Через 32 роки бібліотека стала не потрібна?

Через 32 роки бібліотека стала не потрібна?

Мешканка колишньої вулиці К. Лібкнехта, 28/2 ділиться своїми споминами початку будівництва “дома піонерів”

Через 32 роки бібліотека стала не потрібна?

Мешканка колишньої вулиці К. Лібкнехта, 28/2 ділиться своїми споминами початку будівництва “дома піонерів”

 

Відео дня

Катерина ЧЕКАЙ

 

Козятинську бібліотеку розформовують (про це  стало відомо нещодавно), а у 1985 році через її будівництво сім’я цілий рік жила “на чемоданах”, витрачала час та нерви у боях з чиновниками.

У далекому 85-му на тому місці, де зараз розташований “Дом піонерів” з козятинською районною бібліотекою, у власному будинку мешкала сім’я.

Коли тодішній райком вирішив будувати приміщення для бібліотеки, людям запропонували вивільнити землю, на якій вони проживали довгий час. Замість хатини, яку збиралися знести, козятинчанам пообіцяли квартиру в новому будинку. Але це були тільки слова. Ордер на квартиру їм не давали, вручали гарантійні листи.

Однією з таких мешканок була Світлана Поварчук. Замість рівноцінного обміну, її родині пропонували в’їхати у приміщення, яке зовсім не було придатне для життя або ж набагато менше за розміром.

— Будинок, який підлягав знесенню, був побудований на віки, його ледь змогли зруйнувати, — розповідає пані Світлана газеті “RIA-Козятин” Залишившись без рідної домівки, родина мусила переїжджати з однієї тимчасової житлової площі на іншу. Увесь цей час доводилося пробиватися через перепони, які тодішні чиновники робили, щоб отримати свою користь.

Потягнулися суди… Відповіді на запити, які обурені козятинчани посилали до Вінниці, Києва та Москви, до адресатів не доходили. Їм вручалися листи, з печатками та підписами, але зовсім іншого змісту. Коли це довели, тодішнього першого секретаря Дубінкова ледь не зняли з посади. Жінку навіть намагалися виставити психічно хворою. Поїздка до Вінниці та  обстеження в психлікарні, яке не виявило жодних психічних розладів, реабілітувало козятинчанку в очах знайомих та чиновників.

Майже через рік битв з тодішними “крючкотворами” сім’я нарешті отримала дах над головою. Навіть через 32 роки жінка не може забути тих принижень та хитрощів, на які йшли чиновники, щоб відбутися від людей, які вимагали те, що їм повинні були надати за законом…

І сьогодні у пані Світлані болить душа, що бібліотеку хочуть розформувати. Вона взяла участь у акціях протесту з цього приводу. Адже колись декілька родин настраждались від початку будівництва, і сьогодні ця тема їм не байдужа.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up