держави.

  1. Пенсія по інвалідності;

  2. Державна допомога по малозабезпеченим дітям;

  3. Державна допомога при народженні дитини.

Це складає 7 тисяч гривень на місяць.

І буде отримувати четверту допомогу, як сім’я п’яти і більше дітей...

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up