Чотири козятинці пережили Голокост та пройшли фашистські концтабори

Чотири козятинці пережили Голокост та пройшли фашистські концтабори
фото міськради
  • Сьогодні 78 років тому, 27 січня 1945 року, солдати першого Українського фронту визволили в'язнів найбільшого нацистського табору смерті Аушвіц-Біркенау в Освенцімі.
  • У Козятині проживали теж люди, яким пощастило вижити у концентраційних таборах та не потрапити під знищення фашистами населення.

Про козятинці, що пережили Голокост розповіла міська територіальна громада.

Олександра Грушко

Уродженка села Махаринці 99-літня Олександра Глушко в минулому в’язень концтабору Освенцім, особа під №22392, як значилося в табірних картках. Поважна пані має чудову пам’ять і щораз, страждаючи знову, відходячи по декілька днів, згадує той жах, повертається в минуле, але, повторює це, щоб люди цінили життя і були гуманними. Її історію дізнавайтеся у матеріалі:

Відео дня

Мефодій Дацюк

У табірній картці офіцера козятинця 1911 року народження Дацюка Мефодія Андрійовича, який проживав в нашому місті по вулиці Садова 29, 19 записів переміщення із одного табору в інший за те, що не корився і мав десятки спроб втеч з 1942 по 1944 роки.

В’язню пощастило вижити навіть після гестапо Німеччини Нюренберг Фюрш.

Федір Кривунець

Пройшов катівні в полоні мешканець вулиці Пролетарської (сучасна назва Отця Олександра) Кривунець Федір Павлович, 1919 року, знаходився в полоні, як в’язень концентраційного табору з липня 1941 по 1945 рр. й вижив.

Михайло Шнейдерман

Уродженець Козятина, танкіст Михайло Шнейдерман (1909-1981) разом з п’ятьма братами боронив землю на фронтах Другої світової війни.

Коли повернувся, дізнався найжахливіше — всю його родину розстріляли в Києві у Бабиному Яру.

 

Читайте також:

Сьогодні — Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту

Історія колишньої ув'язненої Освенцима Олександра Грушко з Козятина

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up