"Березневих котів" чуємо під вікнами

"Березневих котів" чуємо під вікнами

Звуки, подібні до плачу немовляти. Це така собі шлюбна пісня котів

"Березневими" бувають здебільшого бездомні, вуличні коти. Що ж до домашніх, то їхні сексуальні потреби не пов’язані з певним сезоном.

— У диких тварин (такими можна вважати і безпритульних котів, собак, адже вони живуть в умовах природного відбору) розмноження пов’язане із сезонністю, – пояснює ветеринар Тетяна Капустинська.

Коти відчувають сексуальний потяг навесні тому, що кошенята, яких кішка виношує два місяці, мають народитися ближче до літа і протягом теплої пори року встигнути підрости й зміцніти. У домашніх тварин таких проблем немає: їхнє потомство перебуває в комфортних умовах у будь-який сезон. Тому в домашньої кішки тічка настає з інтервалом від двох місяців до двох тижнів. У хатніх котів "любовний період" може тривати майже безперервно.

Відео дня

– Це – величезна проблема, – стверджує пані Тетяна. – Адже домашнім тваринам не дозволяють безконтрольно спарюватися, а тічка, що затяглася, завдає великої шкоди здоров’ю тварини. Найчастіше від цього розвиваються пухлини та інші важкі захворювання статевої системи. Зараз популярною є гормональна контрацепція. Простіше кажучи, таблетки, які дають нещасним тваринам безконтрольно, часто перевищуючи дози. Але навіть якщо давати контрацептиви суворо за призначенням, це також рано чи пізно закінчується хворобою. Тому ветеринари, яким небайдуже здоров’я та життя чотирилапих пацієнтів, рекомендують кастрацію. Зробити таку операцію може будь-який кваліфікований ветеринар.

Кастрація чи стерилізація

Часто виявляється, що ветеринар зробив не ту операцію, однак щось змінити вже неможливо. Тож слід знати, що кастрація тварини будь-якого виду (людини, до речі, також) відрізняється від стерилізації тим, що у першому разі видаляються статеві залози, а в другому – створюються перешкоди для просування статевих клітин та їх взаємодії. Стерилізований кіт відрізняється від звичайного лише тим, що у нього не відбувається еякуляція. А ось у кастрованого кота зникають функції, пов’язані зі статевою поведінкою. Наприклад, прагнення позначати територію, агресивність тощо.

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up