Губернатор прибув послухати, що у нас все добре

Губернатор прибув послухати, що у нас все добре

Пригадався вислів: “Хороша міна при поганій грі”

У п’ятницю, 23 лютого, в Козятин завітав сам губернатор! Районні та міські чиновники зібралися на колегію для підсумків соціально-економічного розвитку району за 2017 рік. Були голови РДА та райради, міський голова, керівники силових структур району, керуючі відділами, голови сільрад, керівники міських та районних установ, представники громадських рад і громадських об’єднань, профспілки тощо. Побачивши таке представництво в залі, подумалось, що керівник області приїхав мирити чиновників міста та району. Виявилося, ні.

 

Живемо в борг

Відео дня

Спочатку переглянули відеоролик “Вінниччина–2017. Голова РДА Олег Оркуша прозвітував про підсумки розвитку району за 2017 рік і назвав основні пріоритети на рік наступний. Ми не будемо сипати цифрами, які прозвучали у звіті. Козятинський район, судячи із звіту, не пасе задніх в області. Але має таки  бюджетну дірку. Тобто витратна його частина перевищує реальні прибутки, а це означає, що живемо в борг. І це при тому, що частина грошей надійшла від дотацій та субвенцій. А якраз в наступному році субвенцій може й не бути. За словами доповідача, важливу роль у формуванні бюджету району відіграє підприємницька діяльність малого бізнесу району. Добре, що хоч в районі розуміють, що кожен підприємець — це наповнювач бюджету і йому потрібно створювати умови для його діяльності, а не заважати.

У нас з великих підприємств залишились Жежелівський кар’єр, ТОВ АКВ “Українське каолінове товариство”, Глуховецький каоліновий комбінат, “Юзефо-Миколаївська АПК”. Згадав Олег Сергійович в своїй доповіді за значимість в районі сільського господарства, за освітню галузь та за енергозберігаючі технології в учбових закладах району. Пройшовся по благоустрою районної інфраструктури і зон озеленення на Козятинщині. Наголосив, що в районі було ліквідовано 165 стихійних сміттезвалищ та 26 упорядковано.

 

Звітують, що до медреформи готові, самі не розуміючи цього

З другого питання порядку денного був виступ в.о. головного лікаря Комунальної установи «Козятинський районний методичний центр первинної медико-санітарної допомоги» Валентини Лобченко. Вона доповіла про питання реформування первинної медицини на Козятинщині. На запитання Валерія Коровія, чи готова медична галузь Козятинщини до першого етапу медичної реформи, вона відповіла, що готова. Та, мабуть, ні представник президента області, ні сама в. о.головного лікаря не усвідомлюють тих ризиків, які несе в собі медична реформа. На сьогоднішній день в бюджеті не вистачає коштів на безкоштовні ліки окремій категорій громадян. І цей факт поки ще ніхто не заперечив. Маючи дефіцитний бюджет, не можна знати, на що в медичній галузі не вистачить грошей. Коли є борги, від чогось потрібно відмовлятись. Та й в самій медичній реформі закладені ризики, що виконання кінцевого результату ставиться під сумнів.

Нагадаю, що задум реформи був у тому, щоб перейти від утримання медичних установ до оплати медичних послуг. Надаючи лікарям установи, чи окремим медикам свободу дій у використанні отриманих коштів. Тобто в кінцевому результаті пацієнт має отримати кваліфіковану медичну допомогу. Для прикладу візьмемо роботу сімейного лікаря, який працює на дому. Лікар надав пацієнту послугу, а комунальні витрати такої послуги відшкодовуватися будуть з місцевого бюджету. Коли в бюджеті не завжди є гроші на безкоштовні ліки, де гарантія, що вони будуть для відшкодування комунальних витрат? Собі в борг працювати ніхто не буде. У медичній реформі закладений популізм. Тому що є українські реалії. Ми живемо в борг і ріки додаткових грошей нізвідки не з’являться. Якщо комусь дуже хочеться ріки не існуючих грошей залучити в медицині, то це одне. Якщо зараз проблема нестачі коштів вирішується просто (пацієнт сам їх купує), то в системі оплати послуг такого вже не буде. Тому що сам медичний заклад зобов’язаний купити ліки, а сплатити за них повинні з бюджету.

В українських реаліях може статися так, що коштів в бюджеті вистачить тільки на розтин пацієнта при операції. А зашити його, коштів в бюджеті навіть на покриття комунальних витрат не буде. Звичайно так не буде, пацієнта зашиють, тільки комунальні послуги на операцію будуть покриті не з бюджету.

З такими висновками не погодяться багато тих, хто від реформи планують нагріти руки. У кого з’являться власні клініки і вони за послугу будуть брати стільки, щоб усе покрило. Такі дійсно будуть казати реформа хороша, адже гроші в медичній галузі ідуть на людину. От тільки щось подібне люди вже чули. Правда, тоді казали, що житимемо по-новому. Нас, простих громадян, не обманули. Хтось живе, так як раніше не жив. До кого підуть  кошти, що мають піти до простої людини, нам же й зараз не кажуть. А вони до когось точно підуть.

 

Сумно за наш край

Усе сказане на колегії підсумував очільник області. І на завершення колегії стало сумно за наш край. Скільки разів під час засідання обласний начальник згадував за вибухи в Калинівці. Це був унікальний шанс поставити питання, щоб повернути до міста віджаті раніше підприємства Козятинщини. Адже вони знаходились тоді в зоні стихійного лиха. Ніхто цього не робив ні в ті дні, не запитали про підприємства й під час колегії. Та кому питати, коли війна між двома гілками козятинської влади зайшла так далеко, що й кінця не видно. Звичайно, знайдуться люди, які таку ситуацію в Козятинському районі тільки використають.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up