Біла Казарма: історія і сьогодення

Біла Казарма: історія і сьогодення

Козятин — місто невелике та має багато мікрорайонів.

А разом з селом Козятин, яке є не роздільною частиною, навіть можна збитися з рахунку: Центр, ПРБ, Талимонівка, Орс, Новобуд, Кагла, Річечка, Водокачка, Лісок, Циганський Хутір, Біла казарма тощо. Одні народні назви мікрорайонів з часом забуваються. Уже рідко чути такі, як “Капітанка” “Салотопка”. Зате з’являються нові. Це Залізничне, Птахакомбінат, Танк. І це не повний перелік народної мудрості, яка давала влучні назви районам міста.

Було ще декілька назв, які, можливо, мали відношення до Козятина. Про два із них поговоримо сьогодні. Це “Бесарабка” і “Савріїв луг”

Почнемо з окраїни міста Козятина — “Білої казарми.”

Відео дня

Мікрорайон містить п’ять вулиць: Бойка, Виговського, Чехова, Д. Нечая, Червоної Калини. Від чого пішла така назва “БІла казарма”, історичних даних в архівах не збереглося. У міському, мабуть, зважаючи на зміну завідувачів, про Білу казарму нема нічого. Тому розповідь про мікрорайон давнини буде грунтуватися на твердженнях людей старшого віку. Вони мають таку ж думку, як і колишні мешканці, кого вже з нами немає.

Люди кажуть, що ще в дореволюційні часи серед поля стояла конюшня. Вона слугувала  для заміни і відпочинку коней пасажирського перевезення, які довго були в дорозі. Вільних коней забирали, полишали виснажених і їхали далі в дорогу. Якщо не було коней, давали відпочити прибулим. Крім конюшні було ще приміщення, в якому відпочивали люди. Обслуга була одягнена в форму, схожу, як у кучерів в кіно. Працівники, які там служили, своє приміщення називали казармою. Вона була побілена. Від того, за версією старожилів, пішла така назва.

Недалеко від Білої казарми була ще одна невелика будівля. Називали її Салотопкою. Людей, які там працювали, одні називали “бесарабами”, інші — старовірами, чи осілими німцями. Вони в цій будівлі коптили сало. А приміщення називали салотопкою. Сало приносили на Білу казарму і продавали. Тільки такої версії дотримувався лише один колишній мешканець Білої казарми дід Сидір. Він помер в далекому 1967 році

За іншою версією, “Салотопка” існувала для переробки безпритульних тварин. Їх було значно менше, ніж в теперішній час, та вбивали й домашніх чотирилапих, які не були прив’язані. Відбірний продукт поступав на лікування хворим на туберкульоз, а решту відправляли на виготовлення господарського мила. Таких мисливців в ті часи називали гицлями. Перевірити таку інформацію в теперішній час не є можливим, але достеменно відомо, що фундамент від тієї будівлі зберігся до1965 року.

Є й інший факт, що в Козятині  було поселення бесарабів. Грибники зі стажем знають, що в урочищі “Сестринівська дача” є квартал названий “Бесарабкою”. Чи є зв'язок між бесарабами, салотопами і бесарабами, які промишляли в лісі, невідомо. Та раз з'явилася “Бесарабка”, то були й бесараби? Скільки їх було, не відомо.

“Саврієвий луг” про щось також говорить. Біля цього лугу був канал, в якому напоювали худобу. Стверджувати, що це була худоба бесарабів, неможливо як і заперечувати такому факту буде не правильно. Про це свідчить похилий берег колишньої водойми. А ще закопана металева труба, яку хотіли дістати недавно “чорні археологи” та не впорались з поставленою задачею.

У теперішній час цей мікрорайон є окраїною міста.  Біла казарма має дорожнє покриття тільки на вулиці Червоної калини. Інші вулиці місять болото, не маючи ніякого освітлення взагалі. На вулиці Д. Нечая велика інтенсивність руху транспортних засобів. Тільки дорогу там висипали перший і останній раз на початку вісімдесятих. Вулиця Чехова унікальна тим, що там проводи електроліній тримають стовпи, а повинно бути навпаки. І ще це одна з вулиць, на якій дуже рідко прочищають дорогу від снігу. На вулиці Виговського тільки недавно зробили виїзд в дві сторони.  До цього тут їздили тільки таксі. Вулиця Бойка — це початок річки Гуйва.

Біля Червоної калини є розворот автобуса. Як тільки добре засніжить, автобус буде розвертатися біля магазину. Міський голова обіцяв підсипати його, та, мабуть, давав таку обіцянку, щоб тільки люди від нього відчепилися. А, може, забув? Він чомусь часто обіцянку забуває. Я не знаю, як буде, коли замете, та третій маршрут автобуса вже розвертається біля магазину. Як заявила перевізник пані Віра, автобус до кінцевої не їде, тому що він там забруднить колеса, а вимити транспортний засіб тепер дорого...  

вул. Данила Нечая

Не дороги, а цілі ріки

вул. Чехова

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
10:28 Синоптики попереджають про грозу 09:35 Де купити сумку та взуття в Козятині? Огляд кращих магазинів (партнерський проєкт) 08:12 Сьогодні може бути гучно — підриватимуть кар'єр 06:17 У гімназії № 9 пам’ятають загиблих воїнів і дякують живим Від читача 13:44 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 21:19 «Маю знов проблеми. Гістологія показала передраковий стан гортані» 18:35 Звітні концерти у Козятинській дитячій музичній школі: поділилися фото виступів photo_camera 16:15 Куди йти навчатися Козятинчанам. Вступ 2024 (партнерський проєкт) 15:30 Жовтий дощ дістався Козятина. Фото-відео play_circle_filled photo_camera 14:12 Першими робитимуть вулиці з найбільшими ямами: у Козятині стартує сезонний ремонт доріг 13:04 Дефіцит в енергосистемі: на Вінниччині вводять графіки обмеження потужностей для підприємств
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up