Епідемічна ситуація

Епідемічна ситуація

Застаріла база лабораторій, не вистачає сімейних лікарів...

Зростає захворюваність за рахунок невиконання плану щеплень

 

Епідемічна ситуація по ряду інфекційних хвороб залишається напруженою. Протягом останнього періоду спостерігається зростання захворюваності кишкової групи інфекцій, в першу чергу гастроентероколітів, які перевищили обласні показники. Зросла питома вага гастроентероколітів за рахунок рото-вірусних інфекцій. Значне зростання захворюваності спостерігається на кір за рахунок невиконання плану щеплень.

Поряд із загрозою захворіти на кір, нас чатує небезпека дифтерії. Пов’язана вона з недостатньою кількістю вакцин в попередні роки та відмовою батьків і частини дорослого населення щеплюватися. У 2017 році, в зв’язку з відмовою батьків, не щеплено 429 дітей, в поточному році вже не щеплено 459.

Дорослих відмовилось від щеплень в 2017 році 43 особи, в поточному році 129. Така відмова в багатьох випадках пов’язана з інтенсивною антивакцинальною кампанією в попередні роки, аферами, здійсненими чиновниками МОЗ України при закупівлі неякісних вакцин та поодинокими випадками поствакцинальних ускладнень, які були в Україні.

Відео дня

На сьогодні ситуація із забезпеченням вакцинами поліпшилась, якість їх покращилась. Саме тому я б радив і дітям і дорослим щеплюватись, особливо проти кору та дифтерії.

Звичайно, календар щеплень для дітей не зовсім враховує реалії життя дітей в Україні та погіршення медичного обслуговування їх, в зв’язку з припиненням підготовки педіатрів. Не вистачає досвідчених сімейних лікарів, які могли б ретельно обстежити дитину перед щепленням, а також слабка та застаріла матеріальна база лабораторій не дозволяє перед вакцинацією обстежити імунний стан дитини, враженість гельмінтами.

Однак такі дослідження можливо провести в обласному центрі, якщо сумніваєтесь в прийнятті рішення щодо вакцинації. Краще ретельно обстежити дитину і щепити за рекомендацією лікаря та пережити незначну реакцію організму дитини на вакцину, ніж захворіти на класичну дифтерію, кір, скарлатину та втратити від ускладнень цих хвороб свою дитину назавжди.

Ризик поширення цих небезпечних хвороб великий, у зв’язку зі зростанням прошарку населення в останні роки, яке не щеплене. Тим більше, що сироватки, глобулінів для лікування таких хворих МОЗ вчасно не замовило і не завезло в Україну.

Леонід ЯЩУК, завідувач ВСП Козятинський МВЛД

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
06:17 У гімназії № 9 пам’ятають загиблих воїнів і дякують живим 21:19 «Маю знов проблеми. Гістологія показала передраковий стан гортані» 18:35 Звітні концерти у Козятинській дитячій музичній школі: поділилися фото виступів photo_camera 16:15 Куди йти навчатися Козятинчанам. Вступ 2024 (партнерський проєкт) Від читача 13:44 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 15:30 Жовтий дощ дістався Козятина. Фото-відео play_circle_filled photo_camera 14:12 Першими робитимуть вулиці з найбільшими ямами: у Козятині стартує сезонний ремонт доріг 13:04 Дефіцит в енергосистемі: на Вінниччині вводять графіки обмеження потужностей для підприємств 12:18 «Не вистачає грошей, щоб покупцям решту давати» 11:33 Латки на Куликівського скоро доведеться латати 10:00 У Безіменному відкриють меморіальну дошку на честь Героя Вадима Янчука 09:09 Збирають підписи аби присвоїти звання Героя України (посмертно) солдату-навіднику Анатолію Федорцю 08:08 «Дикі кабани» вибороли «бронзу» у районному етапі зі спортивного орієнтування photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up