Чи готові ми попрощатися з Пушкіним?

Чи готові ми попрощатися з Пушкіним?

Ініціативна частина громади міста на початку грудня почала збір підписів з приводу того, аби перейменувати парк імені Пушкіна у парк Шевченка.

Активістів обурює, що сквер в центрі Козятина носить ім’я російського поета-шовініста, який зневажливо ставився до української нації й називав нас «малоросами».

— Погруддя Пушкіна встановлено в радянські часи, — каже Юрій Мотронюк, один з ініціаторів. — Воно переслідує мету віддалити українську мову і все українське та поширити російське. Пушкін звів наклеп на Мазепу, козаків, які захищали Батурин, називав їх зрадниками. У нас немає пам’ятника Шевченку. Чужинського поета країни-агресора ми шануємо, а свого — ні.

За словами Юрія Мотронюка, він звертався з цим питанням до міського голови, запропонував демонтувати погруддя і встановити на вулиці Пушкіна, або ж поставити пам’ятник Тарасу Григоровичу Шевченку біля міського будинку культури, де раніше стояв монумент Леніна.

Відео дня

— Він відмовив, - додає пан Юрій. — Сказав, що там має бути проїзд.

— Пам’ятник напівзруйнований, — констатує Владислав Повх, представник козятинського осередку ОУН, один з ініціаторів зняття погруддя. — Основна фігура в російській ідеології зневажливо ставилася до українців, як до нації. Тому тут не може стояти пам’ятник Пушкіну, це все одно, що поставити пам’ятник Сталіну чи Гітлеру.

Активісти мають кілька варіантів перейменування парку. Один з них – назвати сквер іменем одного з воїнів, якого Козятинщина втратила у війні з Росією. Кажуть, все вирішать громадські слухання, на якому населення висловить власну думку.

Та чи готові козятинчани попрощатися з Пушкіним? За даними опитування, проведеного редакцією «RIA-Козятин», думки мешканців міста різняться. 21% опитаних ставиться до цього нейтрально, половина – категорично проти, 29% - обома руками «за».

— Пушкін нічого поганого не зробив, - каже пан Сергій. — Я цього не розумію. Не парки треба перейменовувати, а робити дитячі майданчики.

— Я підтримую цю ідею, - говорить інший мешканець Козятина пан Василь. — Адже Шевченко — український поет.

— Я “за”, — відповідає на запитання про доцільність зняття погруддя Пушкіна пані Віра. — Хоча мистецтво не має жодного відношення до політики.

Ініціативна група збирає підписи козятинчан, небайдужих до цієї теми. Якщо бажаючих змінити назву парку, зняти погруддя та встановити там пам’ятник Шевченку виявиться достатньо, постане не менш вагоме питання – де на це взяти кошти?

— Можливо згодом організувати збір коштів серед населення на цю справу, — каже Юрій Моторнюк. — Хто по гривні дасть, хто більше...

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
13:09 Минає два роки, як ворожа ракета вбила козятинського залізничника В'ячеслава Франчука 10:28 Синоптики попереджають про грозу 09:35 Де купити сумку та взуття в Козятині? Огляд кращих магазинів (партнерський проєкт) 08:12 Сьогодні може бути гучно — підриватимуть кар'єр Від читача 13:44 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 06:17 У гімназії № 9 пам’ятають загиблих воїнів і дякують живим 21:19 «Маю знов проблеми. Гістологія показала передраковий стан гортані» 18:35 Звітні концерти у Козятинській дитячій музичній школі: поділилися фото виступів photo_camera 16:15 Куди йти навчатися Козятинчанам. Вступ 2024 (партнерський проєкт) 15:30 Жовтий дощ дістався Козятина. Фото-відео play_circle_filled photo_camera 14:12 Першими робитимуть вулиці з найбільшими ямами: у Козятині стартує сезонний ремонт доріг
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up