Де вчать чотирилапих виявляти вибухівку та затримувати злочинців

Де вчать чотирилапих виявляти вибухівку та затримувати злочинців

Кінологічна служба МВС України святкує свою 23 річницю

До Дня кінолога МВС України, який відзначається 2 квітня, газета “RIA-Козятин” відвідала кінологічну службу 8 полку оперативного призначення 3028 Національної гвардії України, який базується  в місті  Калинівці.

Кінологічну службу очолює капітан Олександр Джурабаєв.

Відео дня

— Наш колектив працює за сприяння командування частини і особисто полковника Івана Миропольського, який багато зробив для покращення умов утримання службових собак та більш комфортної праці співробітників кінологічної служби, — каже він.

У його підпорядкуванні служать прапорщики, старшини та солдати. За кожним співробітником закріплена окрема службова собака.

— У нашій службі їх поки що вісім, — розповідає пан Олександр. — Це вівчарки, більшість з них “дівчата” — вони спокійніші, краще піддаються дресурі та дуже віддані хазяїну. Деякі неодноразово залучалися до виконання антитерористичної операції на сході країни. У планах придбати ще 6 собак. Надається перевага цуценятам, батьки яких мають гарні службові якості. Досягнення на виставках далеко не головне. Кожне таке цуценя коштує близько 10 тисяч гривень.

Пухнасті підопічні капітана Джурабаєва мешкають у комфортних вольєрах, у кожному стоїть простора “буда”. Усе це кінологи побудували власноруч. Годують собак сухим кормом та кашею з новеньких блискучих мисок. Тренування та дресирування відбувається поруч на полігоні. З настанням весни відновлюються повноцінні заняття.  

У день перебування в частині журналіста, проводились навчально-методичні збори кінологічної служби. Відпрацьовували навички по загальному та спеціальному курсу дресирування.

— Загальний курс — це стандартні команди “сидіти”, “лежати”, “голос” тощо. А спеціальний — вироблення у собак навичок, які вони використовують у своїй службовій діяльності, — пояснив журналісту начальник кінологічної служби. — Ми навчаємо собак за напрямками: виявлення вибухівки та затримання злочинців. Гарну службову собаку можна підготувати приблизно за рік. Велику роль в дресируванні відіграють кваліфіковані інструктори. Ми запрошуємо до співпраці на контрактній основі людей з кінологічною освітою та тих, хто любить собак. Формування повного штату працівників і собак — першочергове завдання. Я дуже люблю свою роботу і зі своїми колегами спрямовую досвід на те, щоб зробити нашу кінологічну службу взірцем для всієї Нацгвардії..

Бажаючі співпрацювати або матеріально посприяти розвитку кінологічної служби 8 полку оперативного призначення  можуть звертатись за адресою: м. Калинівка, вул. І. Мазепи, військова частина 3028, тел.: (043-33) 2-11-18; (043-33) 40-16

або до редакції газети “RIA-Козятин” за адресою м. Козятин, вул. Незалежності, 39, вхід з двору, 2 поверх, наліво, тел. (043-42) 2-04-53.

Колектив газети “RIA-Козятин” бажає кінологам найкращих умов для вдосконалення майстерності і професіоналізму, щоб завжди поруч працював відданий, вірний і компетентний бойовий товариш — собака, а також фінансового благополуччя та особистого щастя.

Сподіваємося, командування до чергової річниці відзначить працівників кінологічної служби преміями та цінними подарунками за сумлінну працю та віддану службу Україні!

 

Собака наділений чудовою й цінною якістю: пам’ятає добро й залишається вірним своєму господареві до останнього.

Фізіологічні якості собак — вміння швидко пересуватися, тонкий нюх та слух, гострий зір, витривалість цінувалися в будь-які часи — чи то вони підносили патрони, чи були зв’язковими, патрульними, охороняли домашні садиби.

У царській армії їх навіть брали на службу. Наприклад, довіряли охорону військових укріплень на березі Чорного моря під час ведення боїв на Кавказі в 40-х роках XIX століття. Згодом собак почали залучати і до охорони державних кордонів. У 1908 році навіть було засновано "Товариство заохочення і застосування собак у поліцейській службі" — це було перше офіційне визнання потреби у застосуванні собак в цілях правоохоронної діяльності.

2 квітня 1994 року була створена "Кінологічна служба МВС України". Вона неодноразово зазнавала змін з 2003 року по 2004 рік. Згідно з Наказом МВС України № 1326 "Кінологічна служба МВС України" діє як окремий підрозділ МВС України і входить до блоку кримінальної міліції на правах самостійного відділу і є головним підрозділом Кінологічної служби органів внутрішніх справ. На неї покладено виконання, зокрема, організаційно-методичних, контрольно-наглядових функцій, регулятивну та облікову діяльність у кінологічній сфері в системі МВС України.


 

 

 


 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up