Бійся «Червоної сови». Від дитячої гри з психоделічним відео посивіє дорослий

Бійся «Червоної сови». Від дитячої гри з психоделічним відео посивіє дорослий

Не спати 12 днів, дивитися страшні відео, слухати аудіо з потойбічного світу…

Про он-лайн гру під назвою «Червона сова», схожу до «Синього кита», попередив батьків дитячий омбудсмен.

У вінницькій поліції про чергове суїцидальне нашестя вже в курсі та бачили відео звідти.

Редакція дізналась в кіберполіції та ювенальній превенції, чи не затягнули боти кого з вінничан у нову «гру смерті».  

Про те, що в Україні набирає обертів нова суїцидальна гра для дітей «Червона сова», з’явився пост на сторінці у Фейсбуку уповноваженого Президента з прав дитини Микола Кулеби. Він написав, що принцип дії цієї гри такий самий, як був у «Синіх китів».

«Спочатку дітей заманюють в гру, – пише дитячий омбудсмен. – Надсилають їм посилання, за яким потрібно перейти (воно ніби викидає помилку). Але завдяки цьому посиланню «куратори» дізнаються орієнтовну адресу, де проживає учасник. А потім, якщо дитина відмовляється виконувати якесь завдання – її шантажують, що знають адресу і приїдуть до неї на «розбірки»... Одні з основних завдань – постійно бути online, моментально відповідати на повідомлення кураторів, які вони надсилають 24/7, а також, дивитися психоделічні відео посеред ночі (після цих відео дорослому можна посивіти, вже не говорю про те, що відбувається з психікою дітей). А ще аудіо з «потойбічного світу»…»

За оприлюдненою для батьків інформацією, названа гра «ледь не вбила 14-річну Леру з Києва». Дівчина зникла, її знайшли на наступний день з порізами на руках, розібраним на деталі телефоном і інструкцією у кишені для подальших дій.

Відео дня

«За попередньою інформацією, поліція підозрює, що причиною стала гра «Червона сова». Чекаємо підтвердження», – написано на сторінці Миколи Кулеби. Омбудсмен просить батьків звертати увагу на поведінку своїх дітей, які можуть стати учасниками «груп смерті». Пояснює, що насторожити мають відчуженість, втома, постійне бажання спати удень, нічне сидіння в мережі посеред ночі та порізи на руках. «Якщо ви помітили ці прояви у дитини – не дорікайте і не кричіть на неї! Одразу починайте довірливу розмову. Запевніть, що ви допоможете їй вийти з гри і захистите від наслідків.

Якщо дитина не йде на контакт – зверніться до психолога!» – радить Микола Кулеба.

За добу постом, розміщеним учора, 6 грудня, поділилися 6,5 тисяч людей. Коментарів під ним – близько сотні. Є наприклад такі, що не вірять в існування описаної уповноваженим Президента з прав дитини проблеми. «Звучить як казочка», – писали окремі.

«Це зовсім не казочки, а суцільний жах для батьків, які розриваються між роботою, щоб заробити копійчину, та дітьми, яким з першого класу розказують про їхні права, та чомусь не оголошують обов'язки, – з коментаря протилежного характеру. – Знаходиться сволота, у якої безліч вільного часу, яка на дитячій смерті заробляє гроші, а замотані батьки не завжди помічають, як втачають дитинку!!!».

«Чергова висмоктана з пальця істерика, під приводом якої дуже гарно буде прикрутити інтернет», – писали також.

Або коментували ось таким чином: «Червона сова? Є ще Зелена Жаба. Вона приходить і душить мене, коли я сплачую податки, бо вони йдуть не на розвиток інфраструктури, медичних установ та шкіл, а на клоунів у піджаках, що розповідають про синіх китів, замість того, щоб зайнятись чимось корисним».

Але є серед читачів сторінки омбудсмена жінка, яка написала: «У нашому районі кілька тижнів тому повісилася 14-річна дівчинка. Дитина була позитивною у всіх сенсах цього слова. Підозрюють, що грала у цю гру. Була зареєстрована під чужими іменами і учасницею багатьох закритих груп».

Це коментар мешканки столиці. А ми запитали у вінницьких поліцейських, чи відповідає дійсності оприлюднена у Фейсбуку інформація – чи існує гра «Червона сова» з психоделічними відео, від яких дорослі можуть посивіти, та з аудіо із потойбічного світу?

Начальник відділу ювенальної превенції (колишня кримінальна поліція у справах дітей) Вінницького міського відділу поліції поліції Володимир Борищук сказав, що він читав про «Червону сову», але офіційного підтвердження про її існування не має. Тим не менше, з підлеглим, каже, поділився новиною, щоб були насторожі.

Більше знають про нову «гру смерті» вінницькі кіберполіцейські. За словами начальника вінницького відділу Подільського управління боротьби з кіберзлочинами нацполіції Олександра Ульяненкова, «Червона сова» – ніяка не вигадка.

– Є кримінальне провадження з цього приводу, яке розслідується Департаментом кіберполіції (Київ. – авт.), – сказав він 20minut.ua. – Але до нашого підрозділу доручень про виконання слідчих дій в цьому провадженні ще не надходило. Звернень від вінничан, які б стосувалися «Червоної сови», ми не маємо.

За словами Олександра Ульяненкова, у київських поліцейських є відео з «Червоної сови», яке зараз вивчають. Також офіційні дані кажуть: жертв від нової суїцидальної онлайн-гри немає.

Судячи з роликів у Ютубі, «Червона сова» – вже досить відома. Ютубери, яких зараз дивляться школярі, зняли не одне відео про те, як вони спілкувалися з кураторами. Ось один із таких роликів, датований початком листопада:

Нагадаємо, що на початку навчального року паніку навела серед читачів своєї сторінки у Фейсбуку колишня заступниця керівника адміністрації глави держави – вона написала пост про новий наркотик у школі, якого, як потім виявилося, в нашій країні не існує.

Поширена нею інформація про шипучі цукерки з наркотичним умістом та назваю «землянічка», була перекладом англомовної публікації. Пост екс-чиновниці швидко розійшовся в мережі, отримав купу негативних відгуків і зник після кількох годин існування.  

Про вінницьку ситуацію з «наркотиками у цукерках» і те, що насправді вживають наші діти, читайте у матеріалі «Наркотичні цукерки – це фейк. Що насправді вживають вінницькі школярі?».

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
14:00 Через бойові дії є знеструмлення у Вінницькій області 13:39 Перехід на літній час 2024: коли і куди переводять годинники в Україні 13:00 Презентували нову пісню і збирали гроші в гранатомет photo_camera 12:00 Масований удар 29 березня: ППО знищила 84 ракети і дрони з 99, якими атакувала рф photo_camera Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 11:13 Як відбувається відкликання міського голови за народною ініціативою 10:10 Найкращий сонцезахисний крем для обличчя з SPF 50: як правильно вибрати (Новини компаній) 09:49 Цей день в історії, 29 березня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони 08:37 Ворог вночі атакував Вінниччину. Є влучання в приватний будинок 19:34 Загинув при виконанні бойового завдання. Минає річниця, як ми втратили Героя Богдана Жмуцького 18:05 У Залізничному біля трансформатора знайшли гранату. Вона виявилася іграшковою 16:00 «За що сваритися, що селянина нагнули?» 15:40 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:16 Сорок хвилин розглядали одне питання, а тоді зі скандалом розійшлися 14:53 «Поки у дітей весняні канікули і вони кайфують, вчителі дружно працюють по благоустрою селища» play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up