День Соборності України: від початку до сьогодні - без цього не було б українців

День Соборності України: від початку до сьогодні - без цього не було б українців

22 січня вже традиційно Україна святкує День Соборності України - возз'єднання ЗУНР та УНР, яке відбулося 99 років тому.

Повернувшись до історії, пам'ятайте, що 22 січня 1919 року в Софійській площі було оголошено Акт Воссоединения Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки в єдину Україну.
 

... Віднині в єдино зливаються століттями відриваються від одної частини України - Західно-Української Народної Республіки / Галічини, Буковини та Венгерської України / і Наддніпрянської Великої України. Здійснилися

столітні мрії, якими жили і за які вмерли кращі сини України. Відтепер є єдина

Відео дня

незалежна Українська Народна Республіка,
- відривок з Акта.

Зачитування акту Злуки

До речі, цікавий факт, що рік тому, у 1918-му році, у той самий день був прийнятий IV Універсал Української Центральної Ради, який проголосив незалежність УНР. Тобто сьогодні пройшло рівно 100 років з дня прийняття того судимого документа, адже без незалежності УНР не було б і Акта Возз'єднання.

Підписання Акту Возз'єднання в 1919 році в Києві

У День Соборності України хочемо нагадати, як святкувала Україна День Соборності раніше.

Святкування Дня Соборності в різні роки

Перше святкування Дня Соборності відбулося через 20 років після підписання Акту Злуки в Карпатській Україні 22 січня 1939 року.

Святкування Дня Соборності в місті Хуст в 1939 році

Ініціаторами такого святкування було керівництво Карпатської Січі і особисто генерал Курманович.

Генерал Курманович виступає в Хусті в День возз'єднання, 22 січня 1939 року

Цікавим і моторошним був інцидент в ніч на 21 січня, напередодні Дня Злуки, в 1978 році. У той період, за радянської влади, про День Соборності не можна було навіть згадувати. Тому тоді, вночі, Олекса Гірник спалив себе заживо біля могили Шевченка на знак нагадування про те, що Україна повинна бути незалежною і проти радянської окупації. Перед смертю він розкидав тисячі листів на схилах Дніпра, де значилося про мету його самопідпалу.

Олекса Гірник

Будучи Президентом України, Віктор Ющенко 18 січня 2007 посмертно присвоїв Олексію Гірнику звання Героя України.

Табличка на місці смерті Олексія Гірника

21 січня 1990 року - напередодні масового святкування Дня Соборності України українці об'єдналися в "живий ланцюг" (його зробили 21-го, тому що це була неділя), яка з'єднувала Київ, Житомир, Івано-Франківськ, Львів.

Святкування Дня Соборності в Києві в 1990 році

Ідеологами такої акції були брати Горині, члени Народного Руху України. За різними підрахунками в акції взяли участь від 500 тисяч до 3 мільйонів українців.

Святкування Дня Соборності у Львові в 1990 році

Офіційно "живий ланцюг" називався "Між Києвом і Львовом". Насправді, починався він від Стрия на Львівщині, далі Львів, проходив через Івано-Франківськ, Житомир та закінчувався в Києві. Всього довжина "ланцюга" нараховувала близько 700 км. Правда, в Західній Україні людей було значно більше, ніж в Житомирі і Києві. А у Львові все закінчилося ще й масовим мітингом під Ратушею в честь Дня Соборності України.

Мітинг на честь Дня Соборності в 1990 році у Львові. Автор фото: Андрій Книш

А ось з 1999 року День Соборності вже відзначають офіційно після підписання Кучмою, чинним на той момент Президентом, указу.

Починаючи з 2008 року в Києві щорічно створювали "живі ланцюги" на мосту Патона, символічно поєднуючи лівий і правий береги.

"Живий ланцюг" на мосту Патона в Києві

А ось в 2011 році в акції "живий ланцюг" до Дня Соборності України взяли участь 22 міста!

"Живий ланцюг" в Ужгороді до Дня Соборності

Правда, в тому ж році, 30 грудня, Віктор Янукович скасував указ Кучми про офіційне святкування Дня Соборності України, а також скасував указ Президента Ющенка про День Свободи в Україні. Янукович об'єднав два свята в один: День Соборності і Свободи.

