Чи потрібні нам легені?

Чи потрібні нам легені?

Чи потрібен парк? Для мне, це все пов’язані поняття. Як ми ставимося до збереження природи? Який приклад подаємо молодшому поколінню? Що ми залишимо після себе?  

Це все стосується нашого парку в центрі міста. Більше десяти років органи міської влади періодично вирізали дерева в парку, але кожного разу був спротив.

За минулі роки вирізали кілька десятків дерев. Після цього сфотографувалися,  відзвітували, що вони врятували жителів від неминучої трагедії. Натомість висадили туї, котрі не витримали лихої долі і теж були зрізані. Цього разу горезвісна цифра 38. Я особисто обійшла всі відмічені дерева, та реальної загрози від них не помітила. Так,  є сухе гілля, так, деякі потребують підчистки чи формотворчої обрізки.

Але весь цей цирк був організований, як виявляється, “по проханню мешканців”. І хто цей “рятівник”? Це депутат міської ради Малішевський, котрий відчуває загрозу своєму життю, відпочиваючи в парку. Саме за його заявою лісопатологом був проведений відбір дерев на знищення.

Відео дня

На зустрічі з жителями міста в міській раді «удар тримав» заступник міського голови  Малащук. Саме він усім повідомив, що обстеження робили спеціалісти і дали відповідний висновок. Чи можна вірити таким словам? Однозначно ні, як і багатьом іншим речам у нашому місті.

Згодом міські посадовці стішилися, що на акцію прийшло мало людей.  Якщо це буде турбувати хоча б п’ятьох людей, тоді це точно варто уваги.

Доки у міської ради немає програми по відновленню зелених насаджень, вони є руйнівниками. Спочатку виростіть дерево, а потім рубайте. Якби була їх воля, кожний клапоть землі давно б забудували гаражами, спорудами та батутами.  А дихати чим? Тією сажею, що падала цілу зиму? Місто повністю встелене шаром пилу, а надія лиш на дерева, які цей бруд фільтрують.

Зараз ми займаємося пошуком незалежних експертів для надання висновків про стан дерев, адже парк, це створена роками екосистема. Дерева між собою пов’язані кронами, тому вирубка одного дерева викличе неминучу загибель сусіднього. Саме тому, коли у дереві з’являється дупло, його лікують, цим самим продовжуючи вік дерева, а не знищуючи його.

Закликаю жителів міста долучитися до захисту дерев! Поспілкуйтеся зі спеціалістами, вашим депутатом, міським головою. Не дозволимо перетворити парк на пустелю! Прийдіть і подивіться, що залишається після батутів та інших атракціонів. Пустеля. Так, дітей потрібно розважати, але їх потрібно і розвивати.

Тетяна ЄРМОЛАЄВА, громадський діяч

 

Фото-відео репортаж від журналістів "RIA-Козятин"

 

А це дерево, справді, виявилось сухе.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up