Ботулізм — найтяжке харчове отруєння мікробної природи

Ботулізм — найтяжке харчове отруєння мікробної природи

За токсичними властивостями ботулінічний токсин переважає всі відомі токсини інших мікробів. У шлунку і кишківнику ботулотоксин не тільки добре зберігається, а й значно підвищує свою біологічну активність при дії ферментів трипсину і панкреатину.

Спори збудника  містяться у грунті. Паличка ботулінуса широко розповсюджена в навколишньому середовищі. Джерелом її є людина і тварина. Спори ботулінуса відрізняються надзвичайно високою стійкістю проти дії фізичних і хімічних факторів.  Висока концентрація кухонної солі не впливає на ботулотоксин.

Як повідомляє Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області, інкубаційний період (період розвитку хвороби) ботулізму коливається від 2-3 годин до 6-10 діб, але найчастіше становить 4-72 години. У інкубаційному періоді відбувається всмоктування токсину з кишківника у лімфатичну та кровоносну системи, а потім — міграція його до центральної нервової системи, де виникає незворотна фіксація отрути. У фіксованому стані в нервових клітинах отрута ботулізму не може бути нейтралізована навіть масивними дозами антитоксичної сироватки.

Симптоми та розвиток хвороби

У більшості випадків хвороба починається з появи неспецифічної симптоматики (нездужання, загальної слабкості, головного болю). Через кілька годин неспецифічні прояви змінюються на специфічні. Починають переважати нервово-паралітичні прояви внаслідок порушення діяльності нервових центрів, які регулюють функції слинних і слізних залоз, м'язів носоглотки та обличчя. До ранніх симптомів захворювання належать поступово зростаюче порушення зору (двоїння в очах, опущення вік та інше). Потім виникає параліч м′ якого піднебіння, язика, глотки, гортані, порушення мовлення аж до повної втрати (атонія), акту жування та ковтання. Унаслідок паралічу м'язів обличчя змінюється його вираз аж до невпізнання. Парези м'язів шлунка та кишківника викликають значні порушення моторної функції кишок, які супроводжуються стійким запором та утворенням газів. Пульс прискорюється, а температура тіла, як правило, нормальна або нижче норми. Хвороба найчастіше триває 4-8 діб (в окремих випадках 3-4 тижні). Смерть настає, зазвичай, від дихальної недостатності при повній свідомості.

Відео дня

Шляхи зараження

До харчових продуктів збудники ботулізму можуть потрапляти різними шляхами.  М′ясо, наприклад, може забруднюватися у процесі забою і розбирання туші тварин. Сьогодні, коли майже всі надають перевагу домашній консервації, потрібно бути вкрай обережними. Адже характерною особливістю збудника ботулізму є те, що він розвивається в умовах відсутності кисню, зокрема, в закритих банках. Паличка ботулізму може розмножуватись у продукті «гніздом», тобто уражати обмежену ділянку якогось (твердого) продукту, тому не всі, хто вживав даний продукт, має ризик захворіти.

Як уникнути отруєння

Щоб уникнути страшної хвороби, потрібно, перш за все, не виготовляти в домашніх умовах м′ясні, рибні, грибні консерви з герметичною закруткою, засоловання і маринування грибів проводити в діжках, емальованому посуді з вільним доступом повітря. Рибу після вилову відразу ж потрошити, промивати холодною водою і зберігати в морозильнику.

Не допускати забруднення туш свиней вмістом кишківника. При консервуванні овочів і фруктів дотримуватися технології приготування, використовувати лише свіжі, ретельно вимиті овочі і фрукти. Суворо дотримуватися правил обробки банок, кришок і режиму теплової обробки продуктів. Не купувати продукти харчування на стихійних ринках, зокрема консервовану продукцію.

Будьте обережними та уважними!

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
21:19 «Маю знов проблеми. Гістологія показала передраковий стан гортані» 18:35 Звітні концерти у Козятинській дитячій музичній школі: поділилися фото виступів photo_camera 16:15 Куди йти навчатися Козятинчанам. Вступ 2024 (партнерський проєкт) 15:30 Жовтий дощ дістався Козятина. Фото-відео play_circle_filled photo_camera Від читача 13:44 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 14:12 Першими робитимуть вулиці з найбільшими ямами: у Козятині стартує сезонний ремонт доріг 13:04 Дефіцит в енергосистемі: на Вінниччині вводять графіки обмеження потужностей для підприємств 12:18 «Не вистачає грошей, щоб покупцям решту давати» 11:33 Латки на Куликівського скоро доведеться латати 10:00 У Безіменному відкриють меморіальну дошку на честь Героя Вадима Янчука 09:09 Збирають підписи аби присвоїти звання Героя України (посмертно) солдату-навіднику Анатолію Федорцю 08:08 «Дикі кабани» вибороли «бронзу» у районному етапі зі спортивного орієнтування photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up