13 листопада 2014 року діючий Президент Порошенко скасував указ Януковича, завдяки чому тепер ми святкуємо День Свободи 21 листопада, а День Соборності, як і належить, 22 січня.

Відео до Дня Соборності України

Від 1919 до 2018 - історія України в датах


Також варто згадати про найважливіші події в історії України в цілому, які безпосередньо вплинули на нашу державу і історичну пам'ять сьогодні.

Державне возз'єднання так і не відбулося. Хоча політично документ про З'єднання зафіксували, державного возз'єднання все-таки не відбулося. Більш того, 21 квітня 1920 року Симон Петлюра за допомогу від Польщі підписав Варшавський договір, яким показав факт передачі останньої Галичини, Західної Волині, Підляшшя і Холмщини.

Таким чином Україна знову була роз'єднана ще на багато років вперед. А насправді, результати цих дій відлунням проявляються і в сучасній нам Батьківщині.

15 березня 1939 року - на засіданні сейму в Хусті відбулося проголошення незалежної Карпатської України. До речі, саме тут і в цьому році відбулося перше святкування Дня Соборності.

Саме тоді СРСР спробував знову об'єднати Україну, правда під своїм керівництвом. Це було зроблено по-варварськи й насильно, хоча інакше "Поради" і не вміли, як показує подальша історія.

30 червня 1941 року - в цьому році проголосили Акт відновлення української державності. Правда таки, це тривало недовго.

1942 рік - утворення Української повстанської армії (УПА), яка воювала за національні інтереси України під час Другої Світової війни.

1944 рік - територія України була звільнена від нацистської окупації.

8 лютого 1945 року - на конференції в Ялті було прийнято, що Україна і Білорусь допускаються в ООН.

21 січня 1990 року - українські патріоти об'єдналися в "живий ланцюг" між Києвом, Івано-Франківськом та Львовом. До речі, в 2000-х цю традицію відновили, але з кожним роком ланцюг все більше і більше розросталася і проходила через більшу кількість міст.

"Живий ланцюг" в День Соборності України в 1990 році

16 липня 1990 року - прийняття Декларації про державний суверенітет України, яка стверджувала:

... Державний суверенітет України як верховенство, самостійність, повноту і неподільність влади Республіки в межах її території та незалежність і рівноправність у зовнішніх зносинах.

24 серпня 1991 року - Верховна Рада приймає Акт проголошення незалежності України. Першим Президентом незалежної України був Леонід Кравчук.

1 грудня 1991 року - Всеукраїнський референдум на підтвердження Акта проголошення незалежності України від 24 серпня 1991 року.

Украина виходить зі складу СРСР

28 червня 1996 року - була затверджена Конституція незалежної України, яка офіційно визначала суверинитет нашої країни.

2004 рік - Помаранчева революція, в результаті якої Президентом України став Віктор Ющенко.

Помаранчева революція

2010 рік - новим Президентом обрали Віктора Януковича, який у 2013 році не захотів підписувати договір про асоціацію України з ЄС, чим викликав масові протести в різних містах України.

10 грудня 2011 - Віктор Янукович скасував святкування Дня Соборності України.

21 листопада 2013 року - масові протести проти дій Віктора Януковича переросли в Революцію Переваги, яка згодом повалила диктаторський режим Януковича.

Революція Гідности

2014 рік. Спочатку Росія незаконно ввела свої війська на територію АР Крим і анексувала півострів, шляхом проведення псевдореферендума 16 березня 2014 року. Майже всі країни не визнають анексію Криму, а дії РФ вважають незаконними.

В цьому ж році навесні Росія ввела свої війська на території Донбасу та захопила органи влади в Донецькій і Луганській областях, утворивши так звані "Луганської та Донецької республіки".

Війна з РФ на території України йде до цих пір.

Війна з Росією на Донбасі

Важливо відзначити, Петро Порошенко, новий і зараз діючий Президент України, відновив святкування Дня Соборності, підписавши відповідний указ.

18 січня 2018 року - Верховна Рада України проголосувала за Закон про реінтеграцію Донбасу, в якому визнала Росію країною-агресором і ворогом нашої держави.

Сьогодні, 22 січня 2018 року, ми відзначаємо важливий день в історії, без якого, можливо, і не було б сучасної незалежної України - День Соборності.

Автор: Анастасія Ковач-Петрушенко

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